Pin It
Pravilnik o porezu na dohodakNa stranicama Porezne uprave objavljen je prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o porezu na dohodak. O najznačajnijim izmjenama koje se vežu za izmijene obveze izvještavanja, pročitajte u nastavku.
U skladu s ranijim izmjena propisa o doprinosima, uslijed čega su izmijenjene odredbe o uplati doprinosa na plaću (doprinos za zdravstveno osiguranje, doprinos za ozljede na radu i doprinos za zapošljavanje) pojedinačno po primatelju dohotka, Porezna uprava kroz izmjenu Pravilnika o porez na dohodak uređuje pitanje izvještavanja od strane poreznih obveznika.

Novi Pravilnik stupa na snagu 1. travnja 2013. godine do kada se izvještavanje obavlja na starim obrascima. Samim time, potrebno je obavijestiti vašeg pružatelja usluga održavanja programa o novim promjenama što prije.

Najznačajnija izmjena u Pravilniku o porezu na dohodak se odnosni na zamjenu starog ID obrasca koji se zamjenjuje s novim JOPPD obrascem koji objedinjuje sve isplate predujma poreza na dohodak po svim osnovama koje isplatitelji primitka isplaćuju primateljima primitka (nesamostalni rad, samostalni rad, kapital, imovina, osiguranje i drugi dohodak).

Novi obrazac JOPPD će se dostavljati i za potrebe REGOS-a, što bi trebalo značiti da zamjenjuje dosadašnji Rs obrazac, te bi izvještavanje o uplaćenim doprinosima trebalo biti jedinstveno.

Novi JOPPD izgledom podsjeća na kombinaciju ID i Rs obrazaca jer se sastoji od dvije stranice:

- stranica A - zbirni podaci o uplatama poreza i doprinosa (kao dosadašnji ID i dijelom Rs);
- stranica B - podaci po pojedinom primatelju primitka (kao Rs obrazac).

Same izmjene obrasca prate i izmjene Pravilnika, gdje se sve veće težište stavlja na evidentiranje primitka fizičke osobe po OIB broju, što će vjerujemo omogućiti Poreznoj upravi sveobuhvatnije praćenje primitaka poreznih obveznika (primatelja primitka), te usporedbu istih sa imovinom koju obveznici posjeduju.

Stranicu A JOPPD obrasca možete pogledati ovdje, stranicu B ovdje, a sam prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o porezu na dohodak i povezane upute za popunu JOPPD obrasca ovdje.
Autor: Andrija Garofulić, voditelj poreznog i poslovnog savjetovanja, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Cinotti revizija, Cinotti savjetovanje i Cinotti računovodstvo su specijalizirana društva koja počivaju na principima profesionalnosti, te pružanja vrijednosti za novac klijentima.

Pratite nas

facebook linkedin

UNUTARNJE Slider vijesti