Pin It

Rad od kućeSuvremeni svijet biznisa na svim poljima ruši stare načine vođenja i provođenja posla. Naravno, nije sve tako jednostavno – postoje poslovi kod kojih zaista na radnom mjestu morate biti prisutni u svojoj „live" verziji i morate odraditi smjenu za šalterom, blagajnom, u vrtiću, školi...ili pak ako ste zaposleni u medicinskom sektoru.

Ipak, danas svjedočimo masovnom i hiperbrzom razvoju uslužnog sektora, pogotovo intelektualnih usluga koje, kad jednom ugovorite posao, možete raditi u idiličnom okruženju vlastita četiri zida i mailom/mobitelom iskomunicirati većinu usputnih pitanja. Prodajni/komercijalni agenti, web dizajneri, novinari, prevoditelji i drugi većinom su kreativci slobodnog duha koji teško funkcioniraju u okviru od-do radnog vremena s u minutu mjerenih pola sata pauze i lakše operiraju kad mogu biti fleksibilni i po svom ritmu organizirati svoju svakodnevnicu.


Ipak, postoji zamka u koju mnogi „radnici na daljinu" upadaju , pogotovo ukoliko nemaju fizički odvojen prostor u stanu/kući koji ima ulogu ureda. Domaća atmosfera i okolina koja poziva na slobodno vrijeme i ležernost, a eliminira misao na rad često može negativno utjecati na poslovnu produktivnost i nepovoljno se odraziti na Vaše poslovne rezultate.


No, zamke su tu da biste ih izbjegli i zato ne treba misliti kako se radom od kuće ne može postići učinak jednak onome iz poslovnog prostora. Izvucite maksimum i ono najbolje što Vam rad od kuće može ponuditi:


1. Ako ste u mogućnosti, izolirajte svoj radni prostor od ostalih prostorija u stanu/kući – najbolje je urediti zasebnu prostoriju, ali i improvizirana kompromisna a opet kreativna rješenja kao što su klizna vrata ili pregradni zid, na neko vrijeme poslužit će svrsi.

2. Samodisciplina u pauzama – Da, mogli biste svakih 10 min rada škicnuti što ima na Tv-u ili odraditi malu siestu i odrijemati u naslonjaču u dnevnom boravku jer – ipak ste kod kuće! Razmislite ipak dvaput prije nego posegnete za tim varljivim relaksacijskim tehnikama koje su, zapravo, kradljivci vremena. Ne kažemo da se morate podvrgnuti vojničkom režimu i štopericom mjeriti trenutke dnevnog odmora, ali biste svakako trebali naučiti bolje upravljati vremenom i odrediti si minutažu koju ćete si uzeti za pauze nakon svakih nekoliko sati rada. Kad radite sami, nema vanjskih motivatora i regulatora i zato je disciplina tada posebno važna.

3. Držite radni prostor urednim – Stavi pravu stvar na pravo mjesto...i čini to često! Kada točno znate gdje se što nalazi, brže ćete to i naći i uštedjeti na vremenu, a samim tim biti produktivniji.

4. Organizirajte si radni dan – raditi od kuće znači donekle imati luksuz kreiranja vlastitog rasporeda, ali zapamtite – što je veća sloboda to je veća i odgovornost. Dok ispijate svoju jutarnju kavu, napravite si okvirni raspored zadataka koje imate u planu obaviti taj dan. Jedan rokovnik rezervirajte samo za dnevne planove.

5. Komunicirajte – u suvremeno doba barem ne nedostaje komunikacijskih kanala i tehnologija. Budite u redovitom kontaktu sa svojim suradnicima i klijentima i budite u toku s događajima jer je to jedini način da ostvarite maksimalnu učinkovitost u poslu.

Lana Šutić