Pin It

srecaPosao koji obavljam usko je vezan uz veliki broj poslovnih kontakata s ljudima raznih zanimanja, stupnja obrazovanja, životnog standarda i pogleda na život te sam nedavno ušla u zanimljivu raspravu s menadžerom jedne tvrtke i to na temu sreće.

 

Vjerujem, često puta se pitamo što je to što nas čini sretnima, je li to novac, imovina, sloboda, djeca, obitelj, zdravlje, dobar posao, osjećaji, prijateljstvo, putovanja. Je li sreća nešto što se može kupiti novcem, ukrasti, naslijediti ili je sreća jednostavno sreća, splet okolnosti, pozitivno posložen mentalni sklop, biti u pravom trenutku na pravom mjestu ili smo se rodili pod sretnom zvijezdom i sretni smo bez ikakvog posebnog razloga.

Spomenuti menadžer uglavnom ima sve što si prosječan čovjek želi: zdrav je, materijalno je situiran, putuje, zarađuje, ima krug prijatelja, posao koji voli, no još nije osnovao obitelj, jer kako sam kaže nije mu „naletila“ prava osoba, a godine prolaze i on je vrlo nesretan zbog toga jer silno želi obitelj i djecu.

Pitala sam ga što je za njega sreća, na što je on brzo odgovorio kako su sreća djeca i obitelj. Sretan je onaj čovjek koji ima djecu, i kako ništa drugo u životu nije važno osim djece. Nije bitan niti posao, niti zdravlje, niti materijalno stanje, niti prijatelji, izlasci i putovanja, jer ništa ne može toliko usrećiti kao obitelj i djeca. Pitala sam ga po čemu to zaključuje kad sreću tog oblika nije iskusio i zašto bi ga baš to usrećilo? Odgovorio je kako je sreća uvijek ono što jako želiš, a nemaš.

Sreća je u nama 

Smatram kako se sreća nalazi u nama samima, a ne izvan nas i obično je tražimo u stvarima koje nemamo, umjesto da je nađemo u onome što imamo. Što nam primjerice vrijedi obitelj i djeca ako ćemo i dalje tražiti sreću u onome što nemamo?

Za razliku od sretnih ljudi, veliki broj menadžera još uvijek vodi beskrajno dosadne živote radeći jedno te isti posao po cijeli dan i žale se koliko su nesretni i nezadovoljni, pod velikim su stresom i kako im se cijeli život svodi samo na posao i ono malo slobodnog vremena kojeg imaju, od silnog umora, često puta jednostavno prespavaju. Ne razumiju kako se sreća nalazi u njima samima jer za čovjeka bez posla, sreća je posao, za čovjeka bez obitelji, sreća je obitelj, za bolesnog čovjeka, sreća je zdravlje, za čovjeka bez novca, sreća je novac… Sreća je uvijek ono što želimo, a nemamo, obično kratko traje i vrlo je intenzivna. Da bi ostvarili osjećaj sreće, naše želje trebaju biti realne i ostvarive. Tek tad ćemo biti sretni često i život će nam biti ljepši.

Mi sami odlučujemo, hoćemo li danas biti sretni ili ne uz što navodim jednu anegdotu Andrewa Matthewsa, autora brojnih knjiga o motivaciji i osobnom razvoju - Napali krokodili bračni par i muž je povikao: “O, Bože, krokodili!”, a žena: “O, Bože, moja torbica!”.

Dakle, stvar je u percepciji i našoj odluci, hoćemo li danas biti sretni ili ne pa makar ostali i bez torbice.

 sandra_mihelcic

Autorica je direktorica i suvlasnica Business media group i portala www.poslovni-savjetnik.com

Foto: positiveprovocations.com i slika autorice bloga, vlasništvo Business Media Grupe