Pin It

Online katalog hrvatskih proizvodaHrvatska gospodarska komora osmislila je novu uslugu on line Kataloga hrvatskih proizvoda! Registracija je jednostavna kao i upis proizvoda u online katalog.

Hrvatska gospodarska komora potaknuta problemima svojih članica zbog otežanog sudjelovanja u postupcima javne nabave koja se provodi u RH ali i svjesni nedovoljne informiranosti naručitelja o postojanju kvalitetnih i cijenom konkurentnih domaćih proizvoda, pokrenula je izradu on line Kataloga hrvatskih proizvoda.

"On line katalogom želimo olakšati rad naručiteljima tako da na jednom mjestu mogu pronaći korisne informacije o domaćoj ponudi. Želja nam je da ovom uslugom podignemo udio malih i srednjih poduzetnika u postupcima javne nabave poštujući pri tome načela slobode kretanja roba i usluga. " stoji u objašnjenju na web stranici online kataloga HGK-a.

Tvrtke same unose svoje proizvode 

Podatke o svojim proizvodima tvrtke će same unositi u Katalog on line i odgovorne su za točnost unesenih podataka. Upis proizvoda u Katalog mogu izvršiti samo proizvođači hrvatskih proizvoda sukladno Zakonskoj regulativi temeljem članka 11. Zakona o carinskoj službi ("Narodne novine" br. 68/13) na osnovu kojeg se izdaju potvrde o nepreferencijalnom podrijetlu robe iz EU: Roba će steći nepreferencijalno (nepovlašteno) podrijetlo određene države ovisno da li je roba:

  • u cijelosti dobivena u državi (članak 23. Carinskog zakonika Zajednice- CZZ) ili
  • u slučajevima gdje se roba proizvodi u dvije ili više država, smatra se da potječe iz države u kojoj je prošla "posljednju bitnu gospodarski opravdanu obradu ili
  • preradu u tvrtki opremljenoj u tu svrhu, a što dovodi do novih proizvoda ili predstavlja bitnu fazu proizvodnje " (članak 24. Carinskog zakonika Zajednice-CZZ).

Pretraživanje prema nizu kriterija

Proizvode u Katalogu hrvatskih proizvoda moguće je pretraživati prema nizu kriterija sukladno unesenim podacima putem upisa ključnih riječi ili pojma sukladno Međunarodnoj klasifikaciji proizvoda i usluga (Nicanska klasifikacija), sukladno CPV šiframa prema jedinstvenom rječniku javne nabave ili kroz katalošku klasifikaciju proizvoda unutar dostupnih tematskih područja i sektora.

Za unošenje podataka o tvrtki i proizvodima u Katalog hrvatskih proizvoda ispunite obrazac na koji možete pristupiti preko slijedeće poveznice: http://katalog.hgk.hr/Catalog/ProductWizard


Izvor: Hrvatska gospodarska komora

Foto: screenshot portala on line Kataloga hrvatskih proizvoda