Pin It

Renata BrkićPoduzetnica Renata Brkić, na godišnjem kongresu organizacije WBAF – World Business Angels Forum imenovana je  povjerenicom za Hrvatsku. Najavila je i ulaganja prvog Social Impact Venture Fonda u hrvatske projekte.

Renatina misija kao povjerenice bit će fokusirana na podršku suradnji WBAF-a sa svim ključnim dionicima u sferi poduzetništva društvu – poduzetnicima, poslodavcima, ministarstvima, burzom, gospodarskom komorom, tehnoparkovima, državnim agencijama vezanim za poduzetništvo, inovacijskim centrima, tehnološkim parkovima, akceleratorima poduzetništva, bankama, crowdfunding platformama, alternativnim investicijskim fondovima, nevladinim organizacijama i drugima.

Za MojBiz poduzetnički portal predstavila je fond koji će ulagati u hravtske društveno odgovorne projekte.

Prvi Social Impact Venture Fund u Hrvatskoj

„Situaciju u Hrvatskoj sam predstavila sudjelovanjem na panelu Early Stage Investment Markets – Southeast Europe. Vezano na moju užu specijalnost posebno ću se baviti promocijom socijalnog poduzetništva gdje će moja prva kratkoročna aktivnost u suradnji s WBAF-om biti uspostava privatnog alternativnog investicijskog fonda koji će ulagati u potentne poslovne projekte sa snažnom i mjerljivom društveno odgovornom komponentom u državama članicama EU iz tzv. regije New Europe, a koja uključuje i Hrvatsku.“ kaže Brkić

Organizacija je također u sklopu Kongresa lansirala i prvi broj stručnog časopisa Angel Investor. Tako ćemo uskoro i u Hrvatskoj uživati u korisnom sadržaju svjetski poznatog časopisa.

U ožujku u Hrvatskoj počinje izlaziti stručni časopis Angel Investor

Renata, u što će točno ulagati prvi Social Impact Venture Fund?

Svjetski je trend unazad pet godina osvješćivanje činjenice da društveno odgovorno poslovanje mora imati utjecaja na održivost globalne ekonomije kako je danas postavljena. U tom smislu je i Europski parlament još 2012. donio odluku o osnivanju Social Impact Venture Fund u skolpu EIF-a Europskog investicijskog fonda. Upravo će sredstva EIF-a činiti značajan dio prvog privatnog alternativnog investicijskog fonda za društveno odgovorne projekte koji će se staviti na raspolaganje svim zemljama Nove Europe (nove članice EU) gdje pripada i Hrvatska. Interes rizičnog kapitala da i u Hrvatskoj krene za financijski perspektivnim, a ujedno i društveno odgovornim projektima, potaknula sam osobnim predanim poduzetnički motiviranim lobiranjem koje kroz različite svjetske organizacije poslovnih anđela – važno je razumjeti da se ovdje radi o izvaninstitucionalnim organizacijama koje okupljaju privatne investitore – predano provodim unazad dvije godine.

Što je bio poticaj za osnivanje Fonda?

Krenula sam iz potrebe da olakšam pristup financiranju zrelim društveno odgovornim poslovnim projektima koji su u posljednjih sedam godina izrasli iz projekta transformacije brenda Profesor Baltazar u prvi hrvatski umjetnički i društveno odgovorni brand koji provodi moja tvrtka. Projekti koji su odmah spremni za prihvat investicije iz ovog potencijalnog izvora nastali su i dokazali su se u Hrvatskoj u područjima popularizacije znanosti i obrazovanja, alternativnih izvora energije, održivih gradova, turizma, industrije zabave...

Sredstva iz Europskog investicijskog fonda činit će značajan dio prvog privatnog alternativnog investicijskog fonda za društveno odgovorne projekte

Biznis mora biti „dobar“ na dugi rok

Koliki iznosi će biti na raspolaganju hrvatskim projektima?

Planirana veličina fonda je 20 milijuna eura, a o hrvatskim biznisima ovisit će koliki će dio od tog iznosa uspjeti mobilizirati. Fond će ulagati u projekte koji su u razvojnoj fazi zrelosti za regionalno, europsko ili globalno lansiranje. Pri evaluaciji projekata osnovni uvjet ostaje potencijal projekta da ostvaruje atraktivne financijske povrate (tri i više puta), a koji je i razlog volje ulaska rizičnog kapitala u bilo koji projekt. Drugi, jednako snažan uvjet, i to onaj koji Social Impact Venture Fondove razlikuje od klasičnih je da biznis mora biti „dobar“ na dugi rok – svojim djelovanjem proizvoditi efekt leptirovog krila koji će svijet činiti boljim mjestom za život u budućnosti.

Jedan od uvjeta je da biznis svojim djelovanjem proizvodi efekt leptirovog krila koji će svijet činiti boljim mjestom za život u budućnosti.

Early stage investments SE Europe panel Renata Brkić

Hoće li se sredstvima fonda razvijati dodatna poduzetnička infrastruktura?

Bitan preduvjet da bi poduzetnički projekti u Hrvatskoj mogli kvalificirati za investiciju iz ovog Fonda bit će da dionici poduzetničkog ekosustava u Hrvatskoj razumiju točan opseg pojma Social Impact, pa će edukacije u tom smislu krenuti u Hrvatskoj odmah po uspostavi Fonda. Danas u Hrvatskoj ne postoji razumijevanje ovog pojma, niti kod poduzetnika, niti kod onih koji bi to trebali strukturirano postaviti u državnih institucijama. Imamo tako praksu da je upravljanje sredstvima Europskog Socijalnog Fonda nespretno završilo u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, umjesto u Ministarstvu gospodarstva gdje mu je mjesto. Posljedično je stvoreno ozračje u kojem se taj engleski termin „social“ izjednačio s terminom „socijala“, a što je rezultiralo potpuno pogrešnom definicijom pojma socijalno poduzetništvo u pozitivnom hrvatskom zakonodavstvu, što dalje onemogućuje definiranje uvjeta za upis u Registar socijalnih poduzetnika kojeg Hrvatska još uvijek nema. Za promociju socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj izuzetno je važno da se promjeni to pogrešno uspostavljeno stanje svijesti o ovoj temi. Socijalno poduzetništvo je u prvom redu poduzetništvo, a svakom je poduzetništvu prvi i osnovni cilj koji onda omogućuje ostvarivanje dodatnih ciljeva, ostvarivanje profita. 

U Hrvatskoj još uvijek ne postoji Registar socijalnih poduzetnika

Realizacija prvih investicija najkasnije do kraja godine

Koji će poduzetnici moći računati na takva ulaganja?

Cilj da poslovni projekt ima društveno odgovornu dimeziju i da mu business bude „good“ trebao bi biti cilj svakog poduzetnika. Dakle, svaki projekt koji osim financijskih pokazatelja može dokazati i mjeru pozitivnog utjecaja na društvo u dugom roku, bit će legitimni kandidat za primatelja investicije iz ovog Fonda.  

Gdje i kako započinju postupci prijave za takva financiranja?

U ovom smo trenutku stigli do 70% ugovorenog iznosa. Planiramo sve zatvoriti do ljeta tako da bi fond mogao započeti s radom najranije na jesen, a svakako do kraja godine. Kad kažem započeti s radom mislim da realizaciju prvih investicija. Budući da se radi o privatnom alternativnom investicijskom fondu, naše su oči uvijek otvorene. Najbolja je metoda prijave vidljivost i uspjeh poduzetničkog projekta na tržištu već danas.

Razgovarala: Mirjana Fijolić

Foto: privatna arhiva Renate Brkić

Poduzetnica Renata Brkić, vlasnica je tvrtke Ultra link, dobitnica nagrade za najbolju društveno odgovornu investiciju u jugoistočnoj Europi za projekt Profesor Baltazar.