Pin It

otvoriti_firmuDakle po novom zakonu koji je upravo stupio na snagu uz ostale papire za osnivanje tvrtke treba predati i ovjerenu izjavu kod javnog bilježnika da ne dugujemo nikakve poreze ili doprinose Državi, ali niti da neka naša tvrtka (u kojoj imamo više od 5% udjela ili značajan utjecaj) također nema nikakvih dugova!

 

Ovo u praksi znači da ukoliko već imate jednu tvrtku u problemima ne možete otvoriti novu. Ideja je navodno bila da spriječe muljatore od ponovnog otvaranja novi tvrtki. Znate ono upropastite jednu tvrtku pa osnujete novu itd. itd. međutim tu vidim nekoliko velikih problema. Što ako kao poduzetnik početnik osnujete tvrtku i ne uspijete? Jednostavno tvrtka propadne što zaista nije teško budući jedna od deset uspije. Vi više ne možete otvoriti novu tvrtku i pokrenuti neki drugi novi biznis dokle god ne poplaćate sve dugove vaše propale tvrtke odnosno barem one dugove prema državi (prema radnicima za neto plaće i dobavljačima očigledno možete ostati dužni). Ovim zakonom Država je po koji zna koji put opet sebe stavila ispred svih.

Ono što se meni ne sviđa u ovome je što će ljudi sada manje pokušavati pokretati svoj biznis i na neki način gubimo glavni smisao tvrtke a to je poslovanje s OGRANIČENOM odgovornošću. Dakle ne želim riskirati sve što imam već samo svojih 20.000 kn i ako ne uspijem u redu, izgubio sam 20 tis kn. Zakon ne propisuje da vi morate dugove platiti iz svog džepa (ne morate ih nikada platiti ) samo vam ne dozvoljava da osnujete novu tvrtku i pokušate ponovo (dok ne riješite dugove prema Državi iz prethodne tvrtke)

Mislim da je znatno veći problem s nelikvidnošću kada se ne plaćaju dobavljači (naime za pdv i plaće se uvijek nađe) a to ovim zakonom i dalje NIJE riješeno. Onako laički: oni koji vas žele zmuljati i dalje će to činiti jer će njhove propale tvrtke biti dužne DOBAVLJAČIMA (državi će plaiti pdv i doprinose) i muljatori će i dalje moći otvarati nove tvrkte i sve po starome. Po tko zna koji put donosi se zakon koji neće spriječiti ono što žele spriječiti već će otežati svim onima koji rade pošteno.

Drugi veliki problem koji vidim je što ako je Država vama dužna a vi nemate novce da platite njoj? Što u takvoj situaciji? Vi ne možete otvoriti novu tvrtku i startati neki novi biznis dok vam Država ne plati u ovoj tvrtki da biste vi onda mogli platiti njoj. U tom slučaju ja bih potpisao izjavu da NEMAM dugova pa neka me optuže za lažni iskaz!

NAJVEĆI problem: stanete nekome na žulj, uleti vam porezni nadzor u firmu i ispiše ogromnu kaznu. Vi nemate novaca da ju platite. Ranije ste to rješavali otvaranjem nove firme. Sada to ne možete što znači da vas država može uništiti dok si reko keks. Keks! Ok. to je možda i u redu ako je neki muljator koji bi nače izbjegao kaznu, ali što ako ste vi "dobar dečko" a oni vas žele nagaziti?

RJEŠENJE: ako imate love otvorite si sada nekoliko tvrtki. Nek se nađe.
 
Izvor: RRIF i portal www.imamnovac.com