Pin It

Kako je Walt Disney uspio osmisliti i realizirati sve te crtane filmove koji su i danas zanimljivi i privlačni neovisno o uzrastima? Imao je svoju strategiju koju i danas primjenjuju uspješni poslovnjaci.

Svi smo čuli za Walta Disneya i većina nas je odrastala uz crtane filome poput Mickey Mousa, Bambija, Donald Ducka, Pepeljuge ili Male sirene. Sigurno se i velik broj ljudi divi uspjehu ovom uspješnom čovjeku no istovremeno se i pitaju kako je uspio osmisliti i realizirati sve te crtane filomove koji su i danas zanimljivi i privlačni neovisno o uzrastima. Kreativni genij 20. stoljeća, kako ga često nazivaju, Walt Disney, jedan je od najmoćnijih osoba svjetskog animiranog filma i najzaslužniji za za popularizaciju crtanog filma.

Mickey Mouse je Disneyev lik kojeg je kreirao na povratku kući s posla, dok se vozio u vlaku.

Svatko od nas ima neku svoju strategiju uspjeha i kreativnosti što je način kojim određujemo što, na koji način i kada  želimo nešto ostvariti. Princip NLP-a (neurolingvističko programiranje) podsjeća da ukoliko ne postižemo zadani cilj, trebamo promijeniti strategiju. Jer ponavljanje istih koraka uvijek vodi do istih rezultata.

Zašto se ne bismo poslužili NLP tehnikama kada već imate cilj, znate što želite, samo vam nedostaje plan i strategija kako to pretvoriti u stvarnost. Pomoću ove tehnike osvijestit ćete koja je to vaša strategija, primjenit ćete je upravo na onome što želite postići i upoznat ćete se sa Walt Disneyijom strategijom primjenjivom na svim područjima života.

Od kuda Disneyijeva strategija u NLP alatima?

U životu obično imamo neke uloge razvijenije od drugih.

Neki od nas su rođeni sanjari, sa puno ideja i kreativnih zamisli, ali ponekad te ideje nikako da ugledaju svjetlo dana. Drugi su pak odlični u izradi planova, realni, precizni i točni, drže se strategije i činjenica, no nedostaje im mašte. Dok su treći prirodni kritičari, što god osmisle, odmah i krenu sa kritikom navodeći sve moguće razloge protiv.

Ova kreativna tehnika uči nas pronaći i osvijestiti koja uloga je u nama prevladavajuća, u kojoj smo više, a u kojoj manje dobri, te da ih podjednako razvijemo kako bi na taj način ostvarili i realizirali svoje zamisli. Kada to otkrijete i naučite kako razviti potrebne vještine one uloge koja vam nije najbolje razvijena, vaš poslovni, ali i privatni uspjeh bit će zavidan.

Jedan od osnivača NLP-a Robert Dilts upravo je prema Waltu Disneyju, unutar svog neurolingvističkog programiranja razvito tri uloge; sanjara, realista i kritičara koji su sastavnica „Disneyjeve strategije uspješnosti“ (eng. Disney Method; njem. Walt-Disney-Methode) i na taj način je ovu strategiju razvio kao NLP alat te je postala poznata kao Disneyeva strategija uspjeha.

Danas za Disneyjevom tehnikom posežu brojni uspješni poduzetnici i poduzeća kojima je cilj da se na sastancima ili tijekom kreativnih procesa stvaraju nove ideje za uspješnije poslovanje.

Ako želite sami primijeniti Disneyjeve tehnike u svakodnevnom životu pročitajte članak Jeste li sanjar, planer ili kritičar?

Autorica: Mirjana Petković, Life Coach, Wingwave Coach, NLP Trener & Heal Your Life Teacher, www.mirjanapetkovic.com
Foto: pexels
Obrada i prilagodba teksta: Mirjana Fijolić


Pratite nas

facebook linkedin

UNUTARNJE Slider vijesti