Pin It

Sto je loko vožnja a što putni nalogTrebate na poslovni put i zanima vas što je loko vožnja?Donosimo vam odgovor na to pitanje te objašnjavamo razliku između loko vožnje i putnog naloga.

Općenito se skoro svaki izlaz djelatnika iz tvrtke može opravdati putnim nalogom ili loko vožnjom, piše RTL. Otkrivamo vam koja je poveznica između loko vožnje i putnih naloga, a koja je razlika.

Što je loko vožnja?

Glavna svrha takvih dokumenata, naročito kod loko vožnje, je ostvarivanje određene naknade za korištenje vašeg osobnog automobila u službene svrhe u iznosu od dvije kune po kilometru. Kada vam šef kaže da negdje trebate ići vašim privatnim vozilom, vi na početku tog puta trebate zabilježiti početno stanje kilometara sata te i isto to napraviti na kraju puta. Kada oduzmete završno stanje od početnog stanja, dobit ćete prijeđeni put u kilometrima i taj broj pomnožite s 2 i tako ćete dobiti ukupan broj kuna.

Loko vožnja se radi onda kad djelatnik privatnim vozilom ide u mjesto koje je udaljeno manje od 30 km od samog sjedišta tvrtke.

Što je putni nalog?

Ako se ide na duži put, onda se radi putni nalog. Vožnja do posla ili sa posla se ne ubraja u putni nalog, niti loko vožnju.

Loko vožnja  i putni nalozi su dolaskom JOPPD-a dobili još jednu zajedničku osobinu. Naime, naknada za loko vožnju se prikazuje zajedno s prijevozom za putne naloge (tu se također obračunava naknada od dvije kune po kilometru za privatna vozila) kod prijave JOPPD obrasca u e-Poreznu.

Informacija nikada dovoljno! Pratite MojBiz na mrežama Facebook, Twitter, Linkedin

Izvor: RTL

Foto: PxHere