Pin It

Kada tražiti posaoMnogo je stvari koje valja uzeti u obzir pri odnošenju odluke kada i zašto promijeniti posao. Za početak, morate procijeniti gdje ste sada u svojoj karijeri, što ste postigli i gdje želite biti za nekoliko godina.

U čemu uživate na sadašnjem poslu? S čime ste nezadovoljni? Što mislite da nedostaje? U čemu ste uživali na prijašnjim poslovima? Koja je za vas idealna situacija? Kako ćete znati kada ste ju ostvarili? Koje su prepreke na vašem putu? Što možete učiniti da ih savladate?

Pokušajte odgovoriti na ova pitanja. Raspravite ih s prijateljima i obitelji i zapišite ih. MojPosao piše da je uvijek je lakše napraviti točnu procjenu situacije ako ju stavite na papir. Osim vaših osobnih motiva za promjenom posla, mnoštvo je ostalih razloga koji su izvan vaše kontrole, a zbog kojih možete napustiti svoj sadašnji posao, uključujući:

Financijske poteškoće poslodavca

Tvrtka kreće u područje poslovanja s kojim se ne slažete

Promjena kulture u tvrtki uzrokovana preuzimanjem ili spajanjem

Kolaps komunikacije s nadređenim ili kolegama

Uočavanje pravog trenutka

Ako odlučite napustiti posao, otkaz u krivo vrijeme bi vas mogao ‘opaliti po džepu’ ako niste oprezni. Na primjer, odlazak prije dobivanja dogovorenog bonusa nema previše smisla. Razmislite hoće li vam odlazak uzrokovati financijske probleme. Ako pak planirate godišnji odmor, pričekajte s otkazom dok se ne vratite. Vaš novi poslodavac neće blagonaklono gledati na rezerivrani dvotjedni odmor tijekom probnog roka.

Zbog toga što mnogi odlaze na odmor tijekom ljeta i zime, svibanj i listopad su najbolji mjeseci za traženje posla. Poslodavci se tada pripremaju na odsutnost zaposlenika i traže nove kandidate koji mogu popuniti predviđene praznine.

Otiđite s pozicije snage

Jednom kada ste donijeli odluku da odete, osigurajte si da imate kamo otići prije nego što date otkaz. Odolite nagonu da odete u žurbi ili izjavite nešto zbog čega biste mogli biti ranjivi. Mnogo je lakše naći posao kada ga već imate. Duga razdoblja nezaposlenosti šalju loš signal budućem poslodavcu, s mnoštvom pitanja zašto ste otišli.

Ne ignorirajte posljedice otkaza prije nego što nađete novi posao, bez obzira koliko vam se ne sviđa na sadašnjem poslu. Osim toga što ćete ostaviti loš dojam na potencijalne nove poslodavce, zbog svojevoljnog napuštanja posla nećete moći ostvariti pravo na naknadu za nezaposlene.

Novac ne treba biti jedini razlog

Ako je novac glavni razlog zbog kojeg razmišljate o promjeni, imajte hrabrosti uhvatiti se u koštac s time prije nego što počnete razmišljati o odlasku. Saznajte koja je prosječna plaća za vašu poziciju i ako imate osjećaj da niste dovoljno plaćeni zatražite više. To može biti neugodno iskustvo, no može i riješiti vaš problem. Ako vaš zahtjev bude odbijen, tada možete razmišljati o tome je li pravo vrijeme za odlazak. Ako vam se nudi stalni posao, možete razmisliti i o pristajanju na manju plaću, ali u tvrtki gdje ćete napredovati i ubrzo dobiti povišicu.

MojPosao/Profitiraj.hr