Pin It

Kako otvoriti tvrtku u Engleskoj i NjemačkojKako otvoriti tvrtku u Engleskoj i NjemačkojHrvatsko tržište ne pruža vam uvjete koje očekujete? Bilo da ste mala tvrtka, startup, a imate proizvod ili uslugu koju bi strano tržište prigrlilo bez problema, odvažite se pokrenuti tvrtku u inozemstvu. Donosimo kratke smjernice i savjete kako otvoriti tvrtku u Engleskoj i Njemačkoj.

Otvaranje Limited tvrtke u Engleskoj

Najpovoljnije uvjete za otvaranje tvrtki unutar Europske zajednice pruža Engleska. Ekvivalent dioničkom društvu s ograničenom odgovornosti je britanski LTD ili Limited koji se lako može registrirati putem interneta za otprilike dvadesetak eura. Minimalni temeljni kapital za LTD tvrtku  iznosi 1 funtu, a čitava procedura traje manje od 24 sata i birokratski je bezbolna. Uvjeti za otvaranje su jednostavni: tvrtka mora imati jednog punoljetnog vlasnika, jednog direktora i tajnicu. Boravišna i radna dozvola nije preduvjet, no jedino što je potrebno je registrirana adresa unutar Engleske na koju mora pristizati pošta. Ako istu nemate, lako ju je iznajmiti samo za tu svrhu.

Nadalje, ime dioničarskog društva mora završavati sa LTD ili Limited i takva tvrtka podliježe smanjenim poreznim opterećenjima ako se kombinira s offshore poduzećem. Svaki početak je težak, a upravo se na početku pokušava olakšati poslovanje u vidu poreznih olakšica. Naime dobit do 10.000 funti godišnje u Engleskoj se ne oporezuje, a poduzeća podliježu poreznom zakonu tek kada prijeđu taj iznos. Godišnja dobit od 300000 funti ili više se oporezuje s 19%, a dobit od 1500000 funti i više oporezuje se sa 30%.

Otvaranje tvrtke u Njemačkoj

Kao i u Engleskoj, procedura za otvaranje tvrtke u Njemačkoj traje 24 sata i moguće ju je obaviti putem interneta. Preduvjeti za otvaranje su jednostavni: osoba koja započinje poslovanje mora biti punoljetna i mora se odlučiti za jednu od dvije varijante njemačkih tvrtki. Najsličniji hrvatskoj verziji društva s ograničenom odgovornošću je GmbH čiji temeljni kapital iznosi 25.000 € od čega minimalno pola mora biti uplaćeno pri osnivanju tvrtke.

Unternehmergesellschaft haftungbeschränkt (UG) je nova vrsta tvrtke koja ne zahtijeva veliki kapital i koju se vrlo lako može osnovati. Ova vrsta tvrtke se kasnije može prebaciti na GmbH model tvrtke. Troškovi otvaranja UG tvrtke iznose oko 1000 € te je u pravilu osnivaju  osobe kojima boravak, radna i boravišna dozvola u Njemačkoj nije važna ili oni koji što prije žele započeti s poslovanjem. U svakom slučaju, kod dobivanja radnih i boravišnih dozvola unutar Njemačke, potrebno je dokazati da postoji regionalni interes za poslovni projekt. Odluku o dobivanju boravišni i radnih dozvola vlasnika i direktora tvrtki donose lokalne institucije grada u kojem se želi dobiti boravak. Projekti za koje se smatra da imaju veliki regionalni interes uključuju one koje zapošljavaju veliki broj osoba, one koje već imaju neke narudžbe od drugih tvrtki iz Njemačke ili one koje se bave određenim granama privrede koje pomažu Njemačkom gospodarstvu.

Kako fakturirati poslovanje u Hrvatskoj?

U razgovoru s računovodstvenim stručnjacima saznali smo na koje načine tvrtke koje su registrirane u Engleskoj i Njemačkoj mogu fakturirati svoje poslovanje u Hrvatskoj. Tvrtke registrirane u Engleskoj odnosno Njemačkoj podliježu Zakonima Engleske tj. Njemačke. Svi poslovni odnosi koje tvrtka ima s Hrvatskom (i drugim zemljama) podliježu zakonima zemlje u kojoj je ista registrirana. Tu prvenstveno treba voditi računa o Zakonu o trgovačkim društvima, Zakonu o obveznim odnosima, Zakonu o računovodstvu, a ako je tvrtka obveznik PDV-a onda i o tom zakonu. Nadalje, pozornost treba obratiti i na Zakon o porezu na dobit, Zakon o porezu na dohodak, Međunarodne računovodstvene standarde, Direktive EU,  Zakon o radu,  odnosno inačicama gore navedenih u navedenim državama. Sve informacije vezane uz poslovanje potrebno je pribaviti u zemlji u kojoj je tvrtka registrirana.

Posao.hr/ N. Maškarić Foto: factspy.net 

Pratite nas

facebook linkedin

UNUTARNJE Slider vijesti