Pin It

Iskreno, mislim da sam, koliko dugo postoji portal MojBiz.com napravila nebrojeno business showera. Uostalom to je i glavna ideja portala da promoviramo male, nepoznate poduzetnike i njihove ideje i otvorimo im vrata medija, a onda ih nekako i povežemo s investitorima. Predstavljam Emanuela Stojanova, njegovu poslovnu ideju!

“Instead of Baby showers, let’s host a Business showers. When a friend starts a business, we all come together, celebrate them & bring resources to their business.” Elon Musk

Od kada je ovo izjavio Elon Reeve Musk, vlasnik Tesle, SpaceX-a, The Boring Companyja i Neuralinka, izvorni osnivač PayPala i najbogatiji čovjek na svijetu, svi smo poludjeli za business showerom. Iako smo to radili na neki svoj način, ova ideja je skroz poduzetnička i kad ju izgovori Musk dobiva na svjetskoj težini. Zato, nastavljam dalje sa predstavljanjem nepoznatih, anonimnih poduzetnika i njihovih ideja

Kako pokrenuti business shower ili prikupiti novce??

Emanuel Stojanov, nedavno je diplomirao i dolazi iz Zadra. Prije godinu dana, zbog pandemije ostao je bez posla. Dao je sebi izazov da unutar godine dana pronađe novi posao ili konačno pokrene vlastiti. Pokrenuo je crowdfunding kampanju na GoGetFunding platformi kako bi sakupio sredstva i otvorio svoju employer branding agenciju. Na ljudima je dobre volje i onima koji prepoznaju potencijal da doniraju novac ili naprave nešto drugo i pomognu Emanuelu.

Link crowdfunding kampanje https://gogetfunding.com/thanksalot/

Emanuelovo pismo počinje ovako:" Iskreno, nikada nisam mislio da ću biti dovoljno spreman na ovaj korak. Cijeli svoj život, sanjao sam o svom vlastitom poslu, ali okolina me je uvijek odvraćala od toga. Kroz svoju potragu za poslom shvatio sam koliko je employer branding neophodan na ovim prostorima."

Objasnio je što je cilj employer brandinga i na što će potrošiti prikupljena sredstva.

Cilj buduće agencije je promijeniti odnos između poslodavca i zaposlenika, i potencijalnih kandidata. Unijeti inovativni pristup pri selekcijskim postupcima i općenito poboljšati odnos među zaposlenicima unutar tvrtke. Konzulting je namijenjen svima, budući da employer branding ima široki spektar primjene, ali najviše onima koji zbilja žele uvesti promjene u svoje kompanije i biti prepoznati kao inovativni poslodavac i netko tko zbilja brine o zaposlenima.

Zašto employer branding?

  • Podiže vrijednost tvrtke.
  • Privlači kupce.
  • Employer branding je ustvari reputacija tvrtke.
  • "Nemoj stvarati za ljude, već stvaraj s ljudima."
  • Najjednostavnije objašnjava potencijalnim kandidatima zašto trebaju odabrati baš tebe.

Kako planira potrošiti 8.600 €?

  • uložiti ću u dodatnu edukaciju u području employer branding-a
  • održati ću nacionalni event gdje ću upoznati sve zainteresirane
  • izgraditi ću interaktivnu i korisnu web platformu
  • određeni broj besplatnih radionica

Što je potrebno da bi netko pokrenuo crowdfunding kampanju?

Već smo pisali o crowdfunding kampanji koju je pokrenuo Miroslav Wranka, novinar, kako bi spasio svoj kafić Crni mačak i poznato okupljalište gamera i geekova.

Svoju poslovnu ideju Stojanov je odlučio financirati nakon dužeg razmišljanja na koji način da pokrene svoj posao. Sudjelovao je aktivno u raspravama i komentarima na LinkedInu, vidio da su ljudi još dosta skeptični po pitanju crowdfundinga i traženja pomoći od drugih.

"Upravo sam se zbog toga odlučio napraviti nešto kreativno i istaknuti se iz mase." objašnjava Emanuel.

Objasnio je da je na ideju 'business showera' došao preko posta Elon Muska, koji je babinje usporedio sa poslovnim babinjem i na taj način rekao da nema potrebe za susprezanjem od toga da jasno izraziš svoju potrebu za pomoći.

Online crowdfunding kampanje besplatne su za korištenje

"Snimanje, vizuali ovise od toga na koji način osoba želi kreirati svoju kampanju i koji je krajnji cilj. Netko može samo kroz pisanje teksta i storytelling doprijeti do publike, a netko pak želi snimiti video gdje će se predstaviti svojim 'donatorima'. Ja sam u svojoj kampanji koristio storytelling kako bih ljudima što bolje prenio svoju priču koja me je nagnala na pokretanje ovakve kampanje, kao i strast za ovime što pokrećem. Od vizuala sam se odlučio napraviti pozivnicu za 'business shower' koja je na tragu onih pozivnica koje dobivamo za dolazak na 'baby shower' pa sam na taj način povukao paralelu između ta dva eventa." dodaje Emanuel

Za pokretanje kampanje nije potreban novac. Online crowdfunding kampanje besplatne su za korištenje. Naknadu obračunavaju po donaciji i ovdje nemate početnih ulaganja.

Kako izgleda postupak objave na crowdfunding platformi?

Jednostavno!

Emanuel je odredio iznos kampanje, datum završetka, napisao tekst, razlog zbog čega je pokrenuo crowdfunding kampanju i povezao platformu sa svojim računom i PayPal računom. Sve što je Emanuel radio je apsolutno besplatno! Vizuali su rađeni u Canva.com. Sada samo treba raditi na PR-u i poticati grupu svojih vjernih pratitelja.

Sretno Emanuel!

Foto: crowdfunding kampanja, GoGetFunding web stranica screenshot

Tekst: Mirjana Fijolić


Pratite nas

facebook linkedin

UNUTARNJE Slider vijesti