Pin It

Danijela Čavlović„Franšiza je odlična stvar u uslužnoj djelatnosti. Kada smo prošlo ljeto pokretali bed&breakfast Studio Kairos bili smo prvi B&B u Zagrebu. Ubrzo se, nametnula ideja da isti posao pretvorimo u franšizu jer je potražnja za ovakvim sadržajem veća od ponude...

I sada, nakon samo godinu dana već je pokrenut bed&breakfast Studio Kairos 2. Do jučer nisi znao kakav bi posao pokrenuo, a već za nekoliko tjedana počinješ zarađivati!“ objašnjava Danijela Čavlović, vlasnica bed&breakfast Studio Kairos, uslužne franšize u Vlaškoj ulici u Zagrebu.

Studio prije svega pruža gostima uslugu noćenja s doručkom pa je time i došlo do tog uobičajenog engleskog naziva za takav tip ponude. Osim doručka, gosti mogu iznajmiti bicikle, računalo, ako su na putu operu im i ispeglaju rublje, a uz sve to prodaju suvenire. Ugovorom o franšizi, novi smještajni kapacitet u Palmotićevoj 13, postao je dio istoimene turističke marke u ovom slučaju bed&breakfast Studio Kairos 2. Primatelj franšize je u svega nekoliko tjedana zahvaljujući  stručnom znanju i iskustvu, u strogom središtu Zagreba pokrenuo još jedan turistički kapacitet dostigavši popunjenost od visokih 80 posto u svega nekoliko dana postojanja. Supružnici Tanja i Ivo Huljev potpuno su preuredili svoj obiteljski stan prema standardima marke pa će gosti imati istu razinu usluge i ponudu kao i u prvom zagrebačkom bed&breakfastu.

Franšiza pokreće biznis u svega nekoliko tjedana

Koliko je bio složen put do pokretanja franšize i što je sve bilo potrebno pokazuje i činjenica da je zajedno s odvjetnikom godinu dana sastavljan ugovor o franšizi. Naime, franšizni ugovor za turističku uslugu ovog tipa ne postoji.  Osim ugovora tu se nalazi i priručnik u kojem su detaljno objašnjene smjernice i standardi branda Kairos. U ugovor su trebali biti uklopljeni svi standardi po kojima posluje b&b Kairos od prvih kontakata s gostima, pozdravljanja, prijema, pa sve do originalnog uređenja soba, načina komuniciranja s medijima, marketinške aktivnosti, prodaja kapaciteta, kao i mogućnosti pokretanja zahtjeva za kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, dobivanja dozvola, kredita, otvaranja internetskih stranica, bookinga do realizacije. Vlasnik franšize u sljedećih 10 godina ima pravo na franšiznu pristojbu.

Što je  franšiza?

Franšiza predstavlja model poslovanja u kojem neko poduzeće prodaje pravo korištenja svog trgovačkog imena (brand) i načina poslovanja drugom poduzeću koje mu zauzvrat plaća franšiznu prostojbu i tantijeme (royalty), odnosno postotak od ostvarene mjesečne prodaje proizvoda i usluga.

„Ono po čemu se ove dvije lokacije razlikuju su teme soba koje kroz dizajn interijera pričaju neke druge zagrebačke priče pa se tako u Palmotićevoj ulici nalaze Soba crtanog filma, Umjetnička soba, Lenucijeva soba i Zbrda zdola soba“ objašnjava Danijela te dodaje da gosti rado posjećuju b&b Kairos zbog hotelske usluge, hostelske cijene i obiteljske atmosfere jer gotovo 90 posto gostiju Studija Kairos su stranci koji dolaze sa svih kontinenata svijeta.

 

 
 
 
 
 

 

Tekst autorice Mirjane Fijolić, u cijelosti možete pročitati na portalu Women in Adria. Portal je započeo s radom kao grupa na LinkedInu vođen idejom Ivane Matić da žene općenito zaostaju u networkingu koji je ključan za poslovni uspjeh. Ivana Matić je Women in Adria osnivač i CEO. Women in Adria je brand za poduzetnice i korporativne žene koji ih povezuje, informira i inspirira kroz online platforme i događaje uživo.