Pin It

Kako pokrenuti mali biznisKada je pravo vrijeme da promijenite posao, uzmete stvar u svoje ruke i pokrenete vlastiti poduzetnički poduhvat?

Odgovor na to pitanje zapravo još nitko nije pronašao jer se poduzetnikom postaje na puno načina, a jedan od njih je svakako velika želja da realizirate vlastitu poslovnu ideju na svoj način. Pri samom početku zabrinjavat će vas mnoge stvari: pokrenuti d.o.o. ili obrt? Koga angažirati za knjigovodstvene usluge? Gdje pronaći kupce, gdje je tržište za moje proizvode ili usluge, kako voditi prodaju …. Na sva pitanja postoji univerzalan odgovor – edukacija.

Sandra Mihelčić, direktorica i vlasnica Business Media Groupe, pokrenula je medijsku kuću vlastitim kapitalom i suprugom Igorom. Pomirila je dvije vrlo kompleksne stvari: obitelj i posao i sada uživa u svakom trenutku rada na projektima koje sama određuje, osmišljava i financira. A, početnicima poduzetnicima savjetuje: „Od poduzetnika se očekuje da ima širok spektar znanja i vještina koja im pomažu u donošenju svakodnevnih poslovnih odluka. Završetkom formalnog obrazovanja proces cjeloživotnog učenja tek počinje. Iz iskustva Business Media Groupe, organizatora mnogobrojnih poslovnih konferencija i seminara, te izdavača brojnih poslovnih medija, možemo reći da su tražena gotova sva obrazovna područja, no istaknula bi obrazovne programe iz područja poreza, financija, prava i računovodstva. To su specifična znanja koja većina poduzetnika nema a s druge strane poduzetnici snose zakonsku i kaznenu odgovornost, kao direktori tvrtki koje vode. Odgovorni su za svaki porezni i računovodstveni dokument kojeg potpisuju, a često niti ne znaju što potpisuju ili im nije dovoljno jasno. Tu je naša grupacija da ih obrazuje, kroz čitav niz seminara i konferencija. Mogu izdvojiti konferenciju „Kako sastaviti godišnju poreznu prijavu“ i „Što s PDV-om nakon ulaska u EU“. To su konferencije koje okupljaju i po nekoliko stotina sudionika, a mi se potrudimo dovesti vrhunske predavače-zaposlenike naše grupacije, porezne i pravne stručnjake.“

Kako financirati vlastiti projekt? Savjeti!

Iako su prema istraživanjima banke glavni izvor financiranja malih i srednjih poduzetnika, Saša Cvetojević, uspješan poduzetnik i investitor, član hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE, savjetuje  „Ne oslanjajte se na nekog drugog, imate samo sebe i svoj set ideja, znanja i sposobnosti. Iskoristite ih i krenite!“

Financiranje poslovnog poduhvata by Saša Cvetojević:

1. Bogati stric iz Amerike ili slične zemlje (pozajmica članova uže ili šire obitelji )

2. Ulaganje vlastitog novca. Svi koji ste rekli da nemate novca, stanite ovdje i ne čitajte dalje, jer s priličnom sigurnošću mogu tvrditi da poduzetništvo nije za vas. Uvijek imate neku aktivu (sredstva) koja se mogu pretočiti u novac ili imate mogućnost preusmjeriti troškove i tako steći neki minimalni kapital za početak. Ako to ne znate niti za par tisuća kuna, onda ćete kasnije teško plivati sa stotinama tisuća.

3. Nenamjenski kredit banke. Opasno, skupo, ali ako vjerujete jako u sebe, i više želite ostvariti svoj san, nego novi auto...

4. Prijatelji. Imate li nekog tko dijeli vašu viziju i želi s vama u tim? Ili vam vjeruje toliko da bi vam posudio novac?

5. Fools - ostale budale i naivci koje možete uvjeriti da je vaš projekt dovoljno dobar. I da ste vi pravi čovjek za to. Tu spadamo i mi koji se bavimo angel investingom.

6. Financiranje prvim kupcem ili kupcima. Ovo je moj najdraži način. uvjerite nekoga da to što radite treba njemu, pa neka vam on plati da to napravite za njega. Ostati će vam neka zarada, naučiti ćete puno, a možda dobijete i proizvod koji možete dalje prodavati ili bar imate dokaz da možete i znate.

6. Sve kombinacije ovoga i svega ostalog što vam padne na pamet, a da nije ilegalno,  otpremnina i slično.

Izbjegnite početničke greške! Slušajte stručnjake i kolege poduzetnike

Najbezbolniji način je učiti na tuđim pogreškama, zato vam donosimo najčešće pogreške koje svakako trebate izbjegavati. Mnogi su faktori koji svakog poduzetnika upućuju na ono što ne bi trebao činiti i na ono što ga može odvesti u propast: loše upravljanje, nedovoljno kapitala, loša lokacija, nedostatak planiranja.

Savjet stručnjaka, Nataša Renko, sveučilišna profesorica

Educiranje i planiranje
1. Novac ne dolazi preko noći!
2. Educirajte se, učite od stručnih i iskusnih!
3. Gradite bazu svojih klijenata!
4. Pazite! Nerealna očekivanja o prihodima koje ostvarujete ili nedovoljno kapitala dovode do bankrota.
5. Lokacija je jako važna za uspjeh poslovanja
6. Planirajte! Napišite poslovni plan dugoročno, a ne kratkoročno

Sigurno vas zanima Kako izbjeći početničke greške u biznisu

COACH savjetuje: Brige, sumnje i strahovi – što kada vas paraliziraju?

Zabrinutost je strahovito iscrpljujuće stanje, ali se vrlo često pojavljuje u gotovo svim fazam poduzetničkog poduhvata. Uz nalete sumnji (u sebe, i sve oko sebe) i strahova, jednostavno ostajete blokirani, i to obično baš onda kad je najpotrebnije pokrenuti se, pronaći snage za napraviti prvi korak...

„Pogotovo u današnje doba neizvjesnosti, reći ćete mi – pa kako ne biti zabrinut?! Mogu odgovoriti: navedite mi jedan problem koji će zabrinutost riješiti… Strah od neuspjeha? Ja vas pitam, a što je sa strahom od uspjeha? Sva ova pitanja otvaraju pukotinu u vašim "temeljima", pukotinu kroz koju se strah može lagano uvući. Ne vjerujem da će pomoći izreka "Misli pozitivno", kad je problem u nedostatku samopouzdanja, onom bolnom trenutku kada se ne osjećate spremnima, sposobnima, voljnima. Osjećaji se pretvaraju u misli, misli u riječi, riječi postaju postupci – ponovo proživljavamo iskustva koja smo već imali, ona loša, ona koja nas mogu ostaviti u stanju obamrlosti i sumnje u same sebe. Zašto? Zato što smo izgubili iz vida i sebe i svoj cilj! Dodatno prati osjećaj izgubljenosti, do te mjere da gubite stvari, zaboravite što ste trebali napraviti, dekoncentrirano vozite – a svi ti, ma kako mali, incidenti opet dovode do toga da sami sebe još kritičnije promatrate ("Nisam nizašto"). Jedini izbor kojeg možete napraviti jest da osvijestite sebe i situaciju u kojoj se nalazite. Bez brige, straha ili sumnje: to su najgori neprijatelji uspjehu u bilo kojem segmentu vašeg života. I da, ne govorim da uopće ne bi trebalo imati dozu "zdrave" zabrinutosti, govorimo o onoj vrsti zabrinutosti koja Vas blokira u rješavanju uzroka iste: pokušajte prepoznati svoje produktivne i neproduktivne brige!“ objašnjava Elena Cvjetković, Business&Life Coach, i vlasnica tvrtke Misliona d.o.o.

Coach vas dovodi do odgovora na pitanja kako pronaći snage za napraviti prvi korak

Pokretanje (i vođenje) vlastitog posla – d.o.o. ili obrt?

Najčešće se izbor svodi na tvrtku (d.o.o.) ili obrt, iako postoje još neki manje popularni načini obavljanja djelatnosti.

Razlika je velika, jer kod d.o.o., ukoliko se dogode neki dugovi vaš gubitak je ograničen na samo na ono što ste uložili. Možete izgubiti 20.000 kn koje ste unijeli kao temeljni kapital, i to je to. Kod obrta je situacija potpuno drugačija. Ovdje odgovarate svom svojom imovinom. Osim razlike u odgovornosti, tvrtke imaju još jednu veliku prednost. Možete ih registrirati za neograničen broj djelatnosti kojima se želite baviti, dok kod obrta često morate imati završene određene škole kako bi mogli otvoriti obrt baš za tu djelatnost.

Obrt s druge strane ima nekoliko velikih prednosti pred tvrtkom, a jedna od najvažnijih što porez na dodanu vrijednost plaćate državi samo ukoliko ste ga naplatili. Tvrtke plaćaju PDV po izdanim računima, neovisno jesu li naplaćeni ili ne. Obrt je i znatno jeftiniji za otvaranje, održavanje, jeftinije računovodstvo i eventualno zatvaranje. Kod tvrtki je sve to kompliciranije i skuplje. Kod obrta morate sami plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje temeljem rješenja porezne uprave.

Vaša dilema da li otvoriti d.o.o. ili obrt riješava se u ovom članku

Kako izgleda otvaranje tvrtke za 10 kuna?

Hrvati već nekoliko mjeseci mogu osnivati tvrtku sa samo 10 kuna temeljnog kapitala. Izmijenjenim Zakonom o trgovačkim društvima pokušavaju se potaknuti poduzetničke aktivnosti u Hrvatskoj. Do sada je za osnivanje d.o.o.-a bio potreban temeljni kapital od 20.000 kn (od čega najmanje 10.000 kn u novcu, ostalo može u stvarima), a trošak osnivanja procjenjuje se na cca 5000 kn (trošak javnog bilježnika, trgovačkog suda, oglašavanja u Narodnim novinama, izrada pečata i sl.).

Tvrtke se mogu osnivati izjavom ovjerenom kod javnog bilježnika. Sve pristojbe, od sudskoga registra do javnog bilježnika, srezane su. Jednostavno poduzeće mogu osnovati tri vlasnika, svaki sa po 3,33 kune osnivačkog kapitala, ali prije nego što ga aktivira, tvrtka treba imati i jednog člana uprave. Treba obratiti pozornost na činjenicu da ako nezaposlena osoba osnuje tvrtku za 10 kuna, gubi status nezaposlenih na burzi.

Članovi uprave tvrtke ne moraju biti zaposlen u tvrtki za deset kuna, već mogu raditi drugdje. No, ako član uprave nema zdravstveno i mirovinsko osiguranje po drugoj osnovi, tvrtka od 10 kuna mora ga prijaviti na socijalne fondove i za njega platiti doprinose.

Kako otvoriti tvrtku za 10 kuna? Savjeti korak po korak

Kratki vodič za osnivanje udruge

Udruga predstavlja svaki oblik slobodnog i dobrovoljnog udruživanja više fizičkih, odnosno pravnih osoba, koje se, radi zaštite njihovih probitaka ili zauzimanja za zaštitu ljudskih prava i sloboda, te ekološka, humanitarna, informacijska, kulturna, nacionalna, pronatalitetna, prosvjetna, socijalna, strukovna, športska, tehnička, zdravstvena, znanstvena ili druga uvjerenja i ciljeve, a bez namjere stjecanja dobiti. Udrugu mogu osnovati najmanje 3 osnivača (člana). Prije osnivanja udruge svakako pročitajte Zakon o udrugama.

Koraci u osnivanju

Korak 1. Izbor imena i izrada statuta

Korak 2. Osnivačka skupština i predaja dokumentacije za upis u registar

Korak 3. Izrada pečata i dobivanje matičnog broja

Korak 4. Otvaranje računa i slanje obrasca RNO-P

Korak 5. Izbor računovođe

Pokrećete udrugu? Evo što vam je potrebno

Autorica: Mirjana Fijolić, Poslovni savjetnik
Foto: Shutterstock