Pin It

Savjeti za motivaciju prodajePostoji mnoštvo alata za uspješnu motivaciju prodajnog osoblja. Najsnažniji motivator svakako je dobro osmišljeni kompenzacijski paket, što znači izbalansirana kombinacija plaće, provizija i bonusa, usklađena s očekivanjima i jedne i druge strane.

Kratkoročne, ali efikasne poticajne mjere uključuju razna natjecanja među prodavačima. Primarna svrha ovakvih poteza je poticanje općeg entuzijazma prema samom prodajnom procesu. Isto tako, natjecanja mogu pridonijeti boljoj usredotočenosti zaposlenika na prodajnu aktivnost kao takvu. Natjecanja su obično ograničena na kraći vremenski period, a koncipirana su tako da prodavači koji uspiju postići ili nadmašiti postavljenu razinu prodajnih rezultata dobiju novčane nagrade, plaćena putovanja i druge stimulativne beneficije. Ipak, treba spomenuti da je u provođenju ovog tipa aktivnosti posebno bitan tajming. U pravilu, natjecanja bi trebala biti organizirana tijekom razdoblja “zatišja“ specifičnih industrija kako bi i u tim kritičnim vremenima prodaja i profit mogli ostvariti određeni rast.

Savjeti za za uspješnu motivaciju prodajnog osoblja:

  • Stvorite poticajnu klimu unutar tvrtke
  • Dobro osmislite kompenzacijski paket - balans kombinacije plaće, provizije i bonusa, usklađena s očekivanjima i jedne i druge strane
  • Pohvalite kolege iz prodaje! Pozitivan feedback od strane nadređenih potaknut će prodaju da svoj posao obavlja savjesnije  i uloži više truda kako bi ostvario što bolje rezultate, što će rezultirati i zadovoljstvom klijenata.
  • Izgradite kvalitetne međuodnose unutar prodajnog tima na svim razinama! To je  garancija  za kreiranje odgovarajuće strategije motivacije!
  • Redovito educirajte svoje prodajne timove. Edukacija, coaching, radionice i seminari tajna su uspješne prodaje
  • Ne zaboravite da je dobra komunikacija ključ uspjeha!
  • Kao prodajni manager pobrinite se da uspostavite učinkovite komunikacijske kanale koji će osigurati kvalitetan protok informacija.


Autorica: Lana Šutić,  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.