Pin It

PPCŠto je to CPC ili PPC? – pitate se – u biti ista stvar samo PPC označava termin “pay per click”, a CPC termin “cost per click”. I jedno i drugo označava preteču performance marketinga. Ajmo sad malo bolje pojasniti što je to uopće performance marketing kako bi se bolje mogli uhvatiti u koštac s temama koje dolaze nakon ove. Ukratko, performance marketing je sveti gral internetskog oglašavanja i tajna želja svakog uspješnog marketingaša.

 


Performance marketing po prvi put klijentu omogućava da kupi oglašavanje tek kada to oglašavanje na neki način urodi plodom. Kod CPC je taj plod klik, kod CPL je taj plod lead (koji omogućava naknadno kontaktiranje korisnika), a kod CPO je taj plod narudžba ili kupovina proizvoda.

Ali da ne zastranimo, fokusirajmo se prvo na CPC / PPC oglašavanje tj. oglašavanje po kliku.

Najpopularniji oblik oglašavanja po kliku danas je definitivno kontekstualno oglašavanje u koje spada i turbogigamega popularni Google AdWords kojim se korisnicima omogućava oglašavanje po ključnim riječima u google tražilici.

Što nam točno donosi CPC?

U slučaju CPM oglašavanja, medij nije zainteresiran za to da li posjetitelj odgovara media planu i nije ga briga hoće li on kliknuti na taj banner i na kraju se registrirati ili kupiti proizvod već ga interesira samo da klijentu isporuči naručeni broj impresija.

Kod CPC oglašavanja, medij je itekako zainteresiran klijentu dovesti što veći broj klijenata odnosno klikova na banner. Pogađate zašto je tako – u slučaju većeg broja klikova i zarada mu je daleko veća. U ovom slučaju medij interesira kako da klijentu isporuči naručeni broj klikova

Da ne bi bilo zabune sa “pravim” performance marketingom, mediju je apsolutno svejedno hoće li se taj posjetitelj konvertirati u kupca ili ne.

Što je najvažnije kod CPC oglašavanja?

Kod CPC-a najvažnije je naći dobar omjer između kvalitetnog oglasa koji donosi ekstremno mali broj klikova, ali je zato broj konverzija velik te nekvalitetnog oglasa koji donosi ekstremno veliki broj klikova, ali je zato broj konverzija mali.

Da to pokažemo na primjeru:

Na koji oglas biste vi radije kliknuli?

Prvi će sigurno zainteresirati prave zaštitnike prirode i natjerati ih na akciju dok će drugi oglas donijeti tisuće posjetitelja, ali samo zato jer se dijeli 100.000 kn, a ne zato jer će spasiti tamo neku životinju na rubu izumiranja.

O Google AdWords i AdSense oglasima ne bih previše pričao jer je to umjetnost sama za sebe i samo postavljanje oglasa i bidanje nema previše veze s mozgom i logikom :-).

Kada koristiti CPC oblik marketinga?

CPC je dobro koristiti u slučaju “branding” kampanje s ograničenim budgetom, ali samo kao potporu CPM display oglašavanju. Također, ako imate neku dugotrajniju kampanju – minimalno 3 mj.

CPC je odličan i ako vam sam doseg nije primaran, u slučaju da ne želite prevelik broj konverzija, već vam je samo važno da vam što veći broj posjetitelja posjeti stranicu.

Autor: Filip Višić, www.filipvisic.com