Pin It

Nedavno sam naišla na zoran opis zabrinutosti: "Brige su poput stolca za ljuljanje, potrošit ćete energiju, a nećete se pomaknuti s mjesta".

Dobro rečeno, zar ne?  I sami znamo, toliko puta smo to proživjeli: zabrinutost je strahovito iscrpljujuće stanje, a ne samo da nas ne pomiče s mjesta nego nas može "ukopati" još jače, uz nalete sumnji (u sebe, i sve oko sebe) i strahova. Jednostavo, blokirati, i to obično baš onda kad je najpotrebnije pokrenuti se, pronaći snage za napraviti prvi korak...

Pogotovo u današnje doba neizvjesnosti, reći ćete mi – pa kako ne biti zabrinut?! Mogu odgovoriti: navedite mi jedan problem koji će zabrinutost riješiti… Strah od neuspjeha? Ja vas pitam, a što je sa strahom od uspjeha?

Sva ova pitanja otvaraju pukotinu u vašim "temeljima", pukotinu kroz koju se strah može lagano uvući. Ne vjerujem da će pomoći izreka "Misli pozitivno", kad je problem u nedostatku samopouzdanja, onom bolnom trenutku kada se ne osjećate spremnima, sposobnima, voljnima. Osjećaji se pretvaraju u misli, misli u riječi, riječi postaju postupci – ponovo proživljavamo iskustva koja smo već imali, ona loša, ona koja nas mogu ostaviti u stanju obamrlosti i sumnje u same sebe.

Zašto? Zato što smo izgubili iz vida i sebe i svoj cilj! Dodatno prati osjećaj izgubljenosti, do te mjere da gubite stvari, zaboravite što ste trebali napraviti, dekoncentrirano vozite – a svi ti, ma kako mali, incidenti opet dovode do toga da sami sebe još kritičnije promatrate ("Nisam nizašto").

Jedini izbor kojeg možete napraviti jest da osvijestite sebe i situaciju u kojoj se nalazite. Bez brige, straha ili sumnje: to su najgori neprijatelji uspjehu u bilo kojem segmentu vašeg života. I da, ne govorim da uopće ne bi trebalo imati dozu "zdrave" zabrinutosti, govorimo o onoj vrsti zabrinutosti koja Vas blokira u rješavanju uzroka iste: pokušajte prepoznati svoje produktivne i neproduktivne brige!

Još nešto: zabrinutost na neproduktivan način je navika. Samim time – možete je promijeniti, usvojiti nove obrasce ponašanja u situacijama u kojima ste se inače izmučili teškom zabrinutošću!

Vratimo se onome što uvijek nedostaje u stanju zabrinutosti: načini rješavanja problema i postizanja krajnjeg cilja, uz ponovo pronalaženje samopouzdanja i samosvijesti.

Kako početi?

 • Kao prvo, pokušajte se smiriti. Meditirajte, počnite čitati knjigu koju ste odavno željeli pročitati, prošetajte, udahnite desetak puta vrlo duboko.
 • Imajte razumijevanja sami za sebe – nemojte se udarati po glavi, ili "ubijati u pojam", dodatno uz problem kojeg imate ("Ja to ne mogu"; "Što mi je to trebalo"; "Nikad se neću izvući iz ovoga"…).
 • Izdvojite trenutak koji je bio "okidač" za stanje posvemašnje, blokirajuće zabrinutosti: naučite ga prepoznati, kako Vam se drugi put ne bi "prišuljao" u misli.
 • Zapišite kako se osjećate: fizički (ukočen vrat, bol u ramenima, stezanje želudca), psihički (nesigurnost, preplašenost, neizvjesnost) – i zašto. Ovo Vam može pomoći pri povratku u realnost, spoznaji stanja u kojem se nalazite i što je uzrok tome.
 • Bilježite svoje uspjehe: napismeno, ma kako god mali bili. U obliku malih crtica, podsjetnika na napravljeno, ali i "dnevnika rada", kako Vam vrijeme ne bi uzaludno curilo kroz prste – boljom organizacijom sebe u vremenu dobit ćete dodatnu energiju i samopouzdanje.
 • Podsjetite se na svoje temeljne vrijednosti i ciljeve u životu. Glasno izrazite zahvalnost kada je osjećate, ako ste vjernik/vjernica – pomolite se. Nabrojite pet stvari na kojima ste zahvalni u životu, ma u kakvoj se situaciji ikad nalazili, stvari koje nikad nećete zaboraviti niti dopustiti da budu ugrožene. Neka one budu Vaša snaga i sila koja Vas pokreće.
 • Promislite ponovo svoje ciljeve, dugoročne, kratkoročne, dnevne. Ako je potrebno, svakog jutra opet i ponovo, ispočetka. Prionite im, ostvarite li i najmanji od njih – dajte si priznanje, pohvalite sami sebe, dopustite si mogućnost veselja zbog učinjenog.
 • Prihvatite činjenicu da je neuspjeh dio života, i to onaj dio iz kojeg možete najviše naučiti – o samima sebi.
 • Učinite nešto za svoje tjelesno zdravlje: prošetajte, jedite lakšu hranu, prestanite pušiti, pokrenite se!
  Pokušajte iznaći svoj osobni sustav za izlazak iz stanja neproduktivne zabrinutosti: metode koje sam nabrojala samo su neke od opcija. Poanta je u tome da vratite svoju samosvijest, ojačate svoje samopouzdanje i počnete energiju ulagati u kretanje u smislu prelaska određenog puta, puta koji vodi nečemu, a ne kretanje na mjestu, utabanim stazama koje uvijek vode do istog mjesta.

 

Autorica: Elena Cvjetković, Business&Life Coach, Misliona d.o.o. www.misliona.hr