Pin It

ERASMUS za poduzetnike početnikeAko se želite povezati s europskim poduzetnicima, razmjenjivati iskustva, usavršavati svoja poduzetnička znanja svakako se uključite u program Erasmus za poduzetnike početnike.


Koje uvjete morate ispunjavati da biste ušli u program, jesu li pokriveni troškovi puta .... Što je Erasmus za poduzetnike početnike, objašnjava Tajana Kesić Šapić iz Hrvatske gospodarske komore. Erasmus za poduzetnike početnike je prekogranični program razmjene koji pruža novim ili potencijalnim poduzetnicima priliku da usavrše svoja znanja za vlastito poslovanje  kod iskusnijih poduzetnika u zemljama EU. Mladi poduzetnik ima priliku razviti svoje vještine i skupiti dovoljno iskustva kako bi počeo  voditi vlastiti posao, a to mu omogućuje domaći i mnogo iskusniji poduzetnik koji dobiva priliku za pronalazak novih partnera i otkrivanju novih tržišta. Boravak u inozemstvu može trajati od 1-6 mjeseci  a za to vrijeme mladima su financirani troškovi boravka.


MojBiz.com: Kako se prijaviti na program i gdje (formular, online, pismeno)? Kome se javiti?
Kesić Šapić: Na program se  prijavljuje  online putem formulara na službenoj web stranici projekta www.erasmus-entrepreneurs.eu . Aplikacija kao i svi dokumenti koji se prilažu;poslovni plan, motivacijsko pismo, životopis su na engleskom jeziku. Očekuje se od polaznika obzirom da ide u stranu zemlju da govori barem engleski jezik. Za sve eventualne nejasnoće prilikom aplikacije možete se obratiti za pomoć Erasmus timu u Centru za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

MojBiz.com: Koje uvjete morate ispunjavati? Mogu li to biti tvrtke s jednim djelatnikom? Koliko dugo trebaju postojati na tržištu?
Kesić Šapić: Novi poduzetnici(NE)– su  svi oni koji planiraju u budućnosti osnovati vlastito poduzeće a na     temelju održivog poslovnog plana  koji je sastavni dio aplikacije ili već nastala poduzeća čije poslovanje nije duže od  3 godine.  Uvjet je da su stariji od 18 godina.  Iskusni poduzetnici(HE) –  su poduzetnici  koji su vlasnici poduzeća starijeg  od 3 godine ili osobe koje svojim životopisom mogu dokazati da su uključeni u upravljanje malim i srednjim poduzećima i da svojim znanjem i iskustvom mogu biti mentori novim poduzetnicima.

MojBiz.com: Koji su benefit konkretno imali korisnici razmjene? Jesu li im pokriveni putni troškovi, dnevnice, smještaj?


Kesić Šapić:Poduzetnicima početnicima su mjesečnom stipendijom (visina stipendije varira ovisno o zemlji boravka) pokriveni  troškovi boravka u inozemstvu (putni troškovi, smještaj, hrana, javni prijevoz....)  a  koristi koje ostvaruju su sljedeće:
-Stjecanje znanja kako na najbolji način pokrenuti i upravljati malim i srednjim poduzećem od iskusnih poduzetnika iz zemalja EU
-Razvijanje međunarodnih veza i znanja o inozemnim tržištima
-Praktična i financijska pomoć (match-making. izdavanje ugovora, logistička i lokalna podrška tijekom boravka kod HE, EU pokriva troškove puta i životnih troškova tijekom boravka u inozemstvu)
- Stjecanje uvida u razna kulturna i organizacijska obilježja poslovnog okruženja zemlje u kojoj boravi
- Razumijevanje zakonskog okvira zemlje u kojoj se poduzetnik početnik nalazi

Iskusni poduzetnici ne primaju nikakvu financijsku naknadu a koristi koje ostvaruju su sljedeće :
-    Rad sa ozbiljnim, posvećenim i motiviranim poduzetnicima početnicima koji pridonose s novim idejama te svježim i modernim pogledima na posao
-    Pristup novim vještinama i inovativnom znanju poduzetnika početnika
-    Stjecanje znanja o stranim tržištima – uključujući i poslovne kontakte – i povećanje mogućnosti za internacionalizacijom poslovanja
-    Povećanje potencijala rasta poduzeća i prilika za uspostavljanjem novog poslovnog partnerstva direktno sa poduzetnikom početnikom
-    Prilika za interakciju s iskusnim poduzetnicima iz ostalih zemalja EU

MojBiz.com: HGK se ove godine za projekt uspješno aplicirala po drugi put za redom.  
Kesić Šapić: Nakon uspješno provedenog programa Erasmus za poduzetnike početnike u koji se HGK uključila prošle godine i ostvarila zacrtane rezultate već u prvoj godini (iako program traje do 2015) otvorila nam se mogućnost aplikacije za nova sredstva koja su gotovo tri puta veća nego u prošlom ciklusu što nam omogućava da na razmjenu pošaljemo i veći broj poduzetnika početnika. Naša su predviđanja da ćemo i ovaj ciklus završiti u godinu dana jer je interes za projekt zaista velik od strane poduzetnika početnika. Činjenica da je na prvom predstavljanju projekta u Zagrebu bilo prisutno 120 mladih i da nas još očekuje predstavljanje po svim Žk-HGK diljem zemlje govori tome u prilog.

MojBiz.com: Koliko je poduzetnika učilo od hrvatskih poduzetnika i gdje?
Kesić Šapić: Za sada su dva poduzetnika početnika  boravila u Republici  Hrvatskoj i to poduzetnica početnica iz Slovenije koja je došla na razmjenu kod gospodina Joze Bevande u tvrtku Speculum d.o.o. Zagreb, te poduzetnik početnik iz Španjolske koji je bio na razmjeni kod gospođe Martine Ferk direktorice Madi Groupe, Zagreb. Ovim putem bih željela pozvati naše iskusne poduzetnike da se uključe u ovaj program pogotovo one koji svoje poslovanje žele širiti na neka nova tržišta. Ovo je idealna prilika da putem mladog partenra istraže tržište, pronađu potencijalne suradnike i internacionaliziraju vlastito poslovanje.

Zanima li vas program Erasmus za poduzetnike početnike? Imate li slična iskustva pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili ostavite svoj komentar na Facebook stranici

Pratite nas

facebook linkedin

UNUTARNJE Slider vijesti