Pin It

Da li ste učinkoviti ili efikasni?Smatrate li da ste na radnom mjestu učinkovito sposobni, sposobno učinkoviti ili samo sposobni, za razliku od učinkoviti? Kada ste usmjereni na brzo rješavanje poslovnih zadataka, vjerovatno morate donositi odluke odlučno i trenutno.

Rapidno se krećete kroz dnevne zadatke, križajući popis obveza na svojoj "to-do" listi... Izgledate produktivno jer vas okružuje oblak aktivnosti, ozračje užurbanosti i izgled vrlo vrlo zaposlene osobe...

Učinkovitost vs. Sposobnost

Pitanje koje postavljamo je: Radite li prave stvari u pravo vrijeme? Da li ste učinkoviti ili samo aktivni?
Ključ Vaše sposobnosti nalazi se u tome da radite stvari koje dovode do rezultata u području Vaše odgovornosti. Vaša učinkovitost sastoji se u tome da posao obavljate na način koji konzumira upravo potrebnu količinu Vaše energije i svih uključenih resursa.


Razmislite o učinkovitosti automobila: učinkovito vozilo napravit će više prijeđenih kilometara uz manje potrošenog goriva. Bilo koje malo gradsko vozilo s potrošnjom od 7 litara po kilometru gradske vožnje nazvali biste jako učinkovitim, zar ne? No, spremate li se na dug godišnji odmor i želite li istim malim gradskim vozilom povući prikolicu s brodom, motorima ili kamp kućicu – taj isti automobil više nije učinkovit.U specifičnoj situaciji učinkovitost opisanog vozila svodi se na nulu. I vaša učinkovitost razlikuje se u specifičnim situacijama!


Vaša učinkovitost na radu u odnosu je na sisteme koje ste već sami uspostavili, upravo one koji Vam pomažu da radite na aktivno uspješan način.

Neke karakteristike mogu biti:
•  Organizirani ste. Možete lako pronaći traženi mail, dopis ili predmet
•  Znate koristiti sve alate svog osobnog računala do krajnjih granica
•  Pišete čitke i koncizne poruke elektroničke pošte
•  Vaši sastanci vođeni su na zadivljujuće organiziran način
•  Izvješća o troškovima radite precizno i predajte ih pravovremeno, samo zato jer vrlo organizirano i ažurno pratite sve troškove
•  Dobro surađujete sa svojim pomoćnicima
•  Asertivno nastupate u kontaktu s klijentima, strankama i partnerima


Osobna sposobnost usko je povezana s vašim obrazovanjem, iskustvima i stručnim znanjem. Sposobnost vam podržava učinkovitost, ali to definitivno nije isto. Vaša sposobnost nije garancija vaše učinkovitosti. Ako ne postižete ciljeve koje su vam drugi dodijelili u određenom vremenskom periodu – Vi jednostavno niste učinkoviti. Aktivni ste, jer radite vrijedno iz dana u dan, ali učinkoviti?


Što je to što me može učiniti učinkovitim?


Koliko puta ste nešto vrlo čvrsto odlučili napraviti u jednoj godini pa onda odustali od zadanog cilja? U užurbanoj i hektičnoj svakodnevnici možda nam je jedan od najvećih izazova odvojiti vrijeme za osobni rast i razvoj, usavršavanje nekih svojih snaga ili rad na određenim slabostima.

Postoji mnoštvo pristupa osobnoj učinkovitosti, i razlikuju se od autora do autora. No, recimo da ih možemo svesti na neke elemente koji se nalaze u svima:
•  Kreirajte svoju osobnu misiju ili plan, s ciljevima
•  Odredite si specifične, mjerljive, dostižne i realne ciljeve, izvedive u određenom vremenu – ne maštajte!
•  Upravljanje vremenom odnosi se na upravljanje radnim vremenom, vremenom u privatnom životu ali i "vremenom samo za sebe"
•  Organizirajte sebe i svoje aktivnosti unutar radnog vremena
•  Planirajte unaprijed i napravite dnevne "to-do" popise obveza
•  Kontrolirajte "kradljivce vremena"
•  Dnevno se pratite u aktivnostima usmjerenim prema ciljevima, ako je potrebno izmjenite plan 


Poznavanje vlastitog stila rada pomoći će vam u iskorištavanju pravih trenutaka, osobnih reakcija i raspoložena kako biste bili što učinkovitiji! Pomoć pri tom putu svakako vam može pružiti – vaš coach, Elena Cvjetković.

Elena Cvjetković, Business&Life Coach Misliona d.o.o. www.misliona.hr