Pin It

campPortal www.mojbiz.com započinjem pričom Elene Cvjetković koja će vam otvoriti srce, dušu i oči. Nema ekonomije, nema politike već opuštanje uz priču.

Ispričat ću vam priču koja pokazuje kako nekad mislimo da znamo ono što znamo.

Za postizanje prave promjene u životu potrebno je gledati šire, iz druge perspektive, otvoriti se mogućnostima. Ali, treba ih i znati sagledati.

Pet slijepaca

Jednog dana pet slijepaca hodajući unaokolo nabasalo  je na slona. Nikad do tad nisu sreli takovg stvora.
Svaki od njih pristupio je slonu, svatko sa svoje strane. “Ah!” – uskliknuo je jedan kada je naletio na slonov bok. “Životinja koju zovu slonom je visoka i pretežito ravna, poput velikog šatora.”


Drugi je, pak, uhvatio rukama slonove kljove. “Ne, ne. Slon je dug, tvrda izvijena tijela, zaobljenog i začuđujuće oštrog pri vrhu.” Treći je naletio na jednu od prednjih nogu i zaključio da je slon definitivno poput velikog stupa, no začudno pokretljivog. Četvrti je primio slona za rep i definirao ga kao neku vrstu zmije. Peti je dograbio surlu i čvrsto povjerovao da je slon gipka obla tijela, zaobljenog i prošaranog urezima.

Stajala su tako njih petorica oko slona, svaki sa svojom jasnom percepcijom i jedinstvenim iskustvom, te započeše diskusiju o prirodi tog stvorenja.

Nakon nekog vremena jedan ili dvojica počeli su sumnjati u svoje tvrdnje, pokolebali su se da ono što su oni napipali i nije možda cjelina no samo njen dio,  no ostali su počeli tako čvrsto i žustro braniti svoja uvjerenja da se raspravi nije moglo nazrijeti kraja. Možda ta diskusija još traje…


Kako ste doživjeli ovu priču? Da li ste se prepoznali u sličnoj situaciji? Što ste tada napravili i da li bi učinili drugačije nakon promišljanja o ovoj priči? Pišite, zanima me…

elena cvjetkovicAutorica: Elena Cvjetković, coach

Pitanja vezana za ovu tematiku šaljite na e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript s napomenom za rubriku coaching.