Pin It

Startupi ovo je 10 stvari na koje morate potrošiti novacStartupi, na raznim izdacima ne trebate škrtariti, ali odredite što je važno. Fortune je napravio listu od deset stvari na koje svakako morate potrošiti novac.

Biznis plan – iako su mnogi podijeljeni oko toga je li potreban ili ne, morate znati koji vam je cilj i kako ćete do njega doći.

Ispitivanje tržišta – nikada nemojte potrošiti novac prije nego saznate što su korisnici spremni kupiti. Za uspjeh je važno znati što se na tržištu traži.

Financijski direktor ili računovođa – dobar financijski direktor ili računovođa uštedjet će vam više novca nego što ćete potrošiti na njihovu plaću. Oni znaju u što trebate ulagati i gdje ćete zaraditi.

Platite ručak onima koji su važniji od vas – ovo je životna lekcija jednog od najbogatijih ljudi u Aziji, a zapravo se samo radi o dobrom networkingu. Trošak jednog ručka vrijedi puno više nego što mislite.

Pravni savjeti – svi koji pokreću neki startup trebaju dobar pravni savjet bilo da se radi o osnovnoj papirologiji za otvaranje tvrtke ili nekoj većoj pravnoj zavrzlami. Uvijek platite za dobar pravni savjet, jer bi vas u budućnosti jedna greška mogla skupo stajati.

Porezni stručnjaci – osim što ćete izgubiti jako puno vremena ako sami sređujete poreznu prijavu nećete je dobro napraviti kao što će je napraviti profesionalac, a i dobro će vam doći da u veljači možete mirno spavati.

Služba za korisnike – u biznisu postoji uzrečica da je prodaja bez korisničke podrške isto kao da novac spremate u džep s rupom. To je važan dio vaše tvrtke i isplati se u nju uložiti.

Marketing i brending – često se događa da se ovaj dio posla odradi loše i nemojte trošiti novac bezveze, već ga mudro uložite u targetirane kampanje čije rezultate možete stalno kontrolirati.

Vanjski PR – još jedna mjera oko koje se često lome koplja, ali vaše vrijeme kao osnivača tvrtke je previše vrijedno da biste ga trošili na nešto što za vas mogu kvalitetno odraditi profesionalci.

Tehnička podrška – kao i za PR, uzmite profesionalce koji će vam voditi web i održavati servere, jer to vrijeme možete utrošiti na nešto puno važnije, kao što je recimo održavanje odnosa sa klijentima.

Izvor: Express.hr autorica: Merita Arslani

Foto: pixabay.com