Pin It

maksimizirajte_prodajuIako zvuči paradoksalno, za mnoge male i srednje poduzetnike kraj godine predstavlja sušno razdoblje kad je u pitanju prodaja njihovih proizvoda. Tijekom blagdana, maloprodajni lanci i veliki trgovački centri već tradicionalno uspijevaju “pobrati vrhnje“ profita koje za sobom povlači sezona praznika.

Međutim, takav scenarij ne mora i ne bi trebao biti pravilo. Upravo blagdanska groznica može biti odlično vrijeme za rast poslovanja (poslovni „boost“) malih tvrtki, pod uvjetom da se aktivno uključe u stvaranje blagdanskog ozračja i kreiranje ponude u skladu s njim. Veliki igrači nisu jedini na tržištu. Ako ih ne možete pobijediti, pridružite im se!

Donosimo vam nekoliko taktika za adaptaciju vašeg posla aktualnim zbivanjima:

1. Posebna ponuda – Budite originalni i kreativni u osmišljavanju posebnih i što atraktivnijih blagdanskih ponuda. Doslovna kopija konkurencije, pogotovo ako s kopiranjem pošteno kasnite, neće pokupiti najbolje kritike, niti dati očekivani rezultat. Ponudite nešto novo, nešto drugačije. U slučaju da ste baš sada uletjeli u kreativnu blokadu, radije prosurfajte stranim internetskim portalima i “pokupite“ od svakog ponešto pa izvucite ono najbolje od svake ideje i stvorite svoj jedinstveni mix. No, lako je moguće da će vas neke kreativne inozemne ideje inspirirati na neke potpuno nove, izvorno – vaše.

2. Organizacija na svim područjima -  Za mnoge ljude (i to iz brojnih razloga), blagdani predstavljaju dodatni izvor stresa, pogotovo jer, u današnje vrijeme, većina ljudi jedva uspijeva balansirati s prioritetima, te se bori s kroničnim nedostatkom vremena. Stoga svoju trgovinu maksimalno organizirajte i to: maksimalnim angažmanom i sinkronizacijom cijelog prodajnog tima (ma koliko god članova taj tim brojao) u prodajnom procesu, maksimalno preglednom organizacijom artikala u vašem dućanu, sve s ciljem da kupcu maksimalno olakšate i ubrzate proces kupovanja.

3. Bonovi – Svi smo davno shvatili da je najbolje na poklon dobiti ono što bi stvarno htjeli imati ili ono što nam, iako nije naš poklon iz snova, u ovom trenutku stvarno treba. Eureka! Netko se sjetio izmisliti poklon bonove. Istina, ovakav će se poklon nekome možda činiti nemaštovitim, ali većina će ga ipak ocijeniti izuzetno praktičnim i efikasnim, a danas praktičnost postaje vodeći kriterij u svim vrstama izbora. S poklon bonom jednostavno nitko ne može pogriješiti ni izgubiti – ni prodavači, ni kupci ni krajnji korisnici. Ne treba zaboraviti ni da se danas u poklon bon može pretvoriti zaista sve.

4. Zamatanje poklona – Pametno je u božićnu ponudu uvrstiti i umatanje kupljenih artikala za poklone i/ili posebna pakiranja (vrećice, ukrasni papir i kutije) kao proizvode za pakiranje drugih proizvoda. Još ako uz to malo “popustite“ s nekim popustom na pakiranje kao posebnu uslugu, na dobitku možete biti samo – vi.

5. Poklon paketi – Posebni poklon paketi (setovi) proizvoda čija grupna cijena konkurira zbroju pojedinačnih cijena svakog od njih ponekad mogu biti zlatni rudnik božićne (ras)prodaje. Kupci uvijek vole dobiti više za manju cijenu, pogotovo ako su proizvodi, kako smo već ranije rekli, praktični. Zato, razmislite o setovima proizvoda s jednom i to privlačnom grupnom cijenom, ali pritom pripazite da takvi setovi imaju neki logični i , iznad svega, praktični zajednički nazivnik. Ako u paket „utrpate“ proizvod koji u kombinaciji s ostalima nema apsolutno nikakvog smisla, a k tome je i dosta ograničen na usku kategoriju ciljanih skupina, samo ćete odbiti potencijalnog kupca.

6. Facebook kao najbolji PR – Ukoliko vaša tvrtka ima svoju Facebook stranicu, nastojite biti u toku i redovno ju osvježavati novim, aktualnim ponudama. Isto primijenite i u svrhu reklamiranja vaše posebne božićno-novogodišnje ponude. Pustite i proširite vijest!

7. Sniženje cijena na različitim razinama – Uz neizostavnu blagdansku rasprodaju, pokušajte sam koncept sniženja progurati kroz različite sheme. Jedan primjer može biti taktika “1+1“, tj. ponuda 2 proizvoda, s tim da cijena drugog bude znatno manja od redovne ili čak gratis (ako vam je to financijski izvedivo) u smislu “kupi jedan, pokloni jedan“, što je, zapravo, izvrsna prilika za kupnju dara uz solidnu uštedu.

Većina ovih savjeta lako je primjenjiva u praksi, naravno, uz eventualnu doradu određenim modifikacijama, u svrhu personalizacije i prilagodbe specifičnim potrebama svakog pojedinog prodajnog subjekta, vrsti proizvoda kojima trguje, kao i aktualnim financijskim mogućnostima.

U suvremenoj prodaji, fleksibilnost i dinamičnost danas su imperativ za učinkovit odgovor na potrebe ciljanih kupaca, tim više što je osviještenost prosječnog kupca o proizvodima i uslugama na sve većoj razini, a konkurencija sve veća. U svemu tome, poseban naglasak stavljen je upravo na kontinuiranu sposobnost prilagodbe svim predvidivim i nepredvidivim okolnostima.

Autorica: Lana Šutić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Slika:  www.ehow.com