Pin It

Retoricki savjeti ili kako osvojiti publiku u nekoliko korakaSamo je nekoliko koraka potrebno da u potpunosti osvojite publiku. Ove je savjete pažljivo predstavila portalu MojBiz stručnjakinja za retoriku.

Tema je kompleksna i ne postoji univerzalni program za sve. Na neke retoričke stvari trebate jako paziti, upozoravaju stručnjaci.

Izradite svoj plan

Najbitniji je dobro izrađeni plan i vodstvo stručnjaka i mnogo, mnogo vježbe. Također i način izvedbe javnog nastupa – konstrukcija govora, gdje se posebna pažnja poklanja uvodu.

Najvažniji dojam u prvih nekoliko minuta

Držite se ovoga savjeta: "Najbitniji je dojam koji ostaviš u prvih nekoliko minuta kada staneš pred svoju publiku. Više ga nećeš moći nikada (a nemoj ni pokušavati!), promijeniti." Pitanje kod kojeg većina griješi je: "Kako i na koji način stvoriti naklonost publike i pobuditi zanimanje za temu vašeg govora?".Vjerujte nam – ako u tih par minuta ne zainteresirate i ne “oborite s nogu” svoje sugovornike ili publiku, uzalud vam ostatak vašeg izlaganja.

Vježbajte glas i izgovor

Vrlo važna praktična stvar su fonetske vježbe za glas i izgovor za poboljšanje boje glasa i bolji izgovor. Glas je vaš ključni instrument kod javnog nastupa. Uz adekvatnu vježbu, s glasom postižete čuda! Nemojte to zanemariti! Stručnjaci posebnu pažnju poklanjaju govornim vježbama ovisno o pojedincu i njegovoj struci. Pa se tako uči ispravan izgovor, prilagodba glasa, izražajni govorni znakovi, retoričko oblikovanje, govorna glatkoća, govornost i elegancija uključujući i rad na jezičnoj ispravnosti...

Ovim savjetima otvorili smo Pandorinu kutiju! Hvala na savjetima by Tea Perović, vlasnica škole Rhetores. Foto: Shutterstock