Pin It

Od izbjeglice do poduzetnika! Uspješan primjer integracije azilanata u društvo dolazi iz Beča. Tijekom 2017. godine 250 je azilanata sudjelovalo na radionicama za osnivanje poduzeća bečke Službe zapošljavanja.

Austrijanci azilantima nude radionice poduzetništva

Bečka Služba za zapošljavanje AMS i Gospodarska agencija Grada Beča (Wirtschaftsagentur Wien) azilantima s Bliskog Istoka već dvije godine nude radionice za osnivanje poduzeća. Prema informacijama iz ove dvije ustanove među muškim izbjeglicama ima dosta stolara, a velik je broj žena osposobljen za krojačice.

Osposobljen veli broj azilanata

Jedna od priča o uspjehu ovog programa je poduzeće dvadesetsedmogodišnjeg Sirijca Hishama Hawata koji 2014. godine izbjegao iz Damaska, gdje je studirao ekonomiju. Hawat je već na ljeto 2017. godine otvorio vlastito poduzeće u Beču. Riječ je o slastičarnici pod nazivom „Taybat“, što prevedeno znači ukusna hrana.

„Do sada nisam puno znao o slastičarstvu, ali moj je kolega slastičar. Ja vodim posao, a on priprema slastice.“, kaže Hawat i ističe kako već 2018. planiraju otvaranje još jedne poslovnice.

250 azilanata sudjelovalo na radionicama

Tijekom 2017. godine 250 je azilanata sudjelovalo na radionicama za osnivanje poduzeća bečke Službe zapošljavanja, a njih 80 na radionicama koje je organizirala Gospodarska agencija. Od 2015. godine Privredna agencija radionice nudi i na arapskom i farsi jeziku.

Radionice se sastoje od tri djela, individualnog savjetovanja, izrade poslovnog plana te provjere kvalifikacija i osposobljavanja za računovodstvene i administrativne poslove.

Iz bečke Službe za zapošljavanje procjenjuju kako oko 15 posto sudionika po završetku programa „Step2Business“ osnuje vlastiti posao u Beču.

Izvor i foto: Inozemni ured Grada Beča

Autor teksta je Inozemni ured Grada Beča. Za informacije o radu Ureda i Gradu Beču možete se javiti Ivani Ćosić, odnosi s medijima, Miramarska cesta 24/9. kat, 10000 Zagreb, T +385 1 646 26 20, M +385 99 573 51 85 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.ww.eurocommpr.hr. Inozemni ured grada Beča pratite na Facebooku i Twitteru