Pin It

samopromocijaKako sebe, svoje, ime, znanje, profesiju objediniti u novu marku. Kako od sebe napraviti brend. Savjeti u ovom tekstu pomoći će ako radite u prodaji, odnosima s javnošću, marketingu, želite  napredovati i biti vrhunski u svom poslu i smatrate da na tom putu treba krenuti od - sebe.

U sljedećih nekoliko nastavaka donosim savjete kako od sebe napraviti marku!

Istraživanja su pokazala da se 50 posto utjecaja na nastupu, za govornicom, na promociji proizvoda ili tijekom prodaje temelji na izgledu, 40 posto na samopouzdanju, a 10 posto na onome što u tom trenutku govorite

Učiniti od sebe poželjan proizvod i biti spreman pokazati sve kvalitete kojima će se izdvojiti od konkurencije. Shvatiti važnost samopromocije kao elementa uspješne prodaje na tržištu rada, razumjeti zašto je odnos prema drugima važan segment za postizanje osobnog zadovoljstva, utvrditi kako formiranje sebe kao proizvoda utječe na poslovni uspjeh i shvatiti zašto se menadžeri i djelatnici moraju usredotočiti na razvoj vještina sampromocije neizbježno je želimo li opstati na konkurentnom tržištu i razlikovati se od drugih.

Razvoj takvih vještina posebno dolazi do izražaja u direktnoj prodaji, koja je i najteži oblik prodaje jer iziskuje najviše truda, energije, ljubaznosti, psihologije, prilagodljivosti i sličnoga. Određeni su proizvodi toliko specifični da ih je nemoguće prodati na drugi način. Često i zbog kvalitete, a, naravno, i cijene. U prodaji je važno širom otvoriti oči i dobro slušati kupca da bi mu se ponudilo upravo ono što želi. Sklapanju poslova i potpisivanju ugovora najčešće prethode dugotrajni i mukotrpni pregovori; od prvog upita do konačnog rješenja dug je put.

Vi ste broj 1: prodajete se sebi

Poznati američki publicist osobnog uspjeha i ujedno najuspješniji američki prodavač automobila Joe Girard, koji je zahvaljujući svom uspjehu ušao u Guinnessovu knjigu rekorda na temelju najviše prodanih automobila u maloprodaji u jednoj godini, tvrdi da su najuspješniji oni koji su svjesni sebe kao proizvoda i koji se znaju prodati. Girard je 1973. prodao 1.425 automobila na izrazito kompetitivnom američkom tržištu. Naslov najboljega prodavača zadržao je punih 12 godina, a i dalje drži rekord svih vremena za impresivnu prodaju - u prosjeku šest automobila na dan!

Danas je Girad jedan od govornika Amerike koje se itekako pozorno sluša i pojavljuje se pred građanskim skupinama, vjerskim organizacijama i na skupovima prodavača mnogih velikih korporacija. Ujedno je autor knjige Kako sebe prodati, u kojoj zaraznim entuzijazmom uči kako da se sebi svidimo više nego do sada, zapravo kako da se prodamo samima sebi. Možda je najteže raditi na sebi i na temelju vlastitih nedostataka izgraditi prednosti i predstaviti ih najbolje što možemo. Polazna točka u tom slučaju može biti misao da je svaki čovjek original, jedinstven i neponovljiv, stoga, pokušavamo li promijeniti se, unificirati ili učiniti sličnim drugima, unaprijed gubimo bitku, a da je nismo ni počeli. Iako je svima jasno da u životu nailazimo na više zapreka negoli slobodnih putova, moramo biti svjesni da se, dok ne prepoznamo vlastiti proizvod, potencijal i osobnost, nećemo moći prodati ni sebi, a ni drugima. Da biste se prodali sebi, morate biti 'broj jedan' - najvažnija i najvrednija osoba u svome životu. Sigurno nije problem definirati koje nas to karakteristike u poslu i životu čine najboljima, ali i mnogo osobina koje nas vuku unatrag.

 Tri koraka koja će pomoći da se svidite sebi

- Ne činite ništa čega biste se poslije mogli stidjeti
- Ne ustručavajte se potapšati sami sebe po ramenu s vremena na vrijeme
- Živite tako da biste željeli imati sebe za prijatelja

Autorica: Mirjana Fijolić

Savjete o samopromociji također možete pročitati u tekstu Samopromocija savjeti: Važno je pozitivno misliti o sebi