Pin It

gornjogradske coprnice pozivOvaj razgovor vodila sam sa simpatičnim zagrebačkim Gornjogradskim coprnicama nadajući se da me neće "zacoprati". Iako ih s velikim interesom prate svi uzrasti, ovaj program nametnuo se kao izvrsna ideja za poslovni turizam. Kako razveseliti svog poslovnog partnera? Poklon u obliku ovakvog vođenja originalna je ideja!

Zaista u Zagrebu još uvijek ne možete pronaći puno ovakvih sadržaja, tematskih, povjesnih i edukativnih vođenja. Gornjogradske coprnice osmislile su svaki detalj putovanja kroz coprničku povijest povezale ju s vrlo često potlačenom ulogom žene kroz povijest. Osim priče i izvrsnog vođenja zanimljiva je i ideja da cijela grupa na glavi nosi pravi vještičji šešir. To je izazvalo pozitivne reakcije na svim mjestima turističkog obilaska. Blicanje fotoaparata, križanje, i poneki komentar ... do kraja turističkog obilaska razmišljala sam o tome da se i sama uključim u coprnički biznis jer prema interesu turista i Zagrepčana ovaj će posao stalno rasti.

MojBiz.com: Kako ste počele? Od kuda ideja? Kako djelujete, kao tvrtka ili?

Coprnice: Kreativni projekt pod nazivom Gornjogradske coprnice je počeo pisanjem projekta za Turističku zajednicu grada Zagreba, koji je prepoznao vrijednost u njemu. Na samom početku surađivali smo s Muzejom grada Zagreba i na toj suradnji smo uistinu zahvalni gđo Leiner. Obilazak bi završavali u Muzeju, te izradom maski srama. U jesen 2014. smo obilazak premjestili u večernje sate i uočili veliku razliku u atmosferi samo zato što se obilazak ovijao pod okriljem noći.

Godinu dana nakon početka projekta, začetnici ideje Suzani Antonić, priključila se povjesničarka Martina Findrik, pa je projekt  poprimio još zanimljiviju notu. Naime, Martina je fascinirana temom coprnica, te je bila spremna provesti noći i noći u istraživanju knjiga, spisa i drugih povijesnih izvora.

Od ideje do realizacije, a na kraju i uspjeha, put nije pravocrtan, nego više vijugav uz puno podrške, upornosti i vjere da ovo što radimo je zaista nešto jedinstveno, kreativno i potrebno našem Gradu Zagrebu. Htjele smo domaćim i stranim turistima, a i građanima Zagreba, pružiti ne samo nešto zabavno i edukativno, nego i magično i misteriozno poput coprnica. Sve nas u nekom kutku uma zanima ono oku nevidljivo, čarobno, nešto što će nas odvesti od predivdive svakodnevnice u fantaziju. Osim toga, naš obilazak je vrlo intiman, edukativan i otkriva kako su žene bile potlačene samo zato jer su po nečemu bile drugačije ili su se bavile nekim drugačijim zanimanjem, poput vidarica ili babica. Sigurne smo da bi i mi bile u ono vrijeme proglašene vješticama. I sada nakon 4 godine možemo sa ponosom reći da se sav trud isplatio i da sa guštom i dalje prenosimo građanima magične trenutke coprnica.

sat otkucava gornjogradske coprnice

MojBiz.com: Poslovni turizam postaje važan u nadolazećem razdoblju. Koliko je ovakva ponuda važna za poslovne turiste?

Coprnice: Poslovni turizam nagovještava da posao i užitak mogu ići zajedno, a mi bismo toj kombinaciji još nadodali i magične trenutke :-). Svi znamo koliko je u poslu osim službenih sastanaka,  važno stvoriti i dobre odnose sa svojim poslovnim suradnicima i klijentima. Važno je ostaviti dojam i pružiti im nešto što do sada nisu iskusili, kako bi im još više ostali u dobrom sjećanju. Do sada smo već imali poslovne klijente, koji bi se naknadno javljali oduševljeni doživljenim. Osim naši tematskih obilazaka, nudimo i posebno skrojene po mjeri obilaske ili interaktivna sudjelovanja coprnica na poslovnim događajima, kao i team-buildinzima. Posebno su zanimljiva naša zabavljanja u tijeku večera.

MojBiz.com: Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, porastao je broj noćenja, dolazaka turista, Zagreb je atraktivan i zanimljiv. Sadržaj poput vašeg sigurno pridonose. Kakva je za vas do sada bila 2016?

Coprnice: Ova sezona je za nas najbolja do sada, gotovo da osjećamo da smo postali prepoznatljivi dio grada. U tijeku ljetnih mjeseci, obilaske za građane vodimo petkom, subotom i nedjeljom i svaki vikend se traži karta više. Građani su oduševljeni jer dožive svoj vlastiti grad na jedan potpuno novi način. Jesen i poslovna putovanja tek dolaze pa ćemo vidjeti kolika će biti potražnja :-).
U našem obilasku, spajaju se vjerovanja o vješticama, stvarnim praksama i povijesnim događajima koji stoje u njihovoj pozadini. Šećući gornjogradskim ulicama, sudionici imaju prilike saznati između ostalog, kakve veze ima zagrebačko sjemenište sa Črnom Školom te tko su Grabancijaši, upoznati našu Katu Cankovicu, saznati tko je bila Jela Rogačica i Magda Muhi, kako su tekla suđenja coprnicama, gdje su se one sastajale i što su tamo radile. Od nedavno, imaju priliku i upoznati jedinu coprnicu plemkinju. Također 2016. godina nam je u znaku širenja poslovanja, neprestano unapređujemo naš obilazak, ali i smišljamo nešto sasvim novo.

prorocica sybila

MojBiz.com: Pripremate li nešto novo? Jeste li još dodatno inovirali svoju uslugu?

Coprnice: Naš obilazak neprestano unapređujemo novim idejama, nadopunom rekvizitima, novim likovima, ponudama usmjerenima na pojedine korisnike poput poslovnih grupa ili pak nešto sasvim drukčije prilagođeno djeci. Isto tako nudimo uslugu proslave rođendana sa coprnicama, a u pripremi su i djevojačke večeri.
Dok za iduću sezonu pripremamo nešto sasvim novo, ali neka to još ostane naša magična tajna.:)

MojBiz.com: Tko su najčešći korisnici vaše usluge?
Coprnice: Moramo primjetiti da su naši korisnici ipak najčešće žene ili u najmanju ruku one su inicijatorice da se na obilazak dođe, pa povedu svoju drugu polovicu. Muškarci često na početku budu suzdržani, no na kraju se jako dobro zabave s nama i opuste do kraja obilaska. Djeca su najopuštenija, slobodno komentiraju i svojom spontanošću još dodatno daju čaroliju samom obilasku. Za sada nam ipak najčešće dolaze sami građani Zagreba, iako smo imali i stranih turista na obilascima na engleskom u tijeku ljetnih mjeseci. Također nas sve češće angažiraju tvrtke i najčešće traže obilaske za svoje klijente ili team-buildinge za svoje zaposlenike jer žele malo magičnosti u svom provodu.

Intervju vodio MojBiz.com, Mirjana Fijolić

Foto: Gornjogradske coprnice

 


Pratite nas

facebook linkedin

UNUTARNJE Slider vijesti