Pin It

Konferencijske dvoraneIstražili smo kongresne kapacitete u Hrvatskoj u hotelima visokih kategorija, velikih kapaciteta i suvremene opremljenosti. Tražite mjesto za konferenciju otkrivamo koja su najbolja u Zagrebu ali i Hrvatskoj! Koristan savjet za svakog tko se bavi konferencijskim poslom.

1. Hotel Antunović - Kongresni centar na dvije etaže površine od 2.500 m2 ima 20 dvorana. Dvorana Tomislav prima 1.000 osoba, druga po veličini 500, a ostale su kapaciteta od 10 do nekoliko stotina sudionika. Sve dvorane su klimatizirane s izvorom prirodnog svjetla, opremljene besplatnim w/re/ess internetom. Oprema uključuje: DSS, digitalni sustav označavanja povezan s 58 umreženih monitora služi za usmjeravanje i obavještavanje klijenata i emitiranje promotivnih filmova, AMX - američki sustav središnjeg upravljanja omogućuje bežično upravljanje svim uređajima povezanih električnom energijom, smart-board ploča ručne zapise pretvara u elektronske i dokument kameru s mogućnostima trodimenzionalnog prikaza, zamrzavanja i povećanja slike. Nova ponuda uključuje A-salon, bord-meeting mom za 15-ak managera uz radni ima i lounge dio za predah

2. Konferencijski centar Hypo Expo - smješten je u poslovnoj zgradi Hypo Centar s površinom od 3.500 m2 sa sedam konferencijskih dvorana. Glavna konferencijska dvorana može ugostiti do 1.600 uzvanika uz modularnost u organizaciji dvoranskih prostora. Dvorane na prvom katu su kapaciteta 550 osoba. Cijena najma za događanja poput seminara ili radionica iznosi već od 25 eura po osobi dnevno.

3. Westin Zagreb - Kongresni kapaciteti obuhvaćaju trinaest multifunkcionalnih dvorana različitih veličina, te Kristalnu dvoranu koja može ugostiti do 1.000 gostiju, manje dvorane primaju od 10 do 250 gostiju, a na sedamnaestom katu nalazi se još pet dvorana. Sve dvorane imaju W-Lan.

4. The Regent Esplanade Zagreb - Smaragdna dvorana je prostor za organizaciju velikih banketa te može ugostiti do 280 sudionika kao i sedam manjih dvorana koje se mogu prilagoditi individualnim potrebama za manja okupljanja. Poslovni centar opremljen je računalima s laserskim pisačem i fotokopirnim uređajem, uredskim priborom, telefonima, telefaksom i brzim internetskim priključkom.

5. Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog - Za održavanje kongresa i sastanaka na raspolaganju su velika i mala dvorana, četiri salona za sastanke i veliko funkcionalno predvorje (izložbena površina od gotovo 1.900 četvornih metara horizontalno i oko 3.000 četvornih metara vertikalno) s tri snack bara. Velika dvorana ima više od 1.800 sjedala, dok je u maloj dvorani više od 300 sjedećih mjesta. Centar je ozvučen vlastitim razglasom, a ima i ugrađenu opremu za simultano prevođenje te druge tehničke mogućnosti. Dvorane su povezane audio, video i komunikacijskim linijama.

6. Zagrebački Velesajam - Kongresni centar Zagrebačkog velesajma - izgrađen u sklopu sajamske institucije utemeljene 1909. godine kao jedne od najstarijih u ovom dijelu Europe - nudi čitav niz konferencijskih dvorana, izložbeni prostor te prostor za događaje većih razmjera sa ukupnim kapacitetom od preko 2.000 sjedećih mjesta. Centar ima modernu tehničku konferencijsku opremu te ugostiteljske objekte koji pružaju i catering usluge za bankete i prijeme svih veličina.

7. Sheraton Zagreb Hotel - Hotel ima 17 konferencijsko-banketnih dvorana, ukupne površine 1.080 m2. Najveća od njih je dvorana površine 617 m2 i ukupnog kapaciteta do 800 gostiju. Manje dvorane se mogu prilagoditi poslovnim sastancima ili prigodnim domjencima.

8. Novi spa hotels & resort - Hotel ima veliku kongresnu halu od 2.000m2, Golden room - 300m2 (djeljiva u 3 dijela), Enjoy banketna dvorana (djeljiva u 2 dijela) i sale za sastanke 25m2 i 50m2.

9. Milenij Hotel Opatija - Kongresni centar, Tamaris, nalazi se u sklopu Milenij Grand hotela 4 opatijska cvijeta i može primiti oko 1.000 sudionika u svojih 7 multifunkcionalnih i polivalentnih dvorana i sala za sastanke. Također se nalazi nekoliko polivalentnih dvorana i manjih sala za sastanke ukupnog kapaciteta 300 osoba.

10. Le Meridien Lav -  Konferencijski kat ima 2.500 četvornih metara, uključuje veliku kongresnu dvoranu od 750 m2 i jednako veliku vanjsku terasu, 8 dodatnih soba za sastanke i kongresnih sala. poslovni centar i kongresni bar vlastito osoblje, 24-satni business centar, IT opremu za prijenose uživo. projektore, produkcijski tim. U hotelu je dostupan bežični pristup internetu.

11. Radisson blu resort & spa, Dubrovnik sun garden - Veliki konferencijski centar sa zasebnim ulazom u multifunkcionalne kongresne dvorane na dvije razine ukupne površine od 1.102m2 uz najmoderniju infrastrukturu, besplatan brzi bežični internet, tehničku podršku i profesionalno osoblje.

12. Valmar Lacroma Dubrovnik - Dvorana Elafiti, površine 890 m2 s kapacitetom za 1.200 ljudi djeljiva je u četiri zasebne sekcije te ima omogućen vanjski pristup za izložbe automobila. U multifunkcionalnom poslovnom centru površine 1.000 m2 nalazi se 7 dvorana za sastanke s djelomično pomičnim pregradama za potrebe većih izložbi.

13. Hotel Osijek - Unutar suvremenog konferencijskog prostora funkcionira sustav 5 (pet) polivalentnih dvorana ukupnog kapaciteta 450 osoba. Dvorane imaju prirodno svjetlo i pogled na rijeku Dravu te se mogu koristiti odvojeno, s potpunom vizualnom i zvučnom izolacijom ili kao jedinstveni prostor, što ih čini pogodnima za sve vrste poslovnih i privatnih okupljanja. Gostima su na usluzi tehnička podrška, stručno osoblje i besplatan bežični pristup internetu.

14. Hotel Panonija Sisak -  Za organizaciju poslovnih sastanaka, konferencija, prezentacija Hotel Panonija Sisak posjeduje četiri fleksibilne i višenamjenske dvorane, salon Siscia kapaciteta do 500 osoba.

15. Hotel Croati - Cavtat - Kongrese i seminare organiziraju u osam kongresnih dvorana kapaciteta od 30 do 850 osoba. Svaki treći posjetitelj Hotela Croatia je sudionik neke konferencije ili incentive grupe. Uz konferencijske usluge, Hotel Croatia nudi i usluge cateringa.

A što kažu stručnjaci o kongresnim kapacitetima u Hrvatskoj?


Prof. dr. se. Mato Bartoluci, pročelnik Katedre za turizam, Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

"Veliki projekti teško mogu biti profitabilni. Ako pođemo od ideje da se u Zagrebu izgradi veliki kongresni centar, to bi sa stanovišta profitabilnosti bilo upitno. Da bi bio profitabilan trebao bi godišnje raditi 200 do 250 dana. Svjedoci smo da u Hrvatskoj veliki projekti vezani za sport, kulturne priredbe ili neke druge namjene teško mogu biti profitabilni. Danas je teško i očekivati dovoljan broj mega događanja u bilo kojoj branši. To ujedno znači da bi jedan takav kongresni centar s na primjer preko 1.000 kongresnih mjesta trebao imati svu prateću infrastrukturu. Smatram da postojeći kongresni kapaciteti u Hrvatskoj vezani za hotele visoke kategorije, četiri do pet zvjezdica, mogu pokriti današnju potražnju"
 
Zlatan Muftić, voditelj Kongresnog ureda, Turistička zajednica grada Zagreba. Potrebna je izgradnja kongresnog centra u Zagrebu.

"Zagreb ima velik broj dvorana različitog kapaciteta opremljenih za održavanje skupova. Od hotela bih svakako izdvojio Regent Esplanade, Westin i hotel Antunović, a od dvorana Hypo Centar, dvoranu Vatroslava Lisinskog i ZV. Velika je vrijednost Zagreba kao kongresne destinacije što se najveći broj atrakcija, hotela, kao i posebnih, atraktivnih povijesnih prostora, muzeja i galerija, nalazi u samom središtu grada, desetak minuta hoda od Trga bana J. Jelačića. Za značajniji iskorak Zagreba kao kongresne destinacije i njegovo bolje pozicioniranje, potrebna je izgradnja kongresnog centra, kao i rekonstrukcija zagrebačkog aerodroma, odnosno izgradnja novog putničkog terminala. Od ostalih kongresnih destinacija u Hrvatskoj, izdvojio bih Dubrovnik, Opatiju i Rijeku te Split."

Autorica: Mirjana Fijolić

Objavljeno u časopisu Poslovni savjetnik