Pin It

Marelja: Startupima omogućavamo kontakt sa svjetskim stručnjacimaStartup sceni nedavno se pridružila mlada, diplomirana inženjerka informacijskih tehnologija, Tihana Marelja, u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva radi kao koordinatorica. Raditi vrlo izazovan i intenzivan posao u ZIP-u poprilična je odgovornost. Toliki interes poduzetnika početnika za razvojem vlastite poslovne ideje, poslovni kontakti, konferencije za novinare, suradnja s inozemstvom, inozemni investitori, koji ZIP posjećuju više nego Vladu. No, Tihana Marelja, jako je skromna i sve što radi usmjerila je na razvoj projektnih ideja. Tihana u razgovoru za portal MojBiz.com objašnjava gdje mladi timovi najviše zapinju kad dođu u ZIP i ističe: “Mnogo je stepenica koje se moraju proći, a  svaka stepenica ima svoju malu kočnicu koja sputava. Jedan od velikih problema je ispitivanje tržišta, te onoga što kupac želi“

MojBiz.com: Kako funkcionira Zagrebački inkubator poduzetništva, od kada si se uključila dosta se toga promijenilo?

T. Marelja: ZIP je jedno skromno poslovno i toplo okruženje gdje se sve jednostavno odvija u hodu. Jedan dan bi izgledao ovako: mala skupina motiviranih ljudi okuplja se u ZIP-u i neiscrpno radi kako bi uspjela na svom projektu. Njihov rad “prekinemo”, dva puta tjedno tematskim radionicama na kojima su obvezni, ali sve za njihovo dobro. Od njih očekujemo da prate ZIP program kroz vrijeme trajanja inkubacije.

MojBiz.com: Kako pomažete timovima?

T. Marelja: Kao što sam navela, veliki benefit ZIP-a jeste mnogobrojna mentorska mreža kako domaćih stručnjaka tako i svjetskih.  Smatram da je timovima mnogo važnije u ovoj fazi doći u kontakt s ljudima s kojima će se povezati i od kojih će dobiti njima bitne informacije i savjete. Nevjerojatno je koliko je upravo to bitna stvar kada se nađeš kao početnik u startup svijetu.

MojBiz.com: Gdje su hrvatski timovi najviše zapinjali?

T. Marelja: Dosta sam se susrela sa stavom kako je potrebno nešto “samo iskodirati”, ali kada krenu kroz  naš ZIP program shvate da je put dosta duži i teži, gdje je potrebno odvojiti jako puno vremena i truda ukoliko žele svoj projekt uspješno realizirati. Mnogo je stepenica koje se moraju proći a  svaka stepenica ima svoju malu kočnicu koja sputava. Jedan od velikih problema je ispitivanje tržišta, te onoga što kupac želi.

MojBiz.com: Što se s timovima događa kada odu iz ZIP-a?

T. Marelja: Timovi dobivaju status ZIP Alumni. To ne znači da gube svaki kontakt sa ZIP-om, dapače dobrodošli su na svako predavanje, radionicu koju organiziramo i u krajnjem slučaju uvijek smo tu ukoliko im je potreban savjet u vezi projekta. I također korištenje ZIP prostora im je omogućeno uz plaćanje minimalne simbolične cifre.

MojBiz.com: Tvoja slobodna ocjena kojom se dinamikom razvija inozemno tržište i što traže, kako ih na to pripremate?

T. Marelja: Usporediti Hrvatsku s inozemnim tržištem jako je teško, ali upravo je ZIP  tu koji stvara sponu između ta dva svijeta. Samim tim što dovodimo razne svjetske predavače poput suosnivača Liquid Labsa, Michaela Backesa i Paula Jozefaka s ciljem educiranja mladih, timovima omogućavamo direktan kontakt odnosno mentoring s ljudima koji dolaze iz svjetskog tržišta. Mentoriranje se odvija jedan na jedan stoga timovi dobivaju odgovore “iz prve ruke”.

****

Dođite u ZIP razvijati svoj startup! Ima samo jedna kvaka – morate biti PROKLETO DOBRI da biste ušli u ZIP!! Prijave su počele.