Pin It

Okrugli stol Žensko poduzetništvo MojBizU organizaciji Britanskog veleposlanstva u Zagrebu, Udruženja britanskih stipendista u Hrvatskoj (Chevening Alumni Hrvatska), VERN’a, portala Mojbiz.com i CEPOR-a, na Veleučilištu VERN’ je održan okrugli stol pod nazivom “Žensko poduzetništvo – razmjena britanskih i hrvatskih iskustava”.

Sudionike su uvodnim govorima pozdravili dekan VERN’a prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila i Nicole Davison, zamjenica britanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, a diskusiju je otvorio Marko Pavić, predsjednik CheveningAlumni Hrvatska.

Budući da su auditorij činile poduzetnice starije i mlađe generacije te studentice, poruke upućene s okruglog bile su namijenjene točno ciljanoj publici, koja je željela znati koje su to razlike u položaju poduzetnica na hrvatskom i britanskom tržištu, kakve im se prilike pružaju te kako ih mogu iskoristiti.

Na okruglom stolu su sudjelovali Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta; Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Zagreba; Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb – TPZ; Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a; Gordana Ćorić s VERN’a; Ratka Jurković iz Svan Consultinga; odvjetnica Vlatka Cikač terenomirana britanska stručnjakinja za poduzetništvo Dinah Bennett. Diskusiju je moderirala Mirjana Fijolić s portala MojBiz.com.

Poduzetnice su imale pregršt pitanja: kakva je njihova uloga u poduzetništvu, kakvi su budući trendovi, kako se nametnuti u muškom svijetu, kako se boriti protiv stereotipa, itd., a neke su iznijele i savjete na temelju osobnih poslovnih iskustava.

O britanskim je iskustvima govorila Nicole Davison, zamjenica britanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, koja je istaknula da u Velikoj Britaniji danas postoji više žena u biznisu nego ikada prije. “Velika Britanija želi poticati razvoj malih i srednjih tvrtki, te u taj posao uključiti što više žena. Zato smo i pokrenuli strategiju Mali posao: Velika ambicija”, istaknula je.

U Hrvatskoj pak, rekla je pomoćnica ministra Zdenka Lončar, “ne postoji velika tradicija u poduzetništvu. Kod nas još uvijek prevladavaju stereotipi, koji koče u ostvarenju njihovih ideja”.S time se složila i većina poduzetnica koje su dodale da se zbog toga žene i rjeđe upuštaju u rizike.

Renomirana stručnjakinja za poduzetništvo Dinah Bennett, direktorica tvrtke International Consultants for Entrepreneurship and Enterprise, ovom je prilikom održala prezentaciju o ulozi žena u poduzetništvu, te naglasila da je “žensko poduzetništvo danas postalo gospodarski imperativ”.

Fotografije s okruglog stola, izvor VERN'

 


Pratite nas

facebook linkedin

UNUTARNJE Slider vijesti