Pin It

Iva Silla, kazivačica, kako sebe voli predstaviti, provela je mnoge turiste, domaće i strane, po tajnim putevima Zagreba poznatijim kao Secret Zagreb Walks! Zato je i pokrenula paušalni obrt, vrlo čest odabir turističkih vodiča. Iz vlastitog iskustva objasnila je kako se pokreće paušalni obrt, što su mu prednosti, a što nedostaci.

Iva Silla Zagreb Secret Zagreb WalksS Ivom sam razgovarala u svom kvartu, Trnju. Potpuno spontano smo se upoznale, nastavile priču i pronašle milijun zajedničkih tema za razgovor. Jedna je tema turizam, druga poduzetništvo, treće  je blogiranje... Iva svoj blog vodi još od 2011., a MojBiz je pokrenut 2010.

Iva, zašto paušalni obrt? Mogla si otvoriti i j.d.o.o. ili d.o.o.

Za početnika u nekim djelatnostima, "paušalni obrt" je najjednostavniji i najjeftiniji način da isprobaju svoju poslovnu ideju. To je posve normalan obrt, procedura otvaranja je ista kao kod svakog drugog obrta i traje jednako dugo. U gradskom uredu sve je isto i za nekoliko dana uz male troškove imate obrtnicu.  Međutim, prilikom prijave na Poreznu upravu, obrtnik može odabrati paušalno plaćanje poreza na dohodak. U tom slučaju, jednostavnije je voditi knjige te ih obrtnik može samostalno voditi. Zahvaljujući tome, nema trošak knjigovođe koji može biti veliko opterećenje, kao i svaki drugi redovni trošak.

Za početnika u nekim djelatnostima, "paušalni obrt" je najjednostavniji i najjeftiniji način da isprobaju svoju poslovnu ideju.

Ako razmišljate o toj opciji, obavezno je potrebno provjeriti prilikom registracije obrta u nadležnom gradskom uredu je li moguće za željenu djelatnost porez plaćati paušalno. Moguće je registrirati više djelatnosti, no to trebaju biti one djelatnosti kojima se zaista obrtnik bavi, kao i kod obrta koji se ne oporezuje paušalno. To je običan obrt, samo se drugačije plaća porez na dohodak, i postoje neki uvjeti koje je potrebno ispuniti (da godišnji promet ne prelazi 230.000 kn, da nije u sustavu PDV-a i da nema izdvojenih poslovnih jedinica). Zbog gornjeg ograničenja prihoda, jasno je da je to dobro rješenje za usluge u kojima nema mnogo troškova poslovanja. U trgovini može služiti za testiranje tržišta. Neka veća agencija koja ima više zaposlenika brzo će to premašiti. Ali sama osoba, freelancer, ovako će biti poželjnija potencijalnim klijentima jer će im lakše izdati račun nego da kompliciraju s ugovorima o djelu za svaki poslić. Ovo je vrlo čest odabir turističkih vodiča jer je agencijama prevelik trošak plaćanje te usluge na ugovor o djelu. Vodiči također često odabiru sezonalni obrt prilikom registracije, što znači da rade do šest mjeseci u godini.

Ako razmišljate o paušalnom obrtu, obavezno je prilikom registracije obrta u nadležnom gradskom uredu provjeriti je li moguće za željenu djelatnost porez plaćati paušalno.

Iva Silla Secret Zagreb WalksIsplaćuju se doprisnosi, a ne plaća

Kada smo počele razgovarati o isplati plaće nametnula se još jedna prednost paušalnog obrta u samim počecima poslovanja. U paušalnom se obrtu plaće ne isplaćuju, već samo doprinosi koji su manji nego ostalim obrtnicima.

"Teško je krenuti iz ničega i svaki mjesec osigurati sam sebi cijelu plaću, pogotovo u početku. Često se vidi da je tvrtka ili obrt sa samo jednim zaposlenim na crnoj listi Porezne uprave zbog neisplate plaće. Drugim riječima, vlasnik ili direktor nije sam sebi isplatio plaću i zbog toga završio na stupu srama - paradoks, ali ovo barem utoliko olakšava poslovanje."

Minimalan ulog u mirovinsko osiguranje

Kako ovo nije dugoročno rješenje jer je trošak mirovinskog je minimalan, Iva objašnjava da se polako oprostila od ideje sigurne ili "velike mirovine".

"Ulog u mirovinsko osiguranje je minimalan. No, treba biti iskren i priznati da se većina mikro poduzetnika ionako prijavljuje na minimalne plaće, što podrazumijeva minimalan trošak doprinosa. Mnogima će ovo zvučati bahato, naivno ili nepromišljeno, ali najiskrenije ću reći da sam zasada odlučila to pitanje ignorirati. Ima nas puno takvih i za to smo se odlučili: da plivamo, koprcamo se, tonemo u oceanu, pa ponovo izronimo, nekad dobijemo vjetar u leđa, nekad je more mirno i lakše se diše, nekad se opet sve uzburka - iz dana u dan nove avanture, i kad se čini da si stigao do neke oaze, shvatiš da čvrsto tlo još nije nigdje na vidiku." dodaje Iva.

Paušalni obrt nije dugoročno rješenje, trošak mirovinskog je minimalan

No, ukoliko se jednog dana odlučite za novi oblik poslovanja dobro je znati da kod ovakvog oblika ne postoji prelazak u j.d.o.o., već treba otvoriti novu tvrtku i sve pokrenuti ispočetka, odnosno preusmjeriti klijente na novu tvrtku.

Nezgodno je da se sve računa kao prihod

Kao poduzenticu koja je svoj posao registrirala kao paušalni obrt pitali smo što bi predložila zakonodavcima da mijenjaju u postojećim zakonima i što su glavni nedostaci ovakvog oblika poslovanja.

"Mislim da je ovo jako dobar model i drago mi je da je od ove godine uvedena mogućnost paušalnog oporezivanja i za trgovce i ugostitelje jer će mnogi moći lakše isprobati svoje poslovne ideje prije nego što se upletu u redovne troškove poslovanja. Također, povećao se limit za paušalno oporezivanje na 230.000 kuna. Ako znate da su troškovi ispod 20.000 kuna, vidite da je to velik iznos, pogotovo za jednu osobu koja nema velike troškove poslovanja."

Povećao se limit za paušalno oporezivanje na 230.000 kuna, a od ove godine uvedena je mogućnost paušalnog oporezivanja i za trgovce i ugostitelje!

Pomalo nezgodno, kaže Iva, da se apsolutno sve računa kao prihod. Navodeći pritom primjer turističke agencije koju se paušalno oporezuje "Njen prihod od prodanog paketa je minimalan, mora platiti hotel, restoran, prijevoz, vodiča... oni su vjerojatno u sustavu PDV-a, a ona nema nikakve koristi od toga jer ona ne smije biti. I koliki joj je prihod? Sve što je primila na račun za taj aranžman, a ne samo ona mala razlika koju zaista zadržava. I sve to ulazi u konačnu brojku. Čak i poticaji, sredstva osvojena na kakvom natječaju, sve se to računa u prihod." objašnjava Iva.

Širenje posla teško uz paušalni obrt

Ali, tko želi ozbiljno širiti posao, zaposliti ljude, zarađuje više, mora napustiti taj oblik, smatra i dodaje da je jedino problem što sigurno postoji još subjekata poput njezinog, koji paze da se zadovolji manji obim poslovanja da si ne bi komplicirali poslovanje. "Jedina ideja koju imam je da se prihod umanjen za plaću jednog dodatnog zaposlenika odbija od ukupnog paušalnog iznosa. Na taj način bi se potakli i ovakvi fanovi paušala poput mene da nekog zaposle."

Tko želi ozbiljno širiti posao, zaposliti ljude, zarađuje više, mora napustiti taj oblik.

Fiskalizacija računa komplicira poslovanje

Iva na kraju razgovora predlaže još neke promjene koje su nužne da bi ovakvi poduzetnici opstali. naime, radi se o malim tvrtkama i manjoj zaradi, zato je fiskalizacija mnogima otežala poslovanje.

Od 1.7.2017. obavezna je fiskalizacija računa

"Još jedna nova zakonska odredba koju moramo ispoštivati do 1.7. je fiskalizacija računa. Dosada smo imali blokove računa za male obveznike fiskalizacije, a sada nam se to komplicira, ali napravit ćemo kao što su svi ostali morali napraviti. Ovo govorim u ime mnogih kolega koji nemaju ni par tisuća kuna gotovinskih računa godišnje, a isto toliki će im biti godišnji trošak opreme i blagajne za fiskalizaciju. Zvuči kao sića kad mislite da je to trošak nekakve fiktivne tvrtke, ali iza tih tvrtki su obični ljudi, pojedinci - zamislite da vas netko iznenada opali za 2000 kn ili više po kućnom budžetu. Mnogi moji kolege razmišljaju o tome da odbijaju klijente koji im ne mogu platiti transakcijom preko računa, da uopće ne primaju gotovinske uplate, pa mi se čini da se u tome krije opasnost od crne zone naplate." predlaže Iva.

Intervju: Mirjana Fijolić

Foto: screenshot web stranice i fotografije iz arhive Secret Zagreb Walks

Sigurno vas zanimaju Secret Zagreb Walks! E, pa onda molim javite se Ivi na +385 97 6738 738 ili preko weba Secret Zagreb