Pin It

Budi promjena koju želiš vidjetiZanima me, držite li se svoje riječi? Činite li ono o čemu “propovijedate” drugima? Ulažete li zaista maksimalan napor usmjeren ostvarivanju svoje želje s vrha liste prioriteta? Ili, najmanje, možete li reći da se trudite najbolje što znate i umijete?

Vjerodostojnost i neželjeni savjeti

Zanimljivo je kad promatrate: zapele su mi za oko, baš prošli tjedan, aktivnosti jedne moje poznanice na jednoj društvenoj mreži. Nema toga kome savjeta nije dala. Nema teme na koju nije imala “jednu svoju”. Prštali su (neželjeni) savjeti na sve strane. No, dvojbeno je zaista koliko je vjerodostojnost, u smislu primjene u svom životu i na sebi onoga o čemu se govori, bila prisutna, kad se malo bolje pogleda i promisli. Dojam? Naporno, zar ne? Sigurno nešto što ne želite da drugi o vama pomisle. Srećom nije zlonamjerno, već čisto narcisoidno…ali vidi se, i to izdaleka.

U jednoj od ranijih kolumni pisala sam o neželjenim savjetima i kako se od njih obraniti, ali podsjetimo se, da i sami ne upadnemo u zamku: davanje neželjenih savjeta često je samo pokazivanje koliko smo “pametniji od drugih”: nekim ljudima potreba je samodokazivanja stalno sebe stavljati u ulogu “učitelja” ili neprestano “popovati”. Nije da je savjet koji dobijete u ovakvom slučaju štetan, ali niti ne pomaže.

Vjerodostojnost

U engleskom jeziku imate zaista mnoštvo izreka na temu vjerodostojnosti, poput, meni najdraže “Walk your talk”, ili, “Practice what you preach”. Radi kao što i govoriš (ili zašuti!)…a lako ih možete sami na sebi provjeriti. Korupcijom do radnog mjesta? Fuj, kazat ćemo svi, javno u anketama. A onda opet, u tim istim anketama, javno i priznati da bismo vrlo rado, kad bismo bili u prilici, podmitili nekoga samo da dođemo do željenog radnog mjesta. Ili, novogodišnje odluke? Koliko je tu vjerodostojnosti?

Osobna odgovornost

Biti vjerodostojan u životu ne znači toliko postići neki svoj zacrtani cilj ili ostvariti neku svoju odluku. To je put koji uključuje odgovornost, prema sebi i drugima, stalnu potragu za osobnim razvojem, ostvarivanje kvalitetnijih odnosa i porast vlastitih standarda izvrsnosti.

Čim dosegnemo jedan svoj cilj, ma koliko malen bio, osobna vjerodostojnost zahtijeva odmah postavljanje novog, uz proslavu postignuća. Sve na ovom svijetu dijelom je ili procesa rasta ili procesa propadanja – biljke, zgrade, životinjski svijet ili ljudska bića. Osobna odgovornost sastoji se i u osobnoj odluci – odluci o rastu!

Što onda točno znači “Walk your talk?”

Tekst u cijelosti možete pročitati na portalu MojPosao.net - MojCoach: Radite li i sami ono što savjetujete drugima?

Foto: www.goleansixsigma.com

*********

"Svijet u kome živimo, svijet je promjena. Dvije su vrste promjena: one koje nam se događaju i one koje sami pokrećemo." kaže Elena Cvjetković

O promjenama i kako ih spremno dočekati najbolje će vas pripremiti Elena Cvjetković, coach. Vlasnica je tvrtke Misliona d.o.o. specijalizirane za poslovni i osobni coaching. Misija tvrtke je svim ambicioznim osobama koje imaju visoke ciljeve približiti prednosti coachinga i prenijeti im sva potrebna znanja i vještine. Težište svih aktivnosti je uspjeh klijenata kojima se pružaju pojedinačno stvoreni individualni programi.

Slobodno kontaktirajte Elenu na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili mobitel 0913536211. Radi i djeluje u Zagrebu, ali joj nimalo nije problem surađivati s korisnicima izvan Zagreba ili Hrvatske putem skype veze ili na bilo koji drugi način.

Live Happier, Live Longer ....