Pin It

Vjerojatno ne postoji osoba koja u posljednje vrijeme nije čula za Zoom ili barem koristila vodeću aplikaciju u videokomunikaciji. Koriste ju većinom edukatori, treneri, poduzeća i škole za besplatna savjetovanja ili edukacije.

Osnovni paket Zooma besplatan i pruža mogućnost sastanaka s do 100 sudionika u trajanju do 40 minuta. Agencija Brodoto pokrenula je niz edukacija za poduzetnike, a njezin CEO Damir Šoh podijelio je nekoliko vrlo korisnih savjeta kako kvalitetno organizirati webinar na Zoomu i koje zamke možete očekivati.

Što je sve potrebno za pripremu?

Kako bi pripremili radionicu, prvo je potrebno napraviti “kostur - skicu” svih tema koje želite obraditi. Postavite glavne točke te naslove tema prema kojima ćete onda samo detaljnije dorađivati sadržaj. Prezentacija mora biti vizualno atraktivna. Pravilo je: što manje teksta - što više slike, pošto ćete tekstualni dio vi kao predavač odraditi, obraćajući se publici.

Prije početka predavanja, važno je izmjeriti vrijeme trajanja izlaganja te ga uskladiti s objavljenim trajanjem. Ako ste najavili da će predavanje trajati npr. dva sata, držite se tog zadanog vremena.

Pokušajte radionicu osmisliti na zanimljiv i interaktivan način, kako bi publika lakše “upila” sadržaj. Također uvijek imajte na umu da polaznici nemaju vaše znanje vezano uz zadanu temu, pa se prilagodite tome i objasnite detaljno svaku bitnu točku.

Neka sve bude aktivno! Tražite od sudionika da sudjeluju pitanjima, prijedlozima. Ako imate vremena, osmislite kratke zadatke koje oni sami mogu riješiti. Time ćete dobiti dodatan feedback i zainteresiranost s njihove strane.

Što je Zoom?

Zoom je besplatan alat za online video i audio komunikaciju. Izvrstan je za web konferencije i funkcije potrebne za održavanje webinara.

Kako koristiti Zoom?

Korisničko sučelje vrlo je intuitivno što olakšava korištenje klijentima i suradnicima koji nemaju iskustva sa sličnim programima.

Koristi li Brodoto još neki drugi alat za online edukaciju?

Za održavanje radionica koristimo Zoom dok za internu suradnju imamo alate poput Slacka, Asane i Google Drivea.

Što je još potrebno za kvalitetnu izvedbu online edukacije?

Prvo je potrebno kreirati događaj u Zoom-u, pripremiti prezentaciju i sudionicima poslati link za pristup. Zatim trebate otvoriti Zoom, stisnuti "share screen" kako bi prisutni vidjeli prezentaciju na svojim ekranima i predavanje može početi. Kamerom i mikrofonom se jako jednostavno upravlja, tako da za izvedbu nije potreban dodatni tehničar, no predavač mora vladati osnovnim funkcionalnostima sustava. Također, svojim kamerama i mikrofonima mogu upravljati i sudionici te je potrebno na početku online edukacije pružiti kratke smjernice.

Kakve se tehničke poteškoće mogu dogoditi?

Može doći do gubitka signala, zbog čega sudionici neće biti u mogućnosti čuti ili vidjeti predavača. To su sve regularne poteškoće koje su rješive.

Koliko ovakve edukacije pridonose svijest o brandu (brand awareness)?

Svako izlaganje u javnosti pridonosi prepoznavanju imena ili brenda. No valja uvijek pripaziti gdje i za što se javno ističete, jer se na imidžu dugo radi ali se on jako brzo može narušiti. Autentičnost je velika odlika, kako za čovjeka, tako i za poslovanje.

Autor: Brodoto, Damir Šoh, CEO

Oprema teksta: Mirjana Fijolić, MojBiz.com

Foto: vlasništvo Brodoto agencije i screenshot Zoom