Pin It
Ne zaboravite na ljubav prema sebiLjubav dolazi u mnogim oblicima! Ljubav, ah, bez obzira na datum: jedna riječ, toliko puno značenja, oblika i pojavnosti! Neki ljudi vole one koji njih vole, neki vole puno, neki malo. Nekog volimo više od drugih, ljubav može biti slaba ili jaka, različitih intenziteta, vrlo raznolikih vrsta. Ljubav prema obitelji razlikuje se od ljubavi prema – ljubavi, ili ljubavi prema – novcu...Ne treba zaboraviti ni ljubav – prema sebi, što se vrlo često zna dogoditi.

Naš jezik priznaje samo jednu riječ koja opisuje sve različite opisane oblike, a to je „ljubav".

Grčki jezik, pak, koristi tri različite riječi: eros, phileo i agape.

I svaki je sasvim različit oblik ljubavi:

Eros je senzualna ljubav, erotična, one vrste koja teži utaženju gladi, posjedovanju radi užitka.

Phileo se postavlja iznad fizičke žudnje. To je sklonost prema svima ili svemu što nas privlači ili donosi ugodu, emocionalna je i nepredvidljiva, ali je i prijateljska ljubav.

Agape je bezuvjetna ljubav, davanje sebe i neizmjerna sreća koja iz davanja proizlazi. Aktivna je i pokreće je ono što mi možemo učiniti za druge, bez ikakvih očekivanja zauzvrat. Konstantna je i stabilna, može voljeti i kad drugi ne vole, i daje se slobodno. Ona voli čovjeka – onakvog kakav jest, uključuje poštovanje, toleranciju i ljubaznost, i da – nadasve ispunjava.
Spominje se još mnoštvo oblika ljubavi, pet, sedam, devet, deset. Istina, mnoštvo je pojavnosti, a različiti oblici mogu pomoći u osvještavanju vlastite zrelosti i motiva koji stoje iza onog što zovemo ljubavlju.


No, dobro je i prihvatiti zdravi balans sva tri oblika ljubavi, kao sastojaka jednog uspješnog i sretnog odnosa.
Razmislite o ljudima koje volite.

Što je različito u načinu na koji ih volite? Koji je oblik najčešći i najvažniji u odnosima u kojima se sada nalazite? Nedostaje li koji oblik? I zadnje, ali ne manje važno: kako volite – sami sebe?

Elena Cvjetković, vlasnica uspješne tvrtke Misliona, specijalizirana za osobni i korporativni coaching. „Coach" predstavlja novu paradigmu upravljanja ljudskim resursima, a Elena Cvjetković u tim je vodama već tri godine s više od dvadeset godina korporativnog iskustva.