Pin It

Zdrava hrana za posaoZdrava hrana za posaoPuno je posla, ogromna količina kofeina i nikotina, da bi se "zaboravilo" na glad povećavaju razinu stresa i smanjuju učinkovitost. Donosimo par savjeta kako zadržati vitku liniju i na poslu, bez držanja nekih striktnih dijeta ili dugotrajnih priprema obroka.

Meso podijelite na 5 jednakih porcija

Ako imate navike jesti konkretne obroke najlakše vam je dan prije kupiti 1kg mesa (puretina ili piletina jer se mogu jesti i hladni). Meso podijelite na 5 jednakih porcija, tanko ga isjeckajte, da se brže kuha ili peče. Meso pripremite po volji, a kao dodatak skuhajte integralnu rižu, grašak, omiljeno integralno tijesto i sl.

Nabavite male plastične zdjelice

Zdjelice neće zauzimati puno mjesta u vašoj torbi a time i sami sebi smanjujete količinu koju ćete pojesti. U drugu malu zdjelicu nasijecite sezonsku salatu ili jednostavno ponesite jedan malo masni jogurt. Tako nećete ostati gladni, jer ćete jesti konkretnu hranu. Pripremljena je sa začinima koje inače volite, a sadrži gotovo sve potrebne dnevne količine ugljikohidrata, proteina, kalcij iz jogurta, vitamine iz povrća itd. itd.

Žitarice i jogurt - brzo pripremljen obrok

Pripremite za ured nekoliko vrsta žitarica i voćni jogurt koji ćete jednostavno preliti po tome. No, to je dosta jednolična prehrana pa vam može brzo dosaditi i lako ćete opet posegnuti za fast foodom, pecivima iz pekarni ili kaloričnim grickalicama.

Odličan izbor - salata s tunom!

Iako je tuna jedna od najmasnijih riba, njene masti su zdrave masti. Također navečer doma skuhate integralno tijesto (može ono u bojama, pa će lijepo i primamljivo i izgledati), ubacite neko povrće (paprike, rajčice, krastavci, cikla...) sjeckano u njega i/ili nekoliko listova salate, zelja... i jednu konzervu tune. Ta količina bi trebala biti dovoljna za 2-3 dana jer je tjestenina sama po sebi zasitna. Ovakva salata je posebno dobra kad je hladna pa ne morate voditi računa kad ćete to skuhati i kad ponijeti na posao jer može doma stajati u frižideru.

Tuna salataSalata s tunom

Blitva s krumpirima

Blitva je prepuna vitamina a i dobro će vas zasititi. Skuhajte krumpir sa malo soli i ocijedite, dodajte malo ulja da se ne lijepi. Odvojeno skuhajte blitvu sa češnjakom ili kako je i inače pripremate sa nekim drugim začinima i samo spojite sa krumpirom. Također je ukusno i hladno, a ako uz to ponesete zelenu salatu, rajčice i sl. imat ćete pravu vitaminsku gozbu.

Treba imati na umu da ovo nije dijeta, niti su ovo pretjerano niskokalorične namirnice. Radi se o tome da smanjujete količinu. Znatno. Možda bi doma pojeli dvije te porcije koliko nosite na posao, ili na poslu ne bi uopće jeli pa «nadoknadili» doma i ručak i večeru, ali ovim načinom dobit ćete potrebnu energiju da izdržite radni dan a i prisiliti sami sebe da se naučite jesti manje količine. Da ne govorimo o tome koliko ćete novca uštedjeti jer imate izbora gdje i što kupovati, te sigurnosti u način pripreme za razliku od kuhinja/ restorana gdje nemate kontrolu da li je povrće lijepo oprano, da li je posuđe čisto, meso dovoljno kuhano, da li je pečeno u masti gdje je nešto drugo pečeno prije (Oprez! Česta pojava ugostitelja koji štede, a ima kancerogena svojstva) i sl.

SAVJET! Na radnom stolu ili u ladici uvijek držite bocu vode!

Najbolje prirodne ili mineralne, ali nikako ne gazirane. Voda čisti toksine iz organizma, odlično gasi žeđ i jako važan je čimbenik pravilnog funkcioniranja metabolizma a i cijelog tijela. Nedostatak tekućine uzrokuje glavobolje, nervozu, nepravilan rad crijeva i drugih organa. Pokušajte dnevno popiti 1,5 ili 2l vode. Tijelo će vam biti zahvalno. Izbjegavajte sva alkoholna pića, gazirane sokove kao coca-cola, pepsi, sprite, i sl. Prepuna su nepotrebnih šećera i pravo leglo kalorija. Coca cola je još loša zbog kofeina koji sadrži u sebi, jer naglo vam diže energiju a nakon toga još brže energija i pada pa ćete biti još umorniji.

Ako volite ipak sokove pokušajte naći prirodne sokove bez dodataka šećera, kupite bočicu cedevite koju možete držati u ladici stola, ali imajte na umu da je ne šećerite dodatno.

Članak je preuzet s portala Fitness.com. Foto: superyoufs.com

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima! Lajkaj MojBiz Facebook stranicu. Komentiraj!