Pin It

Zašto razmisliti o pokretanju svog podcasta? Pa, vrlo jednostavno. Čut će se za vas i za ono što radite. Gdje ćeš bolje! Nije komplicirano, a donosi puno. Željko Crnjaković, jedan od najsimpatičnijih voditelja podcasta, ujedno i pokretač nekoliko podcasta donosi vrijedne savjete!

"Podcast je audio emisija koja se može slušati putem mobilnih uređaja ili računara u bilo kom periodu, posebno dok radite nešto drugo." objašnjava Željko vrlo jednostavno i dodaje da su vam za početak su potrebne aplikacije koje vam omogućuju preslušavanje podcasta. "Postoje brojne aplikacije za slušanje podcasta kao što su iTunes, Google Podcasts, Spotify, Pocket Casts, Overcast, Stitcher, Player.fm, Sparks i mnoge druge. Lično koristim Pocket Casts." zaključuje Željko.

U daljnjem razgovoru Željko nam otkriva da pokretanje podcasta uopće ne mora biti veliki trošak, da se podcast postavlja kao video i da je slušatelju najvažniji zvuk i kvalitetna snimka.

Pokrenite svoj podcast sada je pravo vrijeme za početak

Podcasti su u svetu popularni već dugi niz godina a u našem regionu tek dobijaju na popularnosti. Audio sadržaj dobija na značaju i predviđanja su da će interes publike za audio u narednih nekoliko godina prevazići onaj za video (iako je to teško za poverovati). Podcast sadržaj je jedini oblik sadržaja koji se može konzumirati dok se obavljaju neke druge aktivnosti – dok putujemo, vozimo, vežbamo, radimo, šetamo… A sa sve većom ponudom raznolikosti sadržaja, u podcast obliku se može naći ponešto za svakoga.

Ukoliko ste zainteresovani da budete kreator ovakovog sadržaja, sada je pravo vreme za početak (posebno na loklanom jeziku) baš zato što je zasićenost mala, tržište kompletno otvoreno a potražnja raste.

Produkcija podcasta: smartphone, bubice, headset za računalo – i vi ste spremni!

Za produkciju podcasta je potrebno manje stvari nego za produkciju video sadržaja.

Samo se setite da ne morate da mislite na kameru, osvetljenje, šta se nalazi iza vas (scenu) i kako vi izgledate. Od opreme, za početak može poslužiti i već ono što imate… smartphone, bubice, headset za računar – i vi ste spremni. A posle, kada vidite da imate volje, želje i mogućnosti, možete razmisliti o kupovini boljeg mikrofona uz koji ćete naravno i bolje zvučati.

Slušateljima najbitniji zvuk i kvalitetna snimka

Naravno da je bitan zvuk i kvalitet snimka. Ali, niko neće slušati savršeno snimljeni podcast uz najkvalitetniji zvuk, ukoliko ga ne zanima ono što pričate. Tako da je najbitnije da kreirate sadržaj koji publiku interesuje. Da li ćete pričati sami, intervjuisati goste ili producirati neke storytelling podcaste je na vama. Pitanje je šta vas zanima, o čemu znate da pričate i koliko to publiku zanima. Takođe je veoma bitno održati kontinuitet podcasta.

Po definiciji podcast je audio fajl koji je rađen u seriji epizoda. Podvlačim „SERIJI EPIZODA“. Veoma je bitno održati kontinuitet i naviknuti publiku da vas mogu slušati onda kada to očekuju.

Podcast se postavlja kao i video

Na neke od audio hosting servisa, kao što su SoundCloud, MixCloud, PodBean, Sounder, Anchor. Neki su plaćeni, neki su čak i besplatni (Sounder.fm i Anchor.fm). Odatle, putem RSS feed-a, povezujete vaš podcast sa podcast distributerima i direktorijumima kao što su iTunes, Spotify, Google Podcast, odakle vas slušaju.

U početku postavljanje podcasta ne mora koštati gotovo ništa

Koliko želite ili imate. Ja sam zagovornik toga da ne morate uložiti ništa da biste testirali ideju da li uopšte želite, možete i znate da napravite podcast i da li bi ga ljudi slušali.

Možete napraviti 10-20-30 epizoda, koristeći opremu koju imate, ili uz veoma minimalna ulaganja (do 100 eur), postaviti podcast na besplatan hosting i distribuirati ga kroz vaše mreže (društvene, mail, prijateljima, kolegama…).

Posle, možete uložiti sredstva u ozbiljniju opremu. Sve zavisi od toga kakav je podcast, koja je postavka, da li kupujete opremu samo za jednu osobu ili ćete dovoditi goste kod vas da ih snimate.. Ulaganje u bilo koju vrstu tehničke opreme, kao što znamo, može biti rupa bez dna i podleže samo ličnim ambicijama i mogućnostima. Recimo od 500-600 EUR pa nadalje.

Podcast podlježe zakonu o autorskom djelu

Sve što pravimo jeste produkt autorskog rada, shodno tome, vaš podcast jeste autorsko delo. Isto kao i bilo koji deo koji koristite u njemu ukoliko nije ekskluzivno vaš.

Muziku koju koristite u podcastu treba da kupite, ili da koristite onu koja je dostupna besplatno (royalty free). Isto tako ne smete koristiti isečke ili klipove iz drugih podcasta, audio zapisa, muzike, youtube klipova i sl. – i oni imaju svoja autorska prava, kao i vi sa vašim podcastom. Postoje neki izuzeci, ali sve je u okviru zakona o zaštiti autorskih prava.

Ograničenja za emitiranje i provođenje podcasta

Podcast je lično autorsko delo, tako da nema nikakvih ograničenja, barem koliko je meni poznato. Što se tiče nekih saveta za ograničenje, naveo bih da ukoliko zarađujete novac putem podcasta, razmislite oko otvaranja nekog pravnog lica oko podcasta (sponzorstva, reklame, itd.). Takođe, ukoliko dajete neke savete koji mogu da utiču na druge (zdravstveni saveti, pravni saveti, bilo koji saveti koji utiču na druge ljude), budite jasni da dajete savet ili mišljenje – osim ako niste zvanično stručni u pomenutoj materiji.

 

Foto: pexels

Razgovor sa Željkom Crnjakovićem vodila Mirjana Fijolić

Željko Crnjaković, CEO & Founder, +381 63 8 358 788, Solutium - Professional solutions, http://solutium.xyz