Pin It

U ljudskoj je prirodi da nas jako veseli da smo nešto dobili besplatno i gotovo na dlanu. U marketinškoj je prirodi da smo jaaaako sretni kad s minimalnim sredstvima dobijemo maksimalni broj klikova. Ali još nam je draže kad zahvaljujući nekoj ideji koja nam padne slučajno na pamet i ne košta (gotovo) ništa dobijemo jako, jako puno.

Ta situacija da dobijemo jako puno – koja uključuje reakciju, velik broj broj klikova, pozitivan odaziv, pozitivan osjećaj kod korisnika koji sami sudjeluju u distribuciji marterijala zove se viralni marketing. Znači, umjesto da trošite sumanute količine novaca i energije na osmišljavanje, produkciju i distribuciju oglasa, pustite korisnike da rade za vas. Viralni marketing se zove viralni jer se šiti poput virusa – svi koji dobiju vaš video/sliku/zvuk žele ga podijeliti s drugima. Zašto je tome tako? Zašto što im je zabavan i kul.

Evo nekoliko smjernica koje govore kako bi viralna kampanja trebala izgledati:

P(r)obudite osjećaje

Pobudite zanimanje, osjećaje, strast, smijeh, čuđenje, zgražanje ako treba, ali pobudite osjećaje koje će motivirati korisnike da proslijede materijale dalje, da ih dijele, kometiraju, pitaju se. Emocionalna involviranost najvažnija je u viralnom marketingu i bez nje nema uspješne kampanje.

Napravite nešto neočekivano

Probajte se maksimalno odmaknuti od tipa oglasa kakve inače radite – napravite nešto neočekivano, nešto što se nikad ne bi vezalo uz vas, vaš brand ili proizvod. Kreirajte priču o osjećaju koji nastaje kad koristite brand/proizvod, ne fokusirajte se na njega samoga. Budite dovoljno „ludi“ da napravite nešto nepredviđeno i što će biti zanimljivo vašim korisnicima.

Ne kopirajte druge

Nikako nemojte kopirati već postojeće kampanje, korisnici nisu niti slijepi niti glupi, podcjenjivanje njih moglo bi vam donijeti više štete nego koristi.

Osigurajte jednostavnost…

KISS – Keep it simple and stupid! Ne maltretirajte korisnike raznoranzim registracijama, posebnim softverima koje moraju „skinuti“ da bi pogledali materijal, dajte svima priliku da jednostavno pristupe vašem sadržaju i proslijede ga.

Navest ću par kampanja koje su bile zanimljive i uspješne:

Burger King

Pile koje radi sve što želite (probajte ga pitat da radi SVE što vam padne napamet)

http://www.bk.com/en/us/campaigns/subservient-chicken.html 

Ray Ban kameleon

http://www.youtube.com/watch?v=KMT1FLzEn9I

Kapmanja za zaštitu biciklista u prometu

http://www.youtube.com/watch?v=Ahg6qcgoay4

Surfanje na jezeru (moj favorit)

http://www.youtube.com/watch?v=6xfBNxNds0Q

Pustite mašti na volju, odbacite sve ograde koje vas koče i na posao.

Autorica. Nataša Martinić, www.natasamartinic.com