Pin It

Mario_Kundih_GrčkaMario Kundih bivši sportaš i pasionirani zaljubljenik u more, koji preko 100 dana godišnje provede za kormilom kao profesionalni skiper-RYA Yachtmaster Offshore, svoju je veliku ljubav prema jedrenju i plovidbi pretvorio u obrt. Nakon godina usavršavanja u marketingu i nautici vodi vlastiti  nautički business i poručuje svima: "Tržište koje zauzima nautički turizam u svijetu je  dosta veliko, a Hrvatska je u zadnjih deset godina u nautičkom businessu doživjela pravu renesansu".


Ljubav za jedrenjem i plovidbom dugujem i svom bratu

"Kao pasionirani ljubitelj mora, još kao dijete sam sa tatom odlazio na pučinu u malom gumenom čamcu kod otoka Visa. Pravu ljubav za jedrenjem i plovidbom dugujem i svojem bratu koji me je kada sam bio na trećoj godini fakulteta poveo sa sobom na jedan transfer s njegovom jedrilicom sa kojom je započeo posao u charteru. Od tada sam počeo ozbiljno razmišljati da postanem skiper. Ubrzo sam položio sve dozvole koje su mi omogućavale da započnem svoju službenu plovidbu. Naravno, polagao sam i razne tečajeve kroz koje sam stjecao i prakticno znanje. Moj entuzijazam i abicija je urodila plodom i tako sam postao skiper za jednu agenciju još kao student. Nakon uspješno odrađene sezone, počeo sam razmišljati dalje, pa sam se sam, bez posredovnja agencije počeo angažirati oko traženja angažmana kao skipera" objašnjava Mario Kundih, po struci profesor kineziologije, a trenutno polaznik poslijediplomskog studija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Priznaje da u početku uopće nije bilo lako jer nikakvog poznanstva osim onog kojeg je uspio izgraditi tijekom te jedne sezone rada nije imao. Ali bio je uporan, tražio priliku i polako  počeo voziti za razne charter tvrtke. Nakon završetka studija, odlučio  se prvi puta otisnuti u poduzetničke vode, pa je otvorio obrt “Mario Yachting” za usluge skipera i tako službeno postao profesionalni skiper.

Palagruža"Kroz intezivan rad i suradnju sa charterima upijao sam na koji način čarteri posluju, koje se dobre stvari, a koji su nedostaci i sto bi se trebalo promijeniti kako bi po mom mišljljenju usluga prema klijentu bila još kvalitetnija. Permanentno sam se usavršavao kao i danas u području nautike u svakom pogledu. Počeo sam organizirati razna jedrenja za prijatelje i klijente, pohađao tečajeve kod nas i u inozemstvu, krenuo na regatna natjecanja i tada se definitivno zarazio jedrenjem. Pošto sam se aktivno bavio sportom jos od svog djetinstva, od uvijek je u meni tinjala  želja za dokazivanjem i natjecanjem, tako da sam u jedrenju pronašao način da zadovoljim te potrebe i da me to ispuni do granice da budem sretan" dodaje Mario.

Tijekom par godina rada u nautičkom turizmu, stekao je veliku mrežu  ljudi s kojima je počeo poslovno surađivati, a tako stjecati i stalne klijente koji su mu iz godine u godinu iskazivali svoje povjerenje. Kod nekih klijenata stekao je toliko povjerenje da su ga odlučili angazirati i izvan granica, pa se tako otisnuo u Grčku. Ubrzo nakon toga, počeo sam svake godine odlaziti u Grčku. 

"Sa određenim iskustvom i velikom ambicijom, prihvatio sam nove izazove i odlučio pokrenuti novi projekt YachtinginCroatia.com, e-business, s kojim bih zaokružio i proširio paletu usluga u nautičkom turizmu" dodaje Mario.

Autori: Mirjana Fijolić i Mario Kundih, www.yachtingincroatia.com