Pin It

feng shui uredFeng shui uredDrevna kineska filozofija koja donosi mnoge blagodati, zove se 'Vjetar i voda' ili 'Feng shui'. Sam njen naziv odnosi se na način gibanja chi-energije, koja povezuje sve što postoji. Među ostalim načelima Feng shuija, nalaze se yin i yang (pasivna i aktivna energija), pet elemenata (drvo, vatra, zemlja, metal, voda) i osam smjerova kompasa. 

 


Popularnost ove orijentalne umjetnosti življenja sve je veća, jer se vjeruje da primjena njenih načela u uređenju doma, ali i na ostalim područjima, unosi sklad i optimizam u sve stresniju svakodnevnicu, te donosi uspjeh u poslovanju, ljubavi, prijateljstvu, ...

Za oblikovanje radnog okoliša prema načelima Feng shuija bitan je slobodan protok chi-energije. Kako ga postići? Evo nekoliko prijedloga...

Radni stol zaobljenih linija smjestite na poziciji sa koje možete vidjeti vrata, ali da niste direktno nasuprot njih ili odmah do njih. Također, preporuča se da zid bude iza vas, kako bi vam osigurao zaštitu. 

Područje ispred stola (i na stolu) nemojte pretrpati raznim uređajima, registratorima, uredskom opremom, jer će zaustaviti protok energije i stvoriti ozračje napetosti. Sve predmete koji se gomilaju na stolu (olovke, spajalice, papire i slično) uredno pospremite u dekorativne kutije, ladice, ormare.

Kvalitetan radni prostor trebao bi imati barem jedan izvor sunčeve svjetlosti i svježeg zraka. Jaka rasvjeta, umjetna i prirodna, vrlo je yang te podržava kretanje i aktivnost što je čini prikladnijom za rad od prigušene, yin rasvjete, koja opušta i uspavljuje.

Ako smjestite biljku pokraj računala, ona će upiti svu negativnu energiju, te biti pravi 'melem za oči'.

Kao 'desktop wallpaper' stavite fotografiju opuštajućeg krajolika, koji predstavlja elemente vode, zraka, vatre i zemlje.  Promatranje prirodnih ljepota na fotografiji, ili još bolje, kroz prozor ureda izvrsna je metoda oslobađanja od stresa.

Od boja, preporučuju se one koje pozitivno djeluju na pamćenje i kreativnost (pastelne nijanse žute ili ljubičaste), te na komunikaciju i opuštanje (plava ili zelena u svim tonovima). Dodatnu energiju u prostor će unijeti crvena, dok narančasta osvježava i revitalizira. 

Zrak u uredu osvježite aromama limuna i naranče, kako bi vam poboljšale raspoloženje i koncentraciju te omogućile lakše izdržavanje napora, dok će vas mirisi bergamota, lavande i melise opustiti.

Foto: openspacesfengshui.com. Autorica: Danica Maričić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.