Pin It

Kažu da dobar savjet zlata vrijedi zato ćemo vam podijeliti deset savjeta kako bi vas motivirali na prve korake u poduzetništvu ili bilo kojem drugom projektu. Za početak se fokusirajte na cilj, odredite što vam je prvo, što drugo po važnosti.

1. Izradite vlastitu SWOT analizu

“Svotanje” je zaista korisna analiza za određivanje ciljeva i smjerova za buduća kretanja. Upotrijebite vlastite vještine, analizirajte osobne prednosti, nedostatke, ali i prijetnje kako vanjske tako i unutarnje.

2. Networking ili umrežavanje jako dobro zvuči, ali ga obično zanemarujemo

Ukoliko ste bili vrijedni i godinama prikupljali kontakte povežite se. Umrežavanje može imati izvrsne učinke na vaš projekt.

3. Okružite se ljudima koje volite, poštujete ili su vaši istomišljenici

Ovdje dolazimo do dijela kada morate i sami razmisliti s kim zaista želite surađivati. Razmišljajte o tome na način da morate postati fleksibilni. Odnosi s ljudima znaju biti komplicirani, ali ako ste osoba koja “zna kako s ljudima” neće biti problema.

4. Pratite tržišna kretanja!

Poslovne analize dostupne su i besplatne na raznim portalima. Pratite poslovne medije i educirajte se kadgod vam se pruži prilika.

piggy 2889048 6405. Pokrenite svoj portal, web stranicu ili blog …

Vjerujte mi nije veliki trošak svega nekoliko američkih dolara. A, jedino tako možete  predstaviti svoju ideju javnosti.

6.  Obavezno napišite poslovni plan!

Pri izradi poslovnog plana potrebno je dati što više podataka o poslovnoj ideji, koji se moraju temeljiti na stvarnim pokazateljima. Plan nije samo vaša  “mala biblija” već je i neophodan ukoliko ćete tražiti financijsku potporu od banaka ili nekih drugih donatora.

7. Uložite sredstva u odnose s javnošću!

Većina pametnih bi i zadnju kunu uložilo u odnose s javnošću!

8. Sastavite svoju emailing listu!

E-mail marketing je najmoćniji alat direktnog marketinga jer na svaki potrošeni dolar vraća 43 dolara !!!

9. Budite otvoreni za sve vidove suradnje!

Umrežite se s ostalim poduzetnicima. Osim specijaliziranih  udruga, postoje nevladine udruge, neformalne udruge na društvenim mrežama, ali i vaši poznanici, prijatelji i ostali poduzetnici.

10. Promovirajte se uz pomoć društvenih mreža!

Ne zanemarujte koncept besplatne promocije na mrežama, ali isto tako budite dosljedni svojoj ideji i ujedno originalni.

Započnite projekt tko zna gdje ćete završiti! Taj poduzetnički avanturizam najzanimljivji je dio posla. Uživajte u počecima! Javite se i pošaljite svoju priču na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Autorica: Mirjana Fijolić

Fotografija: pexels


Pratite nas

facebook linkedin

UNUTARNJE Slider vijesti