Pin It

Gordan HorbecGordan Horbec svaki mjesec održava seminar za poduzetnike -  21 "sitnica" koju bih volio da mi je netko objasnio kada sam krenuo u biznis. Vlasnik portala www.imamnovac.com koji je već nakon godinu dana dobio nagradu za VIDI Top 100 kao jedan od najboljih financijskih portala govori za portal www.mojbiz.com o poduzetničkim dnevnim poslovnim problemima i kako ih riješiti.

Rođen je 18. lipnja 1975. u Zagrebu. Godine 1998. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon završenog fakulteta, šest godina radi u banci i nakon toga otvara svoju tvrtku za računovodstvo i poslovno savjetovanje. Posljednjih pet i pol godina piše i svoj blog “novac.blog.hr” zahvaljujući kojemu je bio na televiziji i radiju (RTL – ‚Sanja’, Obiteljski radio, Hrvatski radio)

MojBiz.com: Gordan, kakav je to problem kod nas u Hrvatskoj? Zašto nitko ne daje korisne informacije poduzetnicima, a država podrazumijeva da poduzetnik poznaje sve zakone i pravila?

Gordan Horbec: Problem je što nema centraliziranog mjesta koje bi zaista pomagalo poduzetnicima u svim aspektima poslovanja. Postoji na stotine raznih propisa, zakona i pravilnika i nitko ne može sam to sve poloviti. Poduzetnik je osuđen na to da sam istražuje i putem «nagazi na koju minu» plati kaznu pa onda nauči za sljedeći put. Ono što je mene uvijek živciralo je uzrečica: nepoznavanje zakona ne opravdava prekršitelja. To u praski znači da ćete vi kršiti zakone za koje niti ne znate da postoje! Naravno netko će reći pa ako ne znaš – pitaj. Da, ali kako da postavim pitanje o nečemu za što ne znam da postoji? Zašto me npr. ti nisi pitala o bujteronu? (riječ koju sam upravo izmislio i koja će sada biti jedina na googlu :) Nisi me pitala jer ti nikada nije ni palo na pamet da bi bujteron mogao postojati.

Moja romantična i utopijska ideja je da država omogući edukaciju svakom novom poduzetniku. Neko mjesto gdje bi poduzetnik došao i rekao želim se baviti tim i tim i onda ga tamo naučila o svemu što se tiče njegove konkretne djelatnosti. Znači da mu da znanje, a onda mu nakon 6 mjeseci ili godinu dana OBAVEZNO pošalje sve moguće inspekcije (poreznu, radnu, deviznu) koje bi samo provjerile (ali ne i kaznile) poduzetnika i dobronamjerno mu pomogle da ispravi eventualne greške u poslovanju. Znači edukacija i jedna kontrola besplatno za sve poduzetnike:). Problem je i što se zakoni u pravilu donose za velike poduzetnike ali se onda primjenjuju i na onim malim. Najnovija «glupost» je vođenje dnevne radne prisutnosti za svakog radnika svaki dan.

MojBiz.com: Pomažeš poduzetnicima objašnjavajući im na svom seminaru osnove poduzetništva kao na primjer: kako izvući novac iz tvrtke, što su troškovi reprezentacije, kome koliko smijem pokloniti, razlika između zaposlenika, direktora i vlasnika, prava i obveze svakog od njih,  porez na dodanu vrijednost (PDV) zašto ga plaćam, a meni nisu platili i sl?

Gordan Horbec: Nastavno na prethodni odgovor odlučio sam dijelom uzeti stvari u svoje ruke (jer tko će čekati državu?) i objasniti poduzetnicima sve ono što ja znam i do čega sam ja uspio doći kroz praksu. Seminar sam zamislio kao 21 najčešće pitanje poduzetnika i stvari koje bih ja osobno volio da mi je netko objasnio kada sam kretao u biznis. Ono što je fokus seminara je da prvenstveno pružim polaznicima širinu znanja da čuju što sve postoji, a odmah zatim i dubinu odnosno konkretni odgovori iz svake «sitnice».

MojBiz.com: Razmišljam o otvaranju svoje tvrtke (d.o.o.), ali uz zadržavanje sadašnjeg posla. Moram li nekoga zaposliti ili tvrtka može raditi bez zaposlenih?

Gordan Horbec: Može bez zaposlenih:) Ovisi naravno i o kojoj se djelatnosti radi (ako otvarate restoran imat ćete zaposlenike), ali u pravilu može biti bez zaposlenih. Ako se radi o uslugama koje vi možete obavljati izvan svog redovnog radnog vremena npr. otvarate računovodstveni servis za to ne trebate biti zaposleni u tvrtki. Kako će onda tvrtka raditi? Jednostavno. Vi ćete raditi, plaćati račune i izdavati račune za usluge koje ste izvršili jedino nećete biti zaposleni u njoj odnosno nećete sklopiti ugovor o radu sa svojom tvrtkom. Nećete se prijaviti na mirovinsko i zdravstveno budući ste već u radnom odnosu u sadašnjoj tvrtki. To također znači da si nećete moći pisati putne naloge, isplaćivati dnevnice niti plaćati seminare i sl. na račun svoje nove tvrtke. Inače ja svakako preporučam da zadržite sadašnji posao i sa strane pokrenete vlastitu tvrtku. To je vrlo pametan i siguran način za kretanje u poduzetničke vode.

MojBiz.com: Kako se zaštiti od neplaćanja usluga koje smo pružili i proizvoda koji smo prodali?

Gordan Horbec: Prevencijom. Paziti s kime radimo. Početi po malo. Provjeriti njegov bonitet, raspitati se kod drugih koji su možda već radili s tom tvrtkom i sl. Ako tvrtka oteže s plaćanjem ili ne želi platiti uvijek vam ostaje posljednja mogućnost ovrhe. Što se samog osiguranja tiče možete uzeti zadužnicu, ako vam je tvrtka želi dati i to svakako preporučam za razliku od mjenice koja nije toliko pouzdana. Inače najbolje osiguranje koje možete dobiti je bankarska garancija budući u tom slučaju banka vama isplaćuje novac i poslije se ona «pokušava» naplatiti od te tvrtke.

Razgovarala: Mirjana Fijolić, www.mojbiz.com