Naravno da bi dobili B2B klijente i web promet trebate pratiti najbolju praksu za takvu vrstu klijenata i kupaca. Trebate uvijek imati na umu da iako se ovdje radi o B2B da vi ustvari prodajete drugoj osobi, dakle vrlo velika većina osoba koje donose odluku o kupovinama za tvrtke troše veliki dio svojeg vremena na Facebooku, i to je vaša ciljana korisnička skupina. Imajte na umu da je polovica svih Facebook korisnika barem jedanput dnevno na Facebooku, dakle radi se o 400 milijuna korisnika koji svaki dan koriste Facebook.

Najbolja praksa za B2B Facebook marketing


Napravite Facebook poslovnu stranicu – Ovaj prvi korak može biti jednostavno, ali još uvijek premalo tvrtaka razumije potrebu za izradu takve stranice. Ne smijete koristiti svoju privatnu stranicu na Facebooku da bi reklamirali svoj posao. Facebook stranice su otvorene za javnost i funkcioniraju na drugačiji način od stranica profila. Facebook stranice omogućavaju korisnicima da se jednostavno pretplate na vaš sadržaj klikom na Like gumb. Jedanput kada su korisnici lajkali vašu stranicu, vidjeti će vaše postove koje objavljujete.

Koristite Like i tzv. vrata za Leadove – radi se o vrlo jednostavnom konceptu, a to je da korisnici ne mogu vidjeti nikakav sadržaj na vašoj stranici tako dugo dok ne lajkaju vašu stranicu. Danas imate mnogo primjera ovakvih stranica, sa vrlo lijepim i atraktivnim dizajnom. Neke tvrtke odmah nakon lajkanja daju neku posebnu ponudu za svoje nove Facebook korisnike, te na taj način pokušavaju odmah konvertirati korisnika u potencijalnog kupca.

Lajkajte stranice drugih tvrtaka – obzirom da ste imate Facebook stranicu, imate mogućnost da lajkajte stranice drugih tvrtaka. Ovo je posebno važno za B2B marketing jer Vam omogućava da na vrlo lagan način stupite u kontakt sa svojim potencijalnim klijentima.

Objavite post jedanput dnevno – sadržaj na internetu putuje brzo. Zbog toga trebate objaviti sadržaj za svoje fanove barem jedanput dnevno. Ukoliko nemate baš ništa za napisati, možete postati link na neki dobar sadržaj, postaviti neko pitanje vašim fanovima ili postati sliku barem jedanput dnevno. Takav sadržaj ne bi trebao biti vezan uz proizvode. Umjesto toga, trebao bi biti edukativan te ispunjavati određene potrebe vaših korisnika.

Promovirajte svoj sadržaj koji služi za dobavljanje potencijalnih klijenata ili kupaca. Svakako nemojte zaboraviti podijeliti linkove na landing stranice. Ukoliko ne dobivate nove kupce, sav vaš trud je uzaludan. Kupce ćete dobiti na način da dijelite linkove koji će ih dovesti na Vašu stranicu, također je važno da preusmjerite kupce na Vaš najbolji sadržaj.

Dijelite slike – Na Facebooku se nalazi preko milijarda slika. Facebook ih obožava, a obožavaju ih i korisnici. Fotografije često više angažiraju korisnike, te vam zbog tog angažmana korisnika raste EdgeRank alogritam. Koji je bitan da se vaši postovi pojavljuju u newsfeedovima vaših korisnika.

Koristite Facebook Insight da biste vidjeli koja je angažiranost korisnika. Facebook Insight daje vrlo značajne inforamcije o tome koliki je vaš doseg na Facebooku i kako korisnici rade interakciju sa vašim sadržajem. Pratite rast korisnika i što ga uzrokuje, te povežite to sa svojom statistikom vezanom uz dobavljanje novih klijenata da bi znali koliko njih dolazi putem Facebook stranice.

Autor: Siniša Sambolić, Oxidian.hr