Pin It

Minus na računuTeško. I svatko tko tvrdi drugačije jednostavno ne govori istinu. Naravno, ovisi i o iznosu minusa i vašim prihodima, ali ja bih rekao da vam treba minimum godina dana. To bi bio nekakav prosjek.

 

Uzmimo na primjer da ste u minusu od jedne plaće 6.000,00 kn. Da biste došli na 0 trebali bi svaki mjesec potrošiti 500 kn manje (!) i nakon 12 mjeseci više nećete biti u minusu.
Pitam ja vas možete li potrošiti svaki mjesec 500 kn manje?
Ne! Ne možete. Zato jer znate da imate minus od 6.000 kn potrošit ćete koliko maksimalno možete. To je jednostavno tako. Trebali biste se prisiliti da trošite manje a to je jako teško, gotovo teško kao prestati pušiti. I što sada učiniti?

uzmite gotovinski kredit od 6.000 kn zatvorite minus i UKINITE GA i onda plaćajte cca 300 kn sljedećih dvije godine banci. – ovo je dobra ideja ako, AKO ga odmah i ukinete u banci. U protivnom ćete nakon par mjeseci imati i minus od 6000 kn i kredit od 6000 kn.

Uzmite "kredit" odnosno otvorite trajni nalog za štednju koji će automatski svaki mjesec prebacivati 300-500 kn na poseban račun i kada se tamo sakupi 6.000 kn zatvorite minus - no trajni nalog nemojte ukidati nego i dalje nastavite štedjeti. Ova varijanta je odlična jer vas nauči štedjeti i ne trebate mijenjati svoje potrošačke navike!
probajte na silu svaki mjesec manje trošiti – da možete vjerojatno ne biste bili u minusu.

Autor: Gordan Horbec