Pin It

Pitanja koja sve više dolaze na poduzetnički portal MojBiz.com odnose se na pokretanje tvrtke u inozemstvu. Država koja vas najviše zanima, a to nije čudno, je Republika Irska. Poduzetnici najviše pokreću tvrtke u inozemstvu jer imaju konkurentne poreze i vrlo efikasnu administraciju.

Koliko je procedura, a i poslovanje u Hrvatskoj i dalje zahtjevno pokazuje studija Doing Business. Hrvatska je u najnovijem godišnjem izvješću Svjetske banke (SB) o regulativi poslovanja Doing Business zauzela 51. mjesto među ukupno 190 zemalja svijeta. Bolji je plasman Hrvatska ostvarila u kategoriji pokretanja poslovanja, zauzevši 87. mjesto, u usporedbi s 95. mjestom iz prošlogodišnjeg izvješća. Iako je napredak ostvaren, još je nedovoljan da bi se brzo i jednostavno započelo poslovanje.

Zanimalo nas je nekoliko pitanja pa smo razgovarali sa zagrebačkom poduzetnicom i Hrvatskom gospodarskom komorom, Sektorom za međunarodne poslove i EU

Procedura osnivanja tvrtke u Republici Irskoj

Procedura osnivanja tvrtke u Irskoj je prilično brza i jednostavna. Društvo s ograničenom odgovornošću ili na engleskom Limited Liability Company (LLC), može se osnovati za svega tri dana, on-line, temeljni kapital nije obavezan.

Tvrtke se registriraju kod Companies Registration Officea (CRO) koji na svojim stranicama ima sve potrebne formulare, a moguće ih je predati i on-line te se registracija dovršava nakon maksimalno tri dana. Nakon toga potrebno je prijaviti se poreznim vlastima, što je gotovo u jedan dan. Nadležna institucija za osnivanje tvrtki u Republici Irskoj je Ured za registraciju tvrtki Companies Registration Office - CRO koji djeluje kao Vladina organizacija pod Odjelom za poslovanje, poduzetništvo i inovacije, objašnjavaju u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Sve informacije i obrasci na web stranici Companies Registration Officea

Na stranici CRO dostupne su sve relevantne informacije i obrasci postupka registracije poslovnog imena, registracije poslovnog subjekta, mogućih načina registracije (uključujući on-line), iznosi troškova registracije tvrtke, koji se razlikuju ovisno o načinu podnošenja zahtjeva, u papirnom obliku ili on-line te o drugim relevantnim pitanjima iz nadležnosti CRO.  U svom djelokrugu rada, Odjel za poslovanje, poduzetništvo i inovacije pruža on-line usluge podrške, a među kojima je usluga pružanja podrške prilikom osnivanja poslovnog subjekta. Dodatno, opće informacije o poslovanju u Irskoj pružaju se putem Irish Point of Single Contact ili na hrvatskom Jedinstvene kontaktne točke u Irskoj.

Irish Point of Single Contact MojBiz

U okviru Odjela za poslovanje, poduzetništvo i inovacije djeluju uredi i agencije koje pružaju podršku:
- Local Enterprise Offices – LEOs nadležni za pitanja vezana za početak, rast i razvoj poslovanja kao „First-stop-shop“
- Enterprise Ireland - agencija zadužena za razvoj i rast irskih tvrtki na svjetskom tržištu

Kako se podnose financijska izvješća?

Sve relevantne informacije o zahtjevima za podnošenje financijskih izviješća dostupni su na stranici CRO, a razlikuju se ovisno od veličine pravnog subjekta i vrste pravnog subjekta. Također, dostupne su detaljne informacije o zahtjevima za popunjavanje godišnjeg izvješća i rokovima njegovog podnošenja za novoosnovane tvrtke.

Koju online banku odabrati?

Ovisno o potrebama za pojedinim financijskim uslugama, moguće je pretraživanje pružatelja usluga putem registra Centralne banke Irske .

Kada ulazite u sustav VAT i da li to morate posebno prijavljivati?

Registracija za PDV

Na stranici Irish Tax and Customs dostupne su informacije o:
- sustavu i obvezi registracije za PDV
- postupku i obrascima registracije za PDV

Iskustvo poduzetnice

Dva do tri dana potrebno za registraciju

„Pokrenula sam IT tvrtku u Irskoj. Bila sam ugodno iznenađena jednostavnošću procesa i manjkom birokracije. Svega dva do tri dana potrebno je za registraciju. Otvaranje je iznosilo cca 800 EUR jer sam unajmila i poštansku adresu kod tvrtke koja je radila papire. Od dokumenata je potrebno potpisati dokumentaciju koju dostavlja agent, te je jedna osoba direktor, a neka druga osoba (koja ne mora biti zaposlenik niti vlasnik tvrtke) mora biti secretary. Moraju biti dvije odvojene fizičke osobe. Potrebno je također poslati scan osobne karte. Sve sam radila preko agenta u Irskoj i nije potreban dolazak u Irsku. Najavljeno je da će cijeli proces trajati 2-3 dana. Dokumentacija je poslana poštom, a odgovor sam primila i preporučenom poštom.“  objasnila je za MojBiz Tajana M., poduzetnica

Foto: Flickr i screenshot web stranice Jedinstvene kontaktne točke u Irskoj

Članak je napisan u suradnji sa zagrebačkom poduzetnicom i Hrvatskom gospodarskom komorom, Sektorom za međunarodne poslove i EU. HGK  stoji na raspolaganju gospodarstvenicima za sve upite vezane za uvjete poslovanja na inozemnim tržištima emailom Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Pravih informacija nikada dosta! Pratite MojBiz na mrežama Facebook, Twitter, Linkedin