Pin It

Psi smanjuju stres na poslu. Zaposleni koji na posao dovode svog psa ili rade od kuće manje su podložni stresu i više vole svoj posao, jednostavno zato što ih prisutnost njihovog ljubimca čini sretnim. To su stvorenja koja čine za nas nevjerovatne stvari. Ovo su samo neke...

Goldsmiths College je objavio studiju čiji rezultati pokazuju da će pas radije prići čovjeku koji plače ili pati, nego onom koji je miran, piše Jutarnji.hr

Ne govori se bez razloga da je pas čovjekov najbolji prijatelj. Ove životinje su više od prijatelja i nekoga s kim ćete jednostavno provoditi slobodno vrijeme . Psi su stvorenja koja čine za nas nevjerovatne stvari i zaslužuju naše divljenje

Psi osjećaju ljudsku patnju

Goldsmiths College je nedavno objavio studiju čiji rezultati pokazuju da će pas radije prići čovjeku koji plače ili pati, nego onom koji je miran. Ovo ukazuje da psi osjećaju empatiju i da rado pomognu ljudima koji pate i da ih utješe.

Psi mogu otkriti rak

Zahvaljujući njihovom nevjerovatnom čulu mirisa, psi su pokazali, ovisno od studije, od 70% do 99% točnosti prilikom detektiranja raka kod pacijenta koji su se nalazili u njihovom prisustvu.

Psi vam pomažu da održite kondiciju

Studija Londonskog sveučilišta pokazala je da su djeca koja imaju psa aktivnija i češće vježbaju od svojih vršnjaka koji nemaju ljubimca.

Vježbanje i trčanje s psom je zabavnije, a životinje pomažu i u motivaciji .

Psi čuvaju zdravlje beba

Još jedna nedavno provedena studija pokazala je da su bebe iz kuća u kojima živi pas zdravije od onih koje nemaju ljubimca. Kod djece bez ljubimaca češći su slučajevi kašlja, prehlade, alergija i infekcija uha. Kao razlog tome stručnjaci navode činjenicu da se psi obožavaju valjati u prašini i blatu, što jača dječji imunološki sustav.

Psi detektiraju nisku razinu šećera u krvi

Njihovo čulo mirisa je još moćnije nego što ste mislili : oni mogu nanjušiti šećer u krvi. Oni tako mogu upozore osobu da joj je šećer nizak, ili će lajati da dozovu pomoć ukoliko osoba doživi napad. Psi ovako svakodnevno spašavaju živote dijabetičara.

Psi su najzdraviji antidepresiv

Dnevne depresije, ili čak i ozbiljne kronične depresije, lakše je podnositi s ljubavlju psa, pokazuju istraživanja. Jednostavno, oni su uvijek tu, vole nas bezuvjetno i željni su vidjeti nas uvijek, sretni su doslovce i kada izađete iz kupaonice...Psi nam koliko god teško jutro bilo svojim maženjem daju razlog da nastavimo dalje.

Pomaže spriječiti mobing

Maltretiranje ili mobing je veliki problem za sve, djecu i odrasle, već dugo vremena, no čini se da su posljednje vrijeme ljudi konačno počeli raditi na tome kako se suprotstaviti zlostavljačima. Psi, također. U Londonu je pokrenut eksperimentalni programi u školama za promicanje empatije, prvo prema životinjama. Nekoliko sati dnevno djeca se maze i igraju sa pasima, nakon toga, pokazao je program, mnogo su mirniji i tolerantniji prema kolegama iz razreda.

O svemu što za vas mogu učiniti peseki pročitajte na Jutarnji.hr

Foto: pexels

Kreirano: 08 Veljača 2016.

Autorica Gordana Vukres dugogodišnja je novinarka i urednica Jutarnjeg lista, velika ljubiteljica životinja, autorica i urednica emisije MijauVau, predsjednica Udruge prijatelja životinja, poduzetnica. Nakon godina rada u novinarstvu odlučila je pokrenuti vlastiti obrt. Pogađate o čemu se radi? Salon za njegu pasa NERA u Marjanovićevom prolazu 2 u neposrednoj blizini tržnice Utrine. Povedite svoje male vau-vau ljubimce na uljepšavanje u salon NERA!


Pratite nas

facebook linkedin

UNUTARNJE Slider vijesti