Pin It

Zlatko Barilovic Veleuciliste Baltazar ZapresicUpravo traje upisna groznica i glavna su pitanja gdje se upisati i koliko se isplati novac uložen u obrazovanje ili novo zvanje. Predlažemo da razmislite o projektnom menadžmentu, vrlo traženom, a iznadprosječno plaćenom zanimanju. Veleučilište Baltazar Zaprešić u suradnji s Institutom Ruđer Bošković pokrenulo je specijalistički diplomski stručni studij Projektni menadžment.

Pohađa ga više od 400 studenata, a skoro 900 ih je već diplomiralo. Projektni menadžment postaje sve više prepoznat i u Hrvatskoj. To potvrđuju podatci istraživanja koji otkrivaju da je potražnja za osposobljenim projektnim menadžerima značajno porasla, a prosječna im je neto plaća znatno viša od prosječne plaće u Hrvatskoj. Zanimljiva je i činjenica da se projektni menadžeri traže u gotovo svim djelatnostima, kao što su npr. IT, telekomunikacije, financije, graditeljstvo, strojarstvo, brodogradnja, farmaceutska industrija itd.

Projektni menadžeri traženi u svim djelatnostima 

Sve ove činjenice proizašle iz istraživanja potvrdio je za MojBiz Zlatko Barilović, univ. spec. oec., v. pred.zamjenik voditelja specijalističkoga stručnog studija Projektni menadžment. Uvaženi mladi stručnjak i viši predavač, IPMA-in certificirani projektni menadžer (CPM), član je International Project Management Association (IPMA) i član predsjedništva Hrvatske udruge za upravljanje projektima (HUUP). Na Veleučilištu Baltazar Zaprešić predaje Osnove menadžmenta, Projektni menadžment 1, Projektni menadžment 2 i Planiranje i pokretanje projekta – praktikum. Autor je više od 25 znanstvenih i stručnih radova te voditelj nekoliko razvojnih projekata Veleučilišta Baltazar Zaprešić. Autor je jedne i urednik četiriju knjiga s područja menadžmenta i projektnoga menadžmenta.

Zašto je projektni menadžment danas bitan?

Koliko je danas važna struka projektnoga menadžmenta i obrazovanje projektnih menadžera dovoljno govori podatak da se prema procjeni Svjetske banke čak 21 posto svjetskoga BDP-a na godinu ostvaruje investicijskim aktivnostima, odnosno projektima. Ako tim projektima dodamo one koji nemaju investicijski karakter, može se zaključiti da se gotovo trećina poslovne aktivnosti čovječanstva odnosi na rad na projektima. S druge pak strane, prema saznanjima iz nekih međunarodnih istraživanja, samo se otprilike trećina projekata izvede u okviru predviđenih troškova, predviđenoga vremena i s predviđenom kvalitetom rezultata. Jedan od razloga ne tako dobre uspješnosti projekata leži u činjenici  što ljudi koji sudjeluju u izvođenju projekata često ne posjeduju kompetencije potrebne za uspješno upravljanje njima.

Prema procjeni Svjetske banke čak 21 posto svjetskoga BDP-a na godinu ostvaruje se investicijskim aktivnostima, odnosno projektima. Ako tim projektima dodamo one koji nemaju investicijski karakter, može se zaključiti da se gotovo trećina poslovne aktivnosti čovječanstva odnosi na rad na projektima.

U Hrvatskoj vrlo traženi, zarađuju više od prosječne plaće

Kakva je potražnja za menadžerima ove vrste u Hrvatskoj?

Da projektni menadžment postaje sve više prepoznat i u Hrvatskoj, vidi se u podatcima nekih istraživanja koja otkrivaju da je potražnja za osposobljenim projektnim menadžerima značajno porasla, a prosječna je neto plaća znatno viša od prosječne plaće u Hrvatskoj. Zanimljiva je i činjenica da se projektni menadžeri traže u gotovo svim djelatnostima, kao što su npr. IT, telekomunikacije, financije, graditeljstvo, strojarstvo, brodogradnja, farmaceutska industrija itd. Ti podatci svakako govore u prilog činjenici da je projektni menadžment interdisciplinarno područje znanosti i da će perspektiva i uloga navedenoga zanimanja u budućnosti biti sve veća. Zato je ovaj studij odlična prilika za nastavak studiranja svim našim studentima preddiplomskih studija (Poslovanja i upravljanja – bez obzira na usmjerenje, a posebno novoga, IT studija) ali, naravno, i svima ostalima koji dolaze s bilo koje druge visokoobrazovne institucije. Zbog svega navedenoga jasno je da je već sada potražnja za ljudima na tržištu rada s visoko razvijenim kompetencijama sve veća, a postoji i trend daljnjega rasta u budućnosti.

IPMA Veleuciliste Zapresic

Studenti Projektnoga menadžmenta imaju priliku steći i međunarodno priznati certifikat IPMA-e?

Tako je, dodatnu specifičnost studiju daje i dugogodišnja suradnja s Hrvatskom udrugom za upravljanje projektima (HUUP), najvećom strukovnom organizacijom za projektni menadžment u Hrvatskoj. Upravo je HUUP dio International Project Management Associationa (IPMA), najstarijega udruženja za projektni menadžment u svijetu, s više od 60 nacionalnih članica, i najvažniji dio suradnje svakako je ta dodatna usluga koju pružamo studentima tijekom studija, a to je mogućnost da uz diplomu prema posebno povoljnim uvjetima steknu i međunarodno priznate certifikate s područja projektnoga menadžmenta, u skladu s certifikacijskim sustavom IPMA-e.

Više od 200 studenata steklo certifikat IPMA-e

Dokaz odličnoga programa i rada svakako su i sjajni rezultati koje studenti Projektnoga menadžmenta kontinuirano postižu na raznim studentskim natjecanjima?

Da, posebno smo ponosni na činjenicu da naši studenti Projektnoga menadžmenta svoja teorijska i praktična znanja konstantno potvrđuju sudjelovanjem u različitim studentskim projektima i osvajaju visoke pozicije na raznim domaćim i međunarodnim natjecanjima. Tu bih izdvojio Case Study Competition, Global eCollaboration Competition, Business Plan Contest, Social Impact Award, Global Social Venture Competition, Hrvatska pamet Hrvatskoj, Project Management Championship, Project Management Awards itd. Kroz suradnju koju je naš Alumni klub Baltazar pokrenuo s udrugom Multitasking menadžera – poslovni klub, naši su studenti iskoristili priliku ipovezali se s uglednim menadžerima iz Hrvatske kroz program mentoringa, na što ćemo ih sigurno poticati i u godinama koje slijede. I ove godine potaknut ćemo ih da se uključe u projekt Hrvatska pamet Hrvatskoj, u kojemu se mogu natjecati sa svojim projektima pripremljenima za vrijeme studija, u čemu ćemo im mi nastavnici biti najveća podrška. U planu je i nastavak uključivanja naših studenata u mnoge projekte u organizaciji Hrvatske udruge za upravljanje projektima i Young Crewa Croatia, a očekujemo i daljnje povećanje broja naših studenata koji će postati međunarodno certificirani projektni menadžeri prema IPMA-inu sustavu.

Slika s nastave Projektni menadzment Zapresic

Profesor Barilović posebno je ponosan na više od 200 studenata koje je steklo certifikat IPMA-e, što im pruža dodatnu konkurentsku prednost na globalnom tržištu rada. Osim certificiranja studenata, studij Projektnoga menadžmenta postao je i prvi studij u Hrvatskoj, ali i u široj regiji, s oznakom IPMA REG, koja potvrđuje usklađenost specijalističkoga diplomskog stručnog studija Projektni menadžment s IPMA-inim pravilima. Registracijski kod IPMA REG nalazi se na dopunskim ispravama o studiju (diploma supplement).

Osim certificiranja, suradnja s HUUP-om rezultirala je i brojnim drugim zajedničkim aktivnostima. Tako su suorganizirani znanstveno-stručni skupovi s tematikom projektnoga menadžmenta održani 2011. i 2014. u Zagrebu, a posebno je važna organizacija i 27. IPMA World Congressa održanog 2013. u Dubrovniku. Na kongresu je sudjelovalo više od 700 sudionika iz cijeloga svijeta. Tu su i razni projekti u kojima tijekom studija imaju priliku sudjelovati studenti Projektnoga menadžmenta, a u sklopu organizacije mladih projektnih menadžera pod nazivom Young Crew Croatia, koji djeluju u sklopu HUUP-a.

Natjecanje Rijeka

Projektni menadžment možete upisati na Veleučilištu Baltazar Zaprešić. Za više informacija o studiju obratite se na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili profesora kontaktirajte na LinkedInu.

Izaberi najbolji studij za sebe!

Fotografije: privatna arhiva Zlatko Barilović i Veleučilište Baltazar Zaprešić

Intervju je djelomično preuzet iz časopisa Veleučilišta