Pin It

Walt Disney imao je sposobnost istovremenog igranja triju uloga, a njegova kreativnost svodila se na međuovisnost mašte i strategije što mu je omogućilo da sve svoje želje i snove pretvori u stvarnost.

Walt Disney je uvijek govorio da je najbolji način da nešto započnemo je da prestanemo pričati i krenemo, jer sve što možemo zamisliti, možemo i ostvariti! Svi naši snovi se mogu ostvariti - ukoliko budemo imali hrabrosti da ih slijedimo.

Postupak igranja uloga odvijao se tijekom sastanaka u odvojenim prostorijama

Tijekom stvaranja prvih dugometražnih animiranih filmova, poput Snjeguljice, Pepeljuge, Pinokija, koristio se ovim pristupom kako bi u svojoj kreativnoj radionici mogao usklađivati razmišljanja svih svojih zaposlenih. Svaka uloga imala je svoju prostoriju. Jedna je bila velika, puna slika, crteža i pogodna za sanjarenje, dok je druga bila manja, opremljena za realno razmišljanje, a treća je bila najmanja i  jednostavna uređena za neometano kritiziranje. Ključ uspješnosti ove kreativne tehnike je u timu!

Sinergija triju timova – sanjara, realista i kritičara može pretvoriti ideju u stvarnost čime se ostvaruju konačan cilj i uspješnost. Kod primjene strategije potrebno je na početku predstaviti problem, sagledati ga kao vanjski promatrač te nastaviti s ostalim ulogama.

Ovako izgleda Disneyjeva strategija uspjeha i kreativnosti u praksi

U prostoriji u kojoj se odvija proces postavljaju se tri mjesta, obično u svaki kut, gdje se pojedinačno ili u timu prema redoslijedu, od sanjara do kritičara, sagledavaju problemi i moguća rješenja. Obično sve počinje fazom Sanjara, odnosno njihovim brainstormingom da bi se prvo mogla iznijeti što inovativnija rješenja.

Poželjno je da se kroz sve uloge prođe nekoliko puta ili da se članovima tima mijenjaju uloge sve dok se ne predvidi što više prepreka i ne pronađu odgovori.

Koliko je Disney bio kreativan govori u prilog tome da se njegova strategija danas koristi u NLP-u kao alat modeliranja a prakticiraju je svi koji žele krenuti u kreaciju svojih budućih ciljeva, no ista se može upotrijebiti za sve vrste problema.

Walt Disney imao je snažnu imaginaciju

Bio je prvenstveno kreativan sanjar. Svi mi sanjamo o onome što želimo, što bismo mogli učiniti i kako sve može biti drugačije.

No, problem je u tome kako ostvariti te snove u pravom svjetlu? Kako izbjeći da se sve ne izjalovi?

Kako se pobrinuti da snovi budu dobro prihvaćeni od okoline koja daje često kritički osvrt na naše snove?

Disney je koristio tri različita procesa: bio je sanjar, realist i kritičar.

Korištenje Disneyjeve strategije uspjeha


Tri uloge, neophodne za stvaranje ideja i njihovu realizaciju su;

  1. Sanjar osmišljava ideje ili plan za rješavanje problema. Njegovom umu ništa nije nemoguće te je ispunjen neograničenom maštom i fantazijama. On daje viziju i odgovara na pitanje „Što?“. U toj početnoj fazi kreativnog procesa definiraju se ciljevi, prednosti, te svrha u ostvarenju.
  2. Realist (planer) u drugoj fazi kreće u akciju, odnosno osmišljava plan za praktičnu realizaciju i implementaciju najbolje ideje odgovarajući na pitanja: „Tko?“, „Gdje?“, „Kada?“ i „Kako?“.
  3. Kritičar u posljednjoj fazi logički razmatra moguće rizike, slabosti i nedostatke ideje Sanjara i plana Realista. Kritizira i ukazuje na opasnosti koje mogu dovesti do neželjenih posljedica postavljajući pitanje „A što ako?“.

Odredite problem ili cilj na kojem želite raditi. Izaberite tri različite stolice ili tri različita mjesta u prostoriji (možete ih označiti i s bojama na podu prostorije) gdje ćete raspodjeliti tri uloge. Jedna stolica za sanjara, jedna za kritičara, a jedna stolica za vašeg realista. Disney je za svaku ulogu koristio različitu sobu, no dovoljno je samo da te tri uloge budu odvojene.

Zauzmite poziciju sanjara

Razmislite o nekom trenutku kada ste zaista bili kreativni, kada je vaš sanjar iznjedrio neka kreativna rješenja. Proživite ponovno taj trenutak. Prepustite se i maštajte, ništa nije zabranjeno i sve je moguće. Dopustite si da budete dijete koje mašta bez ograničenje, osude i kritike. Pustite mašti na volju.

Uđite u poziciju realista i razmislite o planu u kojem ste sanjarili

Organizirajte svoje ideje. Kako se plan može provesti u praksu? Što se mora promjeniti da bi bio realističan? Realistu se može opisati riječima ”Kako ovo mogu učiniti...”

Zadnja pozicija u koju se ulazi je pozicija kritičara

On provjerava i ocjenjuje plan. Nedostaje li mu što? Kritičar daje svoj osvrt na cijelu situaciju, te postavlja pitanja... ”Što nedostaje?", ”Što dobivam?" "Je li zanimljiv?" Kritičar ne kritizira sanjara i realistu, on kritizira plan. Kritičar dobro propitkuje svaki korak plana.

Ova strategija kroz izmjenjene uloge može se provoditi tako dugo dok ne dobijete sve potrebne informacije. Ovo je dobar primjer uravnotežene strategije.

Sanjar obično funkcionira vizualno, realist kinestetički, a kritičar auditivno.

Iako je mnogima prirodno da izmjenjuju sva tri stanja dok krenu s realizacijom nekog plana, mnogi od nas zaustave se samo na jednoj od pozicija koja nam pruža najviše ugode. Sanjaru je tako dobro u oblacima da ne dopušta da ga itko pokuša uvjeri da njegov plan neće uspjeti kad je sve kao bajka, realist je toliko realan da ne vidi ništa drugo od toga, kritičar je toliko kritičan da ga ništa ne zadovoljava i ništa nije dovoljno dobro.

Koju god da poziciju zauzimate trenutno, pokušajte odvojiti malo vremena da budete i sanjar i realist i kritičar. I za kraj, spojite sve tri pozicije i pogledajte širu sliku svog cilja/problema, budite dosljedni u tome i imajte hrabrosti zakoračiti u novu perspektivu stvarnosti.

Autorica: Mirjana Petković, Life Coach, Wingwave Coach, NLP Trener & Heal Your Life Teacher, www.mirjanapetkovic.com
Foto: pexels, uxdesign, idea-sandbox.com
Obrada i prilagodba teksta: Mirjana Fijolić


Pratite nas

facebook linkedin

UNUTARNJE Slider vijesti