Pin It

investicijeŽelim vam opisati neke od pravnih izraza za koje smatram da bi nekome od vas mogli biti zanimljivi nađete li se u situaciji gdje ćete tražiti investitora ili prodavati udjele u poduzeću:

Pravo prvokupa – želi li netko prodati svoje udjele u SHA može pisati kome ih prvo mora ponuditi i na koji način može formirati cijenu.

 

Tag along – Imate većinskog vlasnika. On je odlučio prodati svoje udjele u vašem poduzeću, s tag along opcijom, obvezan je prodati i vaše udjele, odnosno vi se možete pridružiti prodaji po istim uvjetima po kojima prodaje i vaš većinski vlasnik.

Drag along – zaštita za većinskog investitora (obrnuto od tag along), ako netko želi kupiti cijelo poduzeće, vi kao manjinski vlasnik ne možete odbiti, već se morate pridružiti većinskom vlasniku u prodaji.

Anti dilution – Kada se radi dokapitalizacija, pa netko uplaćuje novce u firmu i tako povećava njen kapital, tada tom uplatom preuzima i vlasničke udjele u firmi. Ukoliko imate u SHA ugradjenu anti dilution opciju, onda se vama ne smanjuje udio u poduzeću.

Svaka od navedenih opcija ima mnogo podmogućnosti, pa kada se opisuju u ugovoru obično zauzimaju pola jedne A4 stranice.

Također, prodajete li većinski paket (51+ %) jednom investitoru, on postavlja predsjednika uprave koji donosi odluke u poduzeću. Ima li poduzeće u vlasništvu neki software onda on-predsjednik uprave može odlučiti prodati taj software nekoj drugoj firmi. Na taj bi način vi mogli ostati bez najveće vrijednosti u poduzeću. Da se to ne bi desilo možete se zaštiti na način da tražite da se pojedine odluke u poduzeću donose sa npr. 70% glasova, odnosno da ih mogu donijeti vlasnici koji ukupno predstavljaju 70% udjela poduzeća.

Uvijek morate znati što vam je bitno i misliti na sve moguće scenarije. Unutar SHA možete unijeti i načine na koje će se poduzeće dalje moći prodavati, možete unijeti čak i minimalnu cijenu poduzeća.

Vjerojatno će vas investitori tražiti da potpišete i konkurentsku klauzulu, pa se pobrinite da dobro definirate što je to što radite, nemojte davati opće opise, poput da se bavite internet oglašavanjem, jer bi moglo ispasti da se ne smijete baviti internet oglašavanjem kad napustite poduzeće, već točno opišite i specificirajte što je to čime se bavite.

Radi li se o ozbiljnijim iznosima sugeriram vam da ne ulazite u pregovore bez dobrih odvjetnika. Koliko god time usporili proces, oni vas koštali, odvjetnici vas pravno osiguravaju i objašnjavaju vam što potpisujete. To će vam dati sigurnost i smanjiti bilo kakve rizike u budućnosti.

Autor: Jan Jilek, www.jilek-on.com