Pin It

kriza_marketingŠto kaže marketinška stručnjakinja jesmo li ili nismo u krizi. Kakva je situacija u oglašivačkoj industriji? Oko 1.700.000 stanovnika Hrvatske koristi internet i njima je korištenje interneta postao integralni dio života. Riječ stručnjaka protiv mišljenja laika. Može li se zaraditi oglašavanjem na webu?

Prethodnu poslovnu godinu prije svega karakterizira kriza, pad prometa i razočaranja na burzama, te potrebe za prilagođavanjem i promjenama u razmišljanju čelnih ljudi kako u politici tako i u gospodarstvu.

U segmentu marketinških aktivnosti osjetno su smanjeni marketinški budžeti, izražene su promjene u konzumiranju medija te planiranju aktivnosti oglašivača.

Kao veliki optimist silno želim vjerovati da će 2010. god. biti u znaku završetka krize, manje stresnih informacija sa burzi, te ekonomskog oporavka. Želim istaknuti kako istraživanja pokazuju da su ulaganja u promociju u fazi recesije isplativija nego inače, a firme koje se fokusiraju na zadovoljstvo i zadržavanje kupaca uspješnije su od poduzeća koja se fokusiraju na rezanje troškova. Često nas teška situacija prisiljava da izađemo iz zone komfora te pronađemo i kreiramo nove vrijednosti pa se nadam da će poboljšanja kako u razmišljanju tako i u rezultatima biti već u 2010. godini.

Danas oko 1.700.000 stanovnika Hrvatske koristi internet što je gotovo polovina građana starijih od 15 godina i njima je korištenje ovog medija postalo integralni dio života.

Na žalost oglašivači u našoj zemlji u vrlo malom postotku (oko 2% budžeta prošle godine) koriste ove bogate, nove i kvalitetne mogućnosti komuniciranja sa tržištem. Dok je klasični marketing uglavnom počivao na postulatima da se oglašivač obraća, a konzument oglasa prima poruku, internet marketing omogućava KOMUNICIRANJE s ciljnom skupinom te vrlo preciznu i isplativu investiciju. 

Na brojnim seminarima, radionicama, predavanjima primijetim potvrdno klimanje glavama naših marketinških stručnjaka kada se govori o potrebi za promjenom, za novim kanalima komuniciranja, potrebi za porastom postotka internet budžeta, ali u praksi čvrste činjenice govore kako je zona komfora još uvijek mnogima svakodnevica i kako vrlo ugodno u njoj provode vrijeme.

Možda ova kriza i smanjenja budžeta mnoge potjeraju iz zone komfora i tako ubrzaju promjene koje su neophodne i nije nužno da su bolne, samo im se ne treba opirati nego ih shvatiti i prihvatiti kao NOVE MOGUĆNOSTI ZA NOVO VRIJEME.

Moje ime mi dozvoljava da se uvijek iznova nadam i vjerujem u bolje sutra u ime svih nas... ;-)

Autorica: Nada Finderle, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., www.akternet.hr