Pin It

Prisjetila sam se poznate izreke Richarda Bransona koju želim podijeliti s vama: „Screw it, let's do it“.

Fućkaš sve, idemo!

On je navodi kao bitnu i prepoznatljivu karakteristiku koja se može prepoznati kod uspješnih ljudi. Možemo je prevesti kao: „Fućkaš sve, idemo“, ili prepoznati kao onaj trenutak kada, unatoč svemu što svi govore oko vas, odlučite nešto – u što vjerujete – jednostavno napraviti. Branson je izdao i knjigu pod istim naslovom, kratku i čitku, bez puno kompliciranja (čovjek je takav…).

Richard Branson inspiritivan je lik: divila sam mu se još u fazi dok je „mali“ Virgin rušio prevlast moćnog British Airwaysa, ušao je u svijet poduzetništva sa šesnaest godina, izdavao pod etiketom Virgin Sex Pistolse kad još nitko nije čuo za njih, nedavno pokrenuo projekt letova u svemir „Virgin Galactic“, sam postavio rekord amfibijskog prijelaza tjesnaca Dover, spašavao devedesetogodišnju majku iz požara na svom vlastitom otoku, imao loše ocjene u školi ali plivao dobro, da ne govorimo o mjestu koje zauzima na Forbesovoj listi – nekonvencionalan, izravan, uspješan. O, da: i vrsta čovjeka koji – jednostavno učini. Vjeruje u ljude: sluša, gleda, uči. Od svih oko sebe. Kao što se i od njega može puno naučiti.

Prihvatite li izazov, rastete

Ako prepoznate da je nešto jako dobra ideja, ili ako postoji nešto u vašem privatnom životu što zaista želite napraviti, ali niste baš sigurni kako ćete ostvariti svoj cilj, ne vjerujem da će vas baš zaustaviti kad čujete kako vam ljudi govore „nije to za tebe“ ili „nije moguće“: toga će uvijek biti.

Prihvatite li izazov, rastete. Uz rast, dolazi i optimizam. Uz optimizam, i vjera u sebe, pa i konkretni rezultati. Branson kaže: „Vjeruj u sebe. Odredi ciljeve. Živi život u svoj njegovoj punini. Nikad ne odustaj.  Dobro se pripremi. Pomozi drugima, ali i zatraži pomoć kad ti je potrebna.“

No, samim čitanjem knjige ne usvaja se način i pristup: poanta je u primjeni, i to svakodnevnoj. Na tom putu pomaže - coaching. Kako do svojih ciljeva? Just do it?

Autorica: Elena Cvjetković, Coach

Foto: motivationaldiary


Pratite nas

facebook linkedin

UNUTARNJE Slider vijesti