Pin It

Merita ArslaniMerita Arslani slobodna umjetnica i novinarka, autorica nagrađivane knjige "Anđeli će samo zaspati" za portal MojBiz kroz zanimljivu, blogersku priču, opisuje probleme koje susreće u poslovanju. Baš kao i svaki drugi poduzetnik suočava se s redovnim problemima poduzetništva: naplatom honorara, troškovima, kreditima, režijama ....

 

Ja nisam poduzetnica, ni mala ni velika. Ja sam slobodna umjetnica, spisateljica i novinarka, a znate kako je danas s umjetnicima. Svi misle da umjetnici rade besplatno, jer je umjetnost valjda nekakvo javno dobro koje treba dijeliti svima. Umjetnost jest na neki način javno dobro, ali autori te umjetnosti imaju i nekakve troškove, kredite, režije, a ako netko nije znao, umjetnici bi tu i tamo nešto i pojeli, naročito popili, jer ne kaže se uzalud da najbolja umjetnička djela nastaju kad se malo "cugne".

Kategorija umjetnika, pisaca, glumaca i sličnih je jedna prilično nesretna kategorija u Hrvatskoj. Ovo je naime zemlja u kojoj je rašireno mišljenje da je tim ljudima dovoljno što su poznati i što im se ime pojavljuje na televiziji i u novinama. Vjerovali ili ne, to stvarno nije dovoljno. To je zapravo najmanje važno.

Najvažnije je utjerati honorare.

A to je pak posao za koji vam trebaju utjerivači dugova, ali nemate novca da ih platite, pa ih utjerujete sami. Utjerivanje dugova u umjetničkim krugovima izgleda prilično jadno. Za početak, radi se o honorarima koji su podjednako jadni kao i telefonski pozivi koje obavljate da bi te novce dobili. A da tek čujete kako izgledaju razgovori za te poslove. Evo jednog:

- Hej, možeš pričati?
- Mogu, mogu. Reci!
- Čuj, trebalo bi nam obaviti jedan poslić, nije nešto zahtjevno, par sati. Treba nam netko tko bi nam u roku par sati mogao složiti nekih 6 – 7 kartica teksta na temu novih medija.
- Aha... Pa, ajd', ako mene zoveš kao autoricu teksta, može.
- E... a nismo baš pri lovi... Pa, ono...
- Pa, dobro, ljudi smo, dogovorit ćemo se.
- Mislim, mi nemamo uopće love.
(pauza s moje strane mobitela i nakon tri sekunde nastavljam razgovor)
- Misliš, ja napišem, ti objaviš, prodaš, a ja ne dobijem ništa?
- Ma, nije baš tako.
- Nego kako je?
- Gle, stara, neću ni ja dobiti lovu za to.
- Zgodno. Znači neću biti samo ja budala, nego i ti. Ali, lakše ti je biti budala s još nekim nego sam, pa si odabrao mene.
- Fakat pretjeruješ. Hoćeš li posao ili ne?
- Koji posao? Da potrošim par svojih sati tijekom kojih mogu napisati nešto što će mi se isplatiti, ali umjesto toga da tebi napišem nešto besplatno? Tko si ti jebote, Del Boy?
- Vidiš kakva je situacija...
- Vidim da si na Facebooku napisao da ideš na skijanje. Eto, recimo, to ja vidim. Za situaciju me zaboli neka stvar.
- A jebo te Facebook da te jebo!
- A jebo tebe! Pa i novine objavljuju što se piše po Fejsu. Eto, i ja se pozivam na Facebook. Novi mediji, kužiš?
- Razočarala si me.
- Što da ti kažem, life is a bitch and then you die.
- Okej, znači, nećeš ništa napisati?
- Hoću ako platiš.
- Pa, jebote što ti ja cijelo vrijeme govorim?
- Suprotno od onoga što ja govorim tebi.
- Molim?
- Opalim te golim.
- Koji ti je kurac?
- Ako ćeš platiti, napisat ću ti tekst. Ako nećeš, onda neću. Kakva ti je to fora da tražiš od nekog da ti nešto odradi, ali nemaš novca za platiti? Da nisi i ti izabran za menadžera godine?
- E, gle, jebi se. Zvat ću nekog drugog.
- Zovi brate. Sretno ti bilo.
- Ali, znam koga više neću zvati za bilo kakav posao.
- Ček' nek' probam pogoditi.
- Znaš li ti Meri onu: Tko visoko leti, nisko pada.
- Znam. Čekat ću te i uhvatiti kad rokneš.

Autorica: Merita Arslani, rođena je 1974. godine u Zadru gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala francuski i latinski. Za vrijeme boravka u Londonu upisuje i završava studij novinarstva na London School of Journalism. Po povratku iz Velike Britanije počinje raditi kao novinarka u Slobodnoj Dalmaciji, a potom na Gradskoj televiziji Zadar gdje uređuje informativni program i pokreće emisiju o kulturi "Suglasja". Prelaskom u Zagreb 2003. godine počinje raditi u "Jutarnjem listu" gdje piše o različitim temama, radi intervjue i piše reportaže o događajima iz cijelog svijeta.