Pin It

networkingSvima nam je pojam postao poznat: bilo da ste se našli na neformalnom ispijanju kave s poslovnim partnerima koje je organizirala neka od prijateljica s posla, nekoj konferenciji ili poslovnom druženju, buzz riječ je: networking (dosljedna sam s anglicizmima, zar ne?). Upoznaj me s prijateljem koji će me upoznati s prijateljicom, koja zna moju prijateljicu, a koja radi s tvojim prijateljem… Druženje, da, ali ne „iz koristoljublja“!

Zato oprezno: za razliku od pojma „veze i poznanstva“, sa svim negativnim konotacijama koje iz toga proizlaze, networking se osniva na etički drugačijim temeljima: bit je u ravnopravnom umrežavanju „prijatelja mojih prijatelja i njihovih prijatelja“, bilo u stvarnom ili u svijetu virtualnih društvenih mreža.  Zaboga, pa Facebook je upravo na tim osnovama – „pokorio“ svijet, zar ne? I sami znamo: lakše je ako Vam netko nekog preporuči, u pozitivnom smislu ako ustrebate uslugu ili proizvod kojeg do sad niste koristili.

Svatko od nas poznaje određen krug ljudi. I nakon nekog vremena, uvidimo da se krećemo u – ograničenom krugu. A putem prijatelja i širenja mreže poznanstva, širimo i svoje obzore. Što više znamo jedni o drugima, spremniji smo i pomoći. Opet prizivam etičnost: iskreno zanimanje za druge i spremnost pomoći je nešto sasvim drugo od iskorištavanja drugih! Iskren interes za druge, otvorenost, spremnost na pomoć u granicama onog što možete (i želite) učiniti, otvara vrata da i sami možete zatražiti pomoć – na istim osnovama, e to je networking! A jednom uspostavljen, zahtijeva i temeljnu njegu i pažnju održavanja kontakta: bitno je ne javljati se samo po principu „zovem te kad mi treba“ – to nitko ne voli. I to, sasvim sigurno, ne odgovara baš opisu networkinga.

Networking je dvosmjerna cesta: ne treba očekivati trenutan povrat uloženog, nužan je proaktivan pristup i ponuda rješavanja tuđeg problema: onako kako biste očekivali da i Vaš bude riješen, ali i u skladu s temeljnim vrijednostima. Zato neću reći „Noli tangere circulos meos.“, već ću prijateljima omogućiti upoznavanje- novih prijatelja…

 

Elena Cvjetković
Business&Life Coach
Misliona d.o.o.
www.misliona.hr